Σαντέρνο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σαντέρνο
ΕκβολέςΡένο
ΧώραΙταλία
Μήκος103 χλμ
Μέση εκροή16 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο

Ο Σαντέρνο (ιταλ. Santerno) είναι ποταμός στην Περιφέρεια Εμίλια-Ρομάνια της βόρειας Ιταλίας, αν και τα πρώτα λίγα χιλιόμετρα του ρου του βρίσκονται γεωγραφικώς στην Τοσκάνη. Με μήκος 103 χιλιόμετρα, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραπόταμους του ποταμού Ρένο. Κατά τη ρωμαϊκή εποχή ήταν γνωστός ως Βατρένος (Vatrenus, δηλαδή «μικρός Ρένο»), ωστόσο στον Πευτιγγεριανό Πίνακα αναφέρεται ήδη και ως Santernus.

Ο Σαντέρνο πηγάζει κοντά στην ορεινή Διάβαση Φούτα, σε υψόμετρο 1.222 μέτρα, στα όρη των Βόρειων Απεννίνων απέναντι από το οροπέδιο της Φιρεντσουόλα, στην πρώην Επαρχία της Φλωρεντίας. Μετά το οροπέδιο, ρέει προς τα βορειοανατολικά, διασχίζοντας την Επαρχία της Μπολόνια και περνώντας κοντά από το Καστέλ ντελ Ρίο, όπου υπάρχει μια ονομαστή μεσαιωνική γέφυρα, η «Πόντε ντελλι Αλιντόζι». Κατόπιν περνά δίπλα στο Φοντανέλιτσε, το Μπόργκο Τοσινιάνο, το Καζαλφιουμανέζε και (όντας πια στην Κοιλάδα του Πάδου) από την Ίμολα. Εκεί για κάποιο μήκος του ρου του ο Σαντέρνο αποτελεί το σύνορο ανάμεσα στην Επαρχία της Μπολόνια και στην Επαρχία της Ραβέννας, προτού εισέλθει στη δεύτερη.[1] Εκεί εκβάλλει στον Ρένο κοντά στην πόλη Αρτζέντα, σε σημείο με γεωγραφικές συντεταγμένες 45°34′03΄΄ Βόρειο πλάτος και 11°57′50΄΄ Ανατολικό μήκος.

Η λεκάνη απορροής του Σαντέρνο έχει έκταση 700 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ η μέση παροχή του είναι 16 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο.

Είναι πιθανόν ότι κατά την αρχαιότητα ο ποταμός έρρεε ανατολικώς του Μπανιακαβάλλο, όπως υποδεικνύει η ύπαρξη ενός δημοτικού διαμερίσματος (frazione) της Ραβέννας που ονομάζεται «Σαντέρνο». Εκείνη την εποχή, μετά την Ίμολα, το ποτάμι χωριζόταν σε δύο κλάδους, ο ένας από τους οποίους στρεφόταν προς τη Ραβέννα στα βορειοανατολικά, ενώ ο άλλος συνέχιζε προς τα βόρεια και χυνόταν στον Πάδο. Ο κλάδος της Ραβέννας εξαλείφθηκε, το πιθανότερο κατά τον όγδοο αιώνα μ.Χ.. Από εκεί και μετά, προτού ο ρους του τροποποιηθεί τεχνητά και γίνουν προστατευτικά έργα τη δεκαετία του 1880, ο Σαντέρνο ήταν πολύ γνωστός για τις μεγάλες πλημμύρες του. Χαρακτηριστικά, 14 τέτοιες καταγράφηκαν μέσα στην εκατονταετία από το 1679 μέχρι το 1778.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. The Times Comprehensive Atlas of the World (13 έκδοση). Λονδίνο: Times Books. 2011. σελ. 76 L6. ISBN 9780007419135.