Σασάκι Κοτζίρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο Σασακι Κοτζιρο (佐々木 小次郎 , περίπου 1575 – 13 Απριλίου 1612) ήταν ένας περίφημος Ιάπωνικής καταγωγής ξιφομάχος ο οποίος γεννήθηκε στο Νομό Φουκούι, Ιαπωνία. Έζησε κατά τις περιόδους Αζουτσι-Μομογιαμα και "πρόλαβε" τα πρώτα χρόνια της περιόδου Εντο. Έχει μείνει γνωστός κυρίως για την θρυλική μάχη του με τον Μιγιαμοτο Μουσασι κατά την οποία και βρήκε μοιράιο τέλος απο τον αντίπαλο του (1612). Κάποιοι πιστεύουν πως δολοφωνήθηκε πρίν την μάχη αλλά όμως δεν υπαρχει κανενα ορθό επιχείρημα που να στηρίζει την άποψη αυτή σε αντίθεση με την επικρατέστερη άποψη πως πέθανε απο τα χέρια του Μουσασι κατα την διαρκεια της μονομαχίας. [1] Αυτά που ξέρουμε σήμερα για τον Σασακι προέρχονται κυριώς απο πηγές που δεν σχετίζονται άμεσα με τον ίδιο οπως π.χ. βιβλία του Μουσασι.

ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο νεαρός  Μιγιαμοτο Μουσασι, τότε, περίπου 29  ετών, άκουσε για τη φήμη του Σασακι και ζήτησε από τον φεουδάρχη Χοσοκαγα Τανταοκι, μέσω ενός μεσάζοντα, του Νανταοκα Σαντο Οκιναγκα, βασικού υποτελούς του Τανταοκι, να κανονίσει μια μονομαχία. Ο Τανταοκι συμφώνησε και όρισε την ώρα και τον τόπο ως τις 13 Απριλίου 1612 στο σχετικά απομακρυσμένο νησί Γκανρουτζιμα της Φουνασιμα, το στενό μεταξύ Χονσου και Κιουσου. Ο αγώνας έγινε πιθανότατα σε ένα τόσο απομακρυσμένο μέρος, επειδή εκείνη τη στιγμή ο Σασακι είχε αποκτήσει πολλούς  μαθητές, και εάν  έχανε, πιθανότατα θα είχαν προσπαθήσει να σκοτώσουν τον Μουσασι.

Σύμφωνα με το μύθο, ο Μουσάσι έφτασε με καθυστέρηση μεγαλύτερη των τριών ωρών και κορόιδεψε τον Σασάκι χλευάζοντας τον. Όταν ο Σασακι επιτέθηκε, το χτύπημα του έφτασε τόσο κοντά που έκοψε το chonmage το μαλλί δηλαδή του Μουσασι ( πρόκριτε για ενα ειδος κουρέματος που έχουν σήμερα κυρίως οι παλαιστές Σουμο). Έφτασε κοντά στη νίκη αρκετές φορές μέχρι που, υποτίθεται, τυφλώθηκε από το ηλιοβασίλεμα πίσω από τον Μουσάσι, ο οποίος τον χτύπησε στο κρανίο με το μεγάλο του bokken, ή ξύλινο σπαθί, που ήταν 110 εκατοστά. Ο Μουσάσι υποτίθεται ότι είχε φτιάξει το μακρύ bokken , σκαλίζοντας ένα κουπί από το πλοιάριο (βάρκα) με το οποίο έφτασε. στη μονομαχία χρησιμοποιώντας το wakizashi (ιαπωνικού τύπου μαχαίρι) του. Ο Μουσάσι ήρθε αργά επίτηδες για να νευριάσει τον αντίπαλό του, μια τακτική που είχε χρησιμοποιήσει σε προηγούμενες περιπτώσεις, όπως κατά τη διάρκεια της σειράς μονομαχιών του με τους ξιφομάχους Γιοσιοκα.

Μια άλλη εκδοχή του μύθου αφηγείται ότι όταν τελικά έφτασε ο Μουσάσι, ο Σασάκι τον έβρισε, αλλά ο Μουσάσι απλώς χαμογέλασε. Θυμωμένος ακόμη περισσότερο, ο Σασακι έπεσε στη μάχη, τυφλός από οργή. Ο Sasaki επιχείρησε το διάσημο "swallow's blade" ή "swallow cut" μια κίνηση αρκετά δύσκολη και προχωρημένη , αλλά το μεγάλο bokken του Μουσασι χτύπησε πρώτο τον Σασακι, προκαλώντας τον να πέσει κάτω. προτού ο Σασάκι προλάβει να τελειώσει το χτύπημα του, ο Μουσάσι έσπασε το αριστερό πλευρό του Σασάκι, τρυπώντας τους πνεύμονες του και σκοτώνοντάς τον. Τότε ο Μουσάσι αποσύρθηκε βιαστικά στη βάρκα του και απέπλευσε ώστε να μην δολοφονηθεί απο τους μαθητές του Σασακι.

  1. Terry, Charles S.· 吉川, 英治 (1995). Musashi ([New] ed έκδοση). Tokyo: Kodansha International. ISBN 4-7700-1957-2. 32830390. CS1 maint: Extra text (link)