Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σαλναμές

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο σαλναμές (τουρκικά: salname), επίσης γνωστός ως νεβσάλ (τουρκικά: nevsal), ήταν η ονομασία των επίσημων κρατικών χρονικών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα. Ο όρος «σαλναμές» αποτελεί σύνθετη λέξη, περσικής προελεύσεως και αποτελούμενη από τα συνθετικά σαλ, το οποίο αποδίδεται ως «έτος», και ναμέ, το οποίο αποδίδεται ως «επιστολή».

Η έκδοση του πρώτου σαλναμέ χρονολογείται στο 1847. Συνεγράφη από τους Αχμέτ Βεφίκ Πασά, Αχμέντ Τζεβντέτ Πασά και Χαϊρουλάχ. Η συγγραφή του υποστηρίχθηκε σε οικονομικό επίπεδο από τον μέγα βεζίρη Μουσταφά Ρεσίτ Πασά, γνωστό μεταρρυθμιστή.[1]

Σημαντικότερος εκ των σαλναμέδων ήταν ο κρατικός σαλναμές. Με σημείο εκκίνησης το 1866, οι τοπικές διοικητικές αρχές των βιλαετίων προχώρησαν στην έκδοση τοπικού χαρακτήρα σαλναμέδων. Παράλληλα, ανάλογες εκδόσεις προήλθαν και από άλλες αρχές, υπαγόμενες στο κράτος ή ανεξάρτητες από αυτό. Οι τοπικού επαρχιακού χαρακτήρα σαλναμέδες φαίνεται να ήταν οι σημαντικότεροι μεταξύ αυτών, καθώς επέτρεπαν στις διοικητικές αρχές να έχουν πλήρη επίγνωση των πόρων και της καταστάσεως της κάθε επαρχίας.[2]

  1. (Τουρκικά) «Salname». E-Tarih. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Ιουνίου 2016. Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2021. 
  2. (Αγγλικά) Agoston, Gabor; Masters, Bruce. «Salname». Encyclopedia of the Ottoman Empire, σελ. 501-502. ISBN 0-8160 6259-5.