Σαγκουισόρβον το έλασσον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Σαγκουισόρβον το έλασσον
(Sanguisorba minor)
Εικονογράφιση της Sanguisorba minor.
Εικονογράφιση της Sanguisorba minor.
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Φυτά (Plantae)
Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα (Angiosperms)
Ομοταξία: Ευδικοτυλήδονα (Eudicots)
Υφομοταξία: Ροδίδες (Rosids)
Τάξη: Ροδώδη (Rosales)
Οικογένεια: Ροδίδες (Rosaceae)
Γένος: Σαγκουισόρβον (Sanguisorba)
Είδος: Σ. το έλασσον (S. minor)
Διώνυμο
Σαγκουισόρβον το έλασσον
(Sanguisorba minor)

(Giovanni Antonio Scopoli) (Scop.)

Το Σαγκουισόρβον το έλασσον (Sanguisorba minor) κοινώς το Μαυρόφυλλο, Σαγκουισόρβη, Αιματόχορτο ή Πιμπρινέλλα και στα Αγγλικά salad burnet, garden burnet, small burnet ή burnet, είναι ένα φυτό στην οικογένεια των Ροδίδων (Rosaceae) το οποίο είναι εγγενές στην δυτική, κεντρική και νότια Ευρώπη· βορειοδυτική Αφρική και νοτιοδυτική Δυτική Ασία· και η οποία έχει εγκλιματιστεί στο μεγαλύτερο τμήμα της Βορείου Αμερικής.[1][2] Είναι ετήσιο (perennial)[Σημ. 1] ποώδες φυτό, το οποίο αναπτύσσεται σε ύψος 40–90 cm, που συνήθως συναντάται στα ξηρά χλοώδη λιβάδια, συχνά σε ασβεστολιθικά εδάφη. Είναι ανεκτικό στην ξηρασία και μεγαλώνει καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Φύλλα Πιμπρινέλλας, τα οποία χρησιμοποιούνται στις σαλάτες.
Σπόροι Αιματόχορτου.

Χρησιμοποιείται ως συστατικό τόσο σε σαλάτες όσο και σε σάλτσες, έχοντας μια γεύση που περιγράφεται ως "ελαφρύ αγγούρι" και θεωρείται ανταλλάξιμο σε ορισμένες συνταγές με τα φύλλα μέντας, ανάλογα με το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Συνήθως, χρησιμοποιούνται τα νεότερα φύλλα, καθώς τείνουν να πικρίζουν με το πέρασμα του χρόνου.

Το Αιματόχορτο έχει τις ίδιες φαρμακευτικές ιδιότητες με το είδος Σαγκουισόρβον το φαρμακευτικόν(Sanguisorba officinalis). Παλαιότερα χρησιμοποιείτο ως τσάι, για την ανακούφιση από την διάρροια.

Επίσης έχει μια αξιοσέβαστη ιστορία, που ονομάζεται από τον Φράνσις Μπέικον αγαπημένο βότανο και έφτασε στο Νέο Κόσμο, με τους πρώτους Άγγλους αποίκους, ακόμη και να λάβει ειδική μνεία από τον Τόμας Τζέφερσον.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Πολυετές φυτό (perennial plant) ή απλά πολυετές (perennial) (από το Λατινικό per, που σημαίνει "μέσα" και annus, που σημαίνει "χρόνος"), είναι ένα φυτό που ζει για περισσότερο από δύο χρόνια.[Παρ. Σημ. 1]
Παραπομπές σημειώσεων

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Link to ITIS entry». Ανακτήθηκε στις May 1, 2012. 
  2. «Link to EOL entry». Ανακτήθηκε στις May 1, 2012. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]