Σαμπαντούι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σαμπαντούι, Καζάν, 2000

Το Σαμπαντούι είναι ένα θερινό φεστιβάλ των Τατάρων, των Ιντελ-ουράλιων, των Μπασκίρ και των Καζάχων («Sabantoy»), που χρονολογείται από την εποχή της Βουλγαρίας του Βόλγα. Στην αρχή το Σαμπαντούι ήταν ένα φεστιβάλ αγροτών σε αγροτικές περιοχές, αλλά αργότερα έγινε εθνική εορτή και τώρα γιορτάζεται ευρέως στις πόλεις. Το 2012, το Σαμπαντούι στο Καζάν γιορτάστηκε στις 23 Ιουνίου. [1]

Ονοματολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όσοι μιλούν την ταταρική γλώσσα ονομάζουν τη γιορτή Σαμπαντούι (Сабантуй, [sʌbɑnˈtuɪ] ), ή, πιο σωστά, Saban tuyı (Сабан туе, [[sʌˈbɑn tuˈjɯ]] ) - πληθυντικός: Sabantuylar [[sʌbɑntuɪˈlɑr]] .

Άλλοι τουρκικοί λαοί, που ζουν κατά μήκος του Βόλγα γιορτάζουν επίσης αυτή τη γιορτή. Όσοι μιλούν τη γλώσσα Μπασκίρ το ονομάζουν Χαμπάντουι (Habantuy)(Һабантуй),και στη τσουβασική γλώσσα ονομάζεται Ακατούι (Akatuy) (Акатуй).

Το όνομα της γιορτής σημαίνει "γιορτή του αρότρου " σε τουρκικές γλώσσες . Εμφανίζεται επίσης το συνώνυμο "γιορτή του αρότρου" ή Σαμπάν μπαϊράμε (Saban bäyräme) (Сабан бәйрәме [[sʌˈbɑn bæɪræˈme]] ).

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Σαμπαντούι ανάγει την προέλευσή του στην προ- ισλαμική εποχή, όταν γιορτάστηκε πριν από την εποχή της σποράς. Η παρουσία του Σαμπαντούι παρατηρήθηκε από τον Ιμπν Φαλντάν ήδη από το 921. Τα παραδοσιακά τραγούδια και άλλα έθιμα του Σαμπαντούι είχαν πιθανώς μια θρησκευτική χροιά εκείνη την εποχή.

Αργότερα, με την εξάπλωση του Ισλάμ μεταξύ των Τατάρων και των Μπασκίρ και του Χριστιανισμού μεταξύ των Τσουβάς, έγινε μια κοσμική γιορτή. Σε κάθε περιοχή, τα χωριά γιόρταζαν εκ περιτροπής τη γιορτή.

Στις αρχές του 20ού αιώνα το Σαμπαντούι κέρδισε την αναγνώριση ως το εθνικό φεστιβάλ των Τατάρων. Οι σοβιετικές αρχές ενέκριναν αυτό το φεστιβάλ πιθανώς λόγω της ταπεινής αγροτικής καταγωγής του. Ωστόσο, μετέφεραν το Σαμπαντούι στην εποχή μετά τη σπορά, συγχωνεύοντάς το με το αρχαίο καλοκαιρινό φεστιβάλ Cıyın (Κυριλλικό: :ыен, [[ʑɯɪˈɯn]] ).

Πρόσφατα, η Μόσχα ανακοίνωσε τα σχέδια να προτείνει το Σαμπαντούι να ενταχθεί στη λίστα των αριστουργημάτων της προφορικής και άυλης κληρονομιάς της ανθρωπότητας το 2007.

Παραδόσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα κύρια διακριτικά στοιχεία του Σαμπαντούι περιλαμβάνουν τους παραδοσιακούς αθλητικούς αγώνες, όπως köräş (πάλη Τατάρων), ιπποδρομίες, τρέξιμο με σάκους, αναρρίχηση πυλώνων, αγώνες δρόμου με ένα κουτάλι με αυγό στο στόμα, μάχη με σάκους σε οριζόντια δοκό, σπάσιμο πήλινων αντικειμένων[1] Αρχειοθετήθηκε 2007-09-30 στο Wayback Machine., εύρεση νομίσματος σε ένα qatıq (ένα ποτό από ξινό γάλα) και άλλους διαγωνισμούς. Τέτοιες δραστηριότητες πραγματοποιούνται στο μαϊντάν (mäydan), [2] που συνήθως βρίσκονταν στην άκρη ενός δάσους.

Μια παράδοση, που ονομάζεται σοράν (sörän), [3] πραγματοποιήθηκε για τη συλλογή εισιτηρίου για τους επισκέπτες του φεστιβάλ και βραβεία για τους νικητές των διαγωνισμών. Το Qarğa botqası (κουάκερ του Rook), [4] ένα τελετουργικό κουάκερ, μαγειρεύτηκε πριν από το Σαμπαντούι για τη θεραπεία παιδιών στο χωριό. Μια άλλη παράδοση ήταν η προσευχή στο νεκροταφείο.

Τα τελευταία χρόνια το Σαμπαντούι συνδυάζεται επίσης συχνά με φεστιβάλ λαϊκής και ποπ μουσικής, καθώς και φεστιβάλ μουσικής ακορντεόν, με το όνομα Παίξτε, ακορντεόν! ( Uyna, ğarmun! ).

Κουράς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

κουράς ( Tatar: Көрәш) σε Σαμπαντούι στο Ουλιάνοφσκ

Η πάλη κουράς, είναι ο κύριος διαγωνισμός της Σαμπαντούι. Οι παλαιστές χρησιμοποιούν πετσέτες και ο στόχος είναι να ρίξουν κάτω τον αντίπαλο.

Συνήθως τα νεαρά αγόρια ξεκινούν τον διαγωνισμό. Στο τέλος του Σαμπαντούι, η κύρια εκδήλωση του φεστιβάλ είναι ο τελικός του köräş. Ο νικητής ονομάζεται μπατίρ (batir), [5] ο ήρωας του Σαμπαντούι. Το βραβείο ποικίλλει από ένα κριάρι σε μικρά χωριά έως ένα αυτοκίνητο στις γιορτές των μεγάλων πόλεων. [1]

Ημερολόγιο του φεστιβάλ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Σαμπαντουιλάρ δεν έχει καθορισμένη ημερομηνία. Οι εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται περίπου από τις 15 Ιουνίου έως την 1η Ιουλίου και συνήθως γίνονται Κυριακή. Αρχικά, τα Σαμπαντουιλάρ σχεδιάζονται σε χωριά, ακολουθούνται από τα Σαμπαντουιλάρ σε αγροτικές περιοχές, και οι τελικές εορταστικές εκδηλώσεις διεξάγονται σε μεγάλες πόλεις. Το τελευταίο Σαμπαντούι πραγματοποιείται στο Καζάν, την πρωτεύουσα του Ταταρστάν . Ένα παρόμοιο πρόγραμμα εφαρμόζεται για το Ακατούι (Akatuy) στη Τσουβασία και το Χαμπαντούι (Habantuy) στο Μπασκορτοστάν .

Τα τελευταία χρόνια η ρωσική κυβέρνηση διοργάνωσε το ομοσπονδιακό Σαμπαντουιλάρ στη Μόσχα. Πολλές πόλεις στην Ευρώπη και την Ασία που έχουν μεγάλη διασπορά Τατάρων, όπως Μόσχα, Αγία Πετρούπολη, Ταλίν, Πράγα, Κωνσταντινούπολη, Κίεβο και Τασκένδη, διεξάγουν επίσης το Σαμπαντουιλάρ.

Σήμερα το Σαμπαντούι μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα διεθνές φεστιβάλ, που προσελκύει πολλούς ανθρώπους διαφόρων εθνικοτήτων, που συμμετέχουν στο Σαμπαντουιλάρ , τόσο στο Ταταρστάν, όσο και σε όλο τον κόσμο.

Πολιτικές παραδόσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Σαμπαντούι είναι ένα σύμβολο του Ταταρστάν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κάθε Ρώσος πρόεδρος, που επισκέπτεται τη δημοκρατία συμμετέχει στο Σαμπαντούι, που πραγματοποιήθηκε στο Καζάν. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Καζάν στα μέσα της δεκαετίας του 1990 ο Μπόρις Γέλτσιν έγινε το κέντρο της προσοχής σε ένα Σαμπαντούι, όταν συμμετείχε σε έναν παραδοσιακό διαγωνισμό στον οποίο οι συμμετέχοντες προσπαθούν να συντρίψουν ένα πήλινο δοχείο ενώ έχουν δεμένα τα μάτια. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν συμμετείχε σε έναν χιουμοριστικό διαγωνισμό κατά τον οποίο προσπάθησε να βυθίσει το πρόσωπό του σε ένα βάζο γεμάτο ξινό γάλα, για να βγάλει ένα νόμισμα χωρίς να χρησιμοποιήσει τα χέρια του. [6]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Drayton, James. «Sabantuy». home to roam. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουλίου 2012. 
  2. Мәйдан; [[mæɪˈdɑn]]; also maydan, майдан, [[mʌɪˈdɑn]] in spoken language
  3. Сөрән; [[sœˈræn]]
  4. Карга боткасы, [[qʌrˈɣɑ bɔtqɑˈsɯ]]
  5. [[bʌˈtɯr]], also батыр batyr, паттӑр pattăr
  6. «Новая газета - Novayagazeta.ru». Новая газета - Novayagazeta.ru. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Δεκεμβρίου 2005. Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]