Σαλέντο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Σαλαντία)
Το Σαλέντο

Το Σαλέντο ή στα ελληνικά Σαλαντία[1] είναι χερσόνησος στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ιταλίας. Είναι υποχερσόνησος της κύριας Ιταλικής χερσονήσου και συχνά περιγράφεται ως «το τακούνι» της μπότας. Ανήκει διοικητικά στην περιφέρεια της Απουλίας και διαιρείται διοικητικά σε τρεις επαρχίες, στις επαρχίες του Λέτσε, του Μπρίντιζι και του Τάραντα. Η χερσόνησος είναι επίσης γνωστή ως Χερσόνησος του Οτράντο. Στην αρχαιότητα ήταν γνωστή με το όνομα Μεσσαπία.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μεσαιωνικός πύργος

Στην αρχαιότητα η χερσόνησος ονομαζόταν Μεσσαπία και ήταν κατοικημένη από το γηγενές φύλο των Μεσσαπίων. Από τον 8ο αιώνα π.Χ. ξεκίνησε η εγκατάσταση Ελλήνων που ίδρυσαν πολλές αποικίες στα παράλιά της με κυριότερη τον Τάραντα στο βορειοδυτικό της τμήμα. Τον 3ο αιώνα π.Χ. κατέλαβαν την περιοχή οι Ρωμαίοι που παρέμεινα κύριοι της περιοχής, όπως και ολόκληρης της Ιταλικής χερσονήσου για αιώνες. Τον 5ο αιώνα π.Χ. κατέλαβαν την περιοχή οι Οστρογότθοι, ενώ τον 6ο αιώνα τα στρατεύματα του Ιουστινιανού ανακατέλαβαν την περιοχή, η οποία παρέμεινε υπό Βυζαντινό έλεγχο μέχρι τον 11ο αιώνα. Στη φάση αυτή το Σαλέντο πέρασε στον έλεγχο των Νορμανδών. Τα επόμενα χρόνια υπήρξε τμήμα του Βασιλείου της Σικελίας και του Βασιλείου της Νάπολης. Ενσωματώθηκε στην Ιταλία το 1861 με την ενσωμάτωση του Βασιλείου των Δύο Σικελιών στο Ιταλικό κράτος.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το νοτιότερο άκρο του Σαλέντο

Το Σαλέντο είναι μία βραχώδης ασβεστολιθική χερσόνησος που χωρίζει την Αδριατική Θάλασσα από το Ιόνιο. Είναι πεδινή στο μεγαλύτερο μέρος της με αρκετούς λόφους που δεν υπερβαίνουν τα 300 μέτρα ύψος. Η χερσόνησος περιλαμβάνει το ανατολικότερο τμήμα της Ιταλίας, που είναι το ακρωτήριο Παλάσα λίγο νοτιότερα του Οτράντο και πιθανόν σχετίζεται με το ακρωτήριο της Ιαπυγίας των αρχαίων Ελλήνων. Στο νοτιότερο σημείο της είναι χτισμένη η πόλη Σάντα Μαρία Ντι Λεύκα. Η χερσόνησος χωρίζεται σε τρεις επαρχίες , στις επαρχίες του Λέτσε, του Μπρίντεζι και του Τάραντα.

Τουρισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ακτή στην Αδριατική

Το Σαλέντο διαθέτει πλούσια ιστορία που αποτυπώνεται στα σπουδαία μνημεία της αρχαίας και της μεσαιωνικής περιόδου. Ξεχωρίζουν τα ιστορικά κέντρα των πόλεων με σπουδαιότερο το ιστορικό κέντρο του Λέτσε. Η χερσόνησος διαθέτει παραλίες και μαρίνες που συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών την καλοκαιρινή περίοδο,

Πολιτισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Σαλέντο διαμένει ελληνόφωνος πληθυσμός που ομιλεί την Κατωιταλική διάλεκτο ή Γραικανική. Η διάλεκτος ομιλείται σε μία ομάδα μικρών πόλεων νότια του Λέτσε, με κέντρο την πόλη Καλημέρα. Οι ελληνόφωνοι διατηρούν την πλούσια πολιτισμική τους παράδοση μέχρι τις μέρες μας.

Πόλεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πλατεία στο Λέτσε

Οι μεγαλύτερες πόλεις του Σαλέντο είναι οι παρακάτω:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Grecia Salentina: Ο λαός Griko και τα εννιά χωριά στην Ιταλία με το ελληνικό ταμπεραμέντο». Newsbeast. 3 Δεκεμβρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2022. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Salento στο Wikimedia Commons