Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σαλαμάνδρα του Καστελλόριζου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σαλαμάνδρα του Καστελλόριζου

Κατάσταση διατήρησης
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Chordata (Χορδωτά)
Ομοταξία: Amphibia (Αμφίβια)
Τάξη: Urodela (Ουρόδηλα)
Οικογένεια: Salamandridae (Σαλαμάνδρες)
Γένος: Lyciasalamandra
Είδος: L. luschani
Διώνυμο
Lyciasalamandra luschani
(Steindachner, 1891)

Η σαλαμάνδρα του Καστελλόριζου, Lyciasalamandra luschani (Steindachner, 1891) ή Νυφίτσα, όπως είναι γνωστή στους κατοίκους του νησιού (διεθνής κοινή ονομασία: Luschan's salamander) είναι ένα είδος σαλαμάνδρας στην οικογένεια Salamandridae, που απαντάται στο Καστελλόριζο. Η γεωγραφική κατανομή του είδους περιλαμβάνει επίσης ένα μικρός μέρος της ΝΑ Ανατολίας (Τουρκία). Στο Καστελλόριζο απαντάται το ενδημικό υποείδος L. luschani basoglui (Baran & Atatür, 1980). Μαζί με τη σαλαμάνδρα της Καρπάθου αποτελούν τα μοναδικά είδη του γένους Lyciasalamandra που απαντώνται στην Ελλάδα. Κατατάσσεται ως Τρωτό (VU) στη λίστα της IUCN[1].

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόκειται για μια μεσαίου μεγέθους σαλαμάνδρα, με λεπτό σώμα, επίπεδο κεφάλι και μεγάλα μάτια. Το σώμα της έχει πορτοκαλί-καφέ χρωματισμό ραχιαία, ενώ κοιλιακά είναι λευκή-κιτρινωπή. Η ουρά είναι λεπτή. Τα ενήλικα άτομα μπορεί να φτάσουν έως και τα 14cm σε μήκος[2]. Τα αρσενικά φέρουν μια μυτερή απόφυση στην βάση της ουράς τους από την ραχιαία πλευρά.

Βιολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σαλαμάνδρες Lyciasalamandra luschani σε διαδικασία ζευγαρώματος, Καστελλόριζο.

Τον περισσότερο χρόνο βρίσκεται κρυμμένη κάτω από πέτρες ή βαθιά μέσα στο έδαφος. Ανεβαίνει στην επιφάνεια του εδάφους κατά τη διάρκεια του χειμώνα (περίπου από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Απρίλιο) όταν τα επίπεδα υγρασίας είναι υψηλά, συνήθως μετά από βροχή. Έτσι, δραστηριοποιείται συνήθως βραδινές ώρες, αν και έχει παρατηρθεί και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι πυκνότητες των πληθυσμών του είδους τοπικά μπορεί να είναι και πολύ υψηλές. Το ζευγάρωμα λαμβάνει χώρα στη ξηρά, όπου το αρσενικό σέρνεται κάτω από το θηλυκό, πιάνοντας τα μπροστινά πόδια του θηλυκού και πιέζοντας το κεφάλι του προς τα πάνω. Είναι ζωοτόκο, γεννάει δηλαδή πλήρως ανεπτυγμένα μικρά και δεν εξαρτάται καθόλου από το νερό. Τρέφεται με ασπόνδυλα, όπως κάμπιες και σκουλήκια[2].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Lymberakis, P., Kaska, Y., Kumlutaş, Y., Avci, A., Üzüm, N., Yeniyurt, C., Akarsu, F., Tok, V., Ugurtas, I.H., Sevinç, M., Crochet, P.-A., Papenfuss, T., Sparreboom, M., Kuzmin, S., Anderson, S. & Denoel, M. 2009. Lyciasalamandra luschani (errata version published in 2016). The IUCN Red List of Threatened Species 2009: e.T41241A86525768. http://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2009.RLTS.T41241A10422896.en. Downloaded on 21 January 2018.
  2. 2,0 2,1 Speybroeck, J., Beukema, W., Bok, B., Van Der Voort, J. (2016). Field Guide to the Amphibians and Reptiles of Britain and Europe.. San Diego, USA: Bloomsbury Natural History.