Σανατόριο Παΐμιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Σανατόριο Παΐμιο
Paimio Sanatorium2.jpg
Χώρα Φινλανδία
Αρχιτέκτονας Άλβαρ Άαλτο και Άινο Αάλτο

Το Σανατόριο του Παΐμιο (φινλανδικά: Paimion Parantola) ή νοσοκομείο του Παΐμιο είναι πρώην φθισιατρείο που βρίσκεται στην πόλη Παΐμιο της Φινλανδίας. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κτίρια του αρχιτέκτονα Αλβάρ Αάλτο που εδραίωσε τη διεθνή φήμη του. Κατασκευάστηκε κατά την περίοδο 1929-33 και ο Αάλτο ανέλαβε το έργο έχοντας κερδίσει το 1928/29 σχετικό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.

Ο Αάλτο σχεδίασε το κτίριο επιδιώκοντας τη συμβολή της αρχιτεκτονικής του στη θεραπευτική διαδικασία. Πίστευε πως το χαρούμενο περιβάλλον μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της ευημερίας και εξέταζε κάθε ενδεχόμενο του έργου από την πλευρά του ασθενούς. Το σανατόριο Paimio υπήρξε επίσης η αρχή της σταδιοδρομίας του Αάλτο ως σχεδιαστή επίπλων. Εμπνευσμένος από τις δυναμικές φόρμες σωληνοειδών επίπλων που προέρχονται από το Μπάουχαους, δημιούργησε φορμαρισμένο ξύλο το οποίο πίστευε πως θα ήταν πιο ζεστό και πιο άνετο από το μέταλλο. Πιο γνωστή είναι η πολυθρόνα Νο41 γνωστή επίσης και ως Πολυθρόνα Παΐμιο.

Το νοσοκομείο του Παΐμιο είναι υποψήφιο Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, σύμφωνα με τα πολιτιστικά κριτήρια Ι, ΙΙ και IV[1].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]