Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σαγκουισόρβον το έλασσον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σαγκουισόρβον το έλασσον
(Sanguisorba minor)
Εικονογράφιση της Sanguisorba minor.
Εικονογράφιση της Sanguisorba minor.
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Φυτά (Plantae)
Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα (Angiosperms)
Ομοταξία: Ευδικοτυλήδονα (Eudicots)
Υφομοταξία: Ροδίδες (Rosids)
Τάξη: Ροδώδη (Rosales)
Οικογένεια: Ροδίδες (Rosaceae)
Γένος: Σαγκουισόρβον (Sanguisorba)
Είδος: Σ. το έλασσον (S. minor)
Διώνυμο
Σαγκουισόρβον το έλασσον
(Sanguisorba minor)

(Giovanni Antonio Scopoli) (Scop.)
Συνώνυμα

Ποτήριον το κηπαίον (Poterium sanguisorba)

Το Σαγκουισόρβον το έλασσον (Sanguisorba minor) κοινώς το Μαυρόφυλλο, Σαγκουισόρβη, Αιματόχορτο ή Πιμπρινέλλα και στα Αγγλικά salad burnet, garden burnet, small burnet ή burnet, είναι ένα φυτό στην οικογένεια των Ροδίδων (Rosaceae) το οποίο είναι εγγενές στην δυτική, κεντρική και νότια Ευρώπη· βορειοδυτική Αφρική και νοτιοδυτική Δυτική Ασία· και η οποία έχει εγκλιματιστεί στο μεγαλύτερο τμήμα της Βορείου Αμερικής.[1][2] Είναι πολυετές (perennial)[Σημ. 1] ποώδες φυτό, το οποίο αναπτύσσεται σε ύψος 40–90 cm, που συνήθως συναντάται στα ξηρά χλοώδη λιβάδια, συχνά σε ασβεστολιθικά εδάφη. Είναι ανεκτικό στην ξηρασία και μεγαλώνει καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Φύλλα Πιμπρινέλλας, τα οποία χρησιμοποιούνται στις σαλάτες.
Σπόροι Αιματόχορτου.

Χρησιμοποιείται ως συστατικό τόσο σε σαλάτες όσο και σε σάλτσες, έχοντας μια γεύση που περιγράφεται ως "ελαφρύ αγγούρι" και θεωρείται ανταλλάξιμο σε ορισμένες συνταγές με τα φύλλα μέντας, ανάλογα με το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Συνήθως, χρησιμοποιούνται τα νεότερα φύλλα, καθώς τείνουν να πικρίζουν με το πέρασμα του χρόνου.

Το Αιματόχορτο έχει τις ίδιες φαρμακευτικές ιδιότητες με το είδος Σαγκουισόρβον το φαρμακευτικόν(Sanguisorba officinalis). Παλαιότερα χρησιμοποιείτο ως τσάι, για την ανακούφιση από την διάρροια.

Επίσης έχει μια αξιοσέβαστη ιστορία, που ονομάζεται από τον Φράνσις Μπέικον αγαπημένο βότανο και έφτασε στο Νέο Κόσμο, με τους πρώτους Άγγλους αποίκους, ακόμη και να λάβει ειδική μνεία από τον Τόμας Τζέφερσον.

  1. Πολυετές φυτό (perennial plant) ή απλά πολυετές (perennial) (από την Λατινική πρόθεση per, που σημαίνει «διά» και annus, που σημαίνει «χρόνος»), είναι ένα φυτό που ζει για περισσότερο από δύο χρόνια.[Παρ. Σημ. 1]
Παραπομπές σημειώσεων
  1. «Link to ITIS entry». Ανακτήθηκε στις 1 Μαΐου 2012. 
  2. «Link to EOL entry». Ανακτήθηκε στις 1 Μαΐου 2012. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Sanguisorba minor (έκδοση 688182670) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).