Σίφωνας στο Μουρ το 2013
Σίφωνας στο Μουρ το 2013 | |
---|---|
Ο σίφωνας ενώ διέσχιζε την νότια Οκλαχόμα Σίτυ | |
Ώρα | Έναρξη : 20 Μαΐου 2013, 2:56 μ.μ. Λήξη : 20 Μαΐου 2013, 3:35 μ.μ. |
Ημερομηνία | 20 Μαΐου 2013 |
Τοποθεσία | ΗΠΑ: Πολιτεία Οκλαχόμα, Κομητείες ΜακΚλέιν και Κλίβελαντ, κυρίως πόλη Μουρ. |
Θάνατοι | 24 |
Τραυματισμοί | 377 |
Σημειώσεις | Μέγιστη ταχύτητα ανέμων 340 χλμ. την ώρα. |
Σχετικά πολυμέσα |
Ο σίφωνας που έπληξε την πόλη Μουρ ήταν ένας καταστροφικός σίφωνας EF5 που εμφανίστηκε το απόγευμα της 20ής Μαΐου 2013 στην πολιτεία της Οκλαχόμα. Διαβαθμίστηκε σύμφωνα με την μέγιστη ταχύτητα των ανέμων στο επίπεδο 5 της Ενισχυμένης Κλίμακας Φουτζίτα, το μέγιστο δυνατό επίπεδο έντασης και καταστροφών στην Κλίμακα EF, και έπληξε κυρίως την πόλη Μουρ και άλλα γειτονικά προάστια της μητροπολιτικής περιοχής της πόλης Οκλαχόμα Σίτι. Η ταχύτητα των ανέμων που έφτασε μέχρι και τα 210 μίλια την ώρα, δηλαδή 340 χιλιόμετρα την ώρα, προκάλεσε σημαντικές ανθρώπινες απώλειες, με τον αριθμό των νεκρών να φτάνει τους 24, μεταξύ των οποίων και 10 παιδιά.[1][2][3] Ο αριθμός των τραυματιών, που τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, έφτασε σύμφωνα με επίσημο απολογισμό τους 377.
Ο σίφωνας αποτέλεσε μέρος ενός μεγάλου μετεωρολογικού συστήματος που προκάλεσε διάφορους σίφωνες τις δύο προηγούμενες μέρες. Η χοάνη του σίφωνα EF5 ακούμπησε για πρώτη φορά το έδαφος στα δυτικά της κωμόπολης Νιούκασλ της Οκλαχόμα αργά το μεσημέρι της 20ής Μαΐου και διάνυσε μέσα σε 50 λεπτά συνολική απόσταση 17 μιλίων / 27 χιλιομέτρων, διασχίζοντας την πυκνοκατοικημένη περιοχή του Μουρ, όταν η χοάνη έφτασε σε μέγιστη διάμετρο τα 1,3 μίλια / 2,1 χιλιόμετρα.
Μετεωρολογικά φαινόμενα
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Κατά τη διάρκεια της 20ής Μαΐου 2013, μια ζώνη χαμηλού βαρομετρικού κινήθηκε ανατολικά, προερχόμενο από την πολιτείες της Βόρειας και Νότιας Ντακότας και από τις Μεσοδυτικές Πολιτείες. Ένα άλλο χαμηλό βαρομετρικό, μαζί με το μεσαίας δυναμικής πολικό ρεύμα, κινήθηκε ανατολικά και νοτιοανατολικά από τα Βραχώδη Όρη προς τα υψίπεδα Όζαρκς και την γεωφυσική περιοχή των Μεγάλων Λειμώνων, όπου προκάλεσε σοβαρές καταιγίδες κατά την διάρκεια της ημέρας που παρουσιάζονταν υψηλές θερμοκρασίες. Με την επίδραση της μέτριας έως ισχυρής κυκλωνικής ροής στα υψηλά στρώματα της ατμόσφαιρας, η μάζα του αέρα παρουσίασε αστάθεια, μεταβάλλοντας ραγδαία έως το απόγευμα τις κλιματολογικές συνθήκες των υψιπέδων των Όζαρκς, των Μεγάλων Λειμώνων και της κοιλάδας του Μισισιπή. Σημειωτέον ότι σημεία δρόσου που κυμαινόταν από το 18-21 οC και σε κάποιες τοπικές περιοχές από το 21-23 οC είναι κοινά δεδομένα εκδήλωσης αυτού του φαινομένου, όταν υπάρχει ένα ευρύ θερμό μέτωπο πριν από ένα ψυχρό μέτωπο, που εκτείνεται από την ανατολική Ντακότα επιφανειακά μέχρι τις νοτιοδυτικές και νότιες περιοχές των πόλεων Κάνσας και Οκλαχόμα Σίτι, και συναντά αργότερα ένα ξηρό ρεύμα στα νοτιοανατολικά της Οκλαχόμας και στα βόρεια του Τέξας.[4] Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών είχε εκδώσει επείγουσα αναφορά 16 λεπτά πριν το χτύπημα του σίφωνα, χρόνος που είναι 3 λεπτά νωρίτερα από τον γενικό μέσο όρο.[5]
Στις 2:40 μ.μ. τοπική ώρα, εκδόθηκε Προειδοποίηση για Σίφωνα (Tornado Warning) και, για την ακρίβεια, ότι μια σοβαρή καταιγίδα επρόκειτο να εκδηλώσει έντονα καιρικά φαινόμενα στην μητροπολιτική περιοχή της πόλης Οκλαχόμα.[6] Μόλις 5 λεπτά μετά, στις 2:45 μ.μ. τοπική ώρα, η χοάνη του σίφωνα ακούμπησε στο έδαφος 4,4 μίλια / 7,1 χιλιόμετρα δυτικά της κωμόπολης Νιούκασλ, Οκλαχόμα στην κομητεία Γκράντυ με την ταχύτητα των ανέμων να τον κατατάσσει αρχικά στο επίπεδο EF0 της Ενισχυμένης Κλίμακας (EF) Φουτζίτα. Ο σίφωνας κινούμενος νοτιοανατολικά στην κομητεία ΜακΚλέιν ενισχύθηκε ταχύτατα στο επίπεδο EF4, αφού διάνυσε 4 μίλια / 6,4 χιλιόμετρα.[7] Ο σίφωνας, παραμένοντας στο επίπεδο EF4, προξένησε ζημίες σε μια ημι-αγροτική κατοικημένη περιοχή βόρεια του Νιουκάσλ και είχε πολύ σύντομο πέρασμα. Στις 3:01 μ.μ. τοπική ώρα, εκδόθηκε μια νέα, ακόμα σοβαρότερη προειδοποίηση σίφωνα για την περιοχή. Η Επείγουσα Προειδοποίηση για Σίφωνα (Tornado Emergency), ανέφερε τον κίνδυνο καταστροφών στα νότια της πόλης Οκλαχόμα και της προαστιακής πόλης Μουρ, αφού παρατηρητές σιφώνων ενημέρωσαν την αρμόδια υπηρεσία σχετικά με το επικείμενο πέρασμα του σίφωνα από την περιοχή.[8]
Ο σίφωνας, αφού πέρασε πάνω από τον διαπολιτειακό αυτοκινητόδρομο 40 στο σημείο του ποταμού Κανάντιαν, καταστρέφοντας και μια παλαιά γέφυρα, κινήθηκε προς τα ανατολικά προς μια συνοικία νότια της Οκλαχόμας, καταστρέφοντας μια φάρμα αλόγων και σκοτώνοντας πολλά από αυτά, έως και 100 όπως αναφέρθηκε, και έπειτα κινήθηκε προς το Μουρ, διαμέσου της 149ης οδού, που έχει νοτιοδυτική κατεύθυνση. Από αυτό το σημείο, η χοάνη του σίφωνα άρχισε να γίνεται ακόμα πιο πλατιά και παρατηρήθηκαν ζημίες που αντιστοιχούν σε καταστροφές σίφωνα επιπέδου EF4 στα ανατολικά του αυτοκινητοδρόμου 44. Έπειτα ο σίφωνας είχε δυναμικότητα επιπέδου EF2 έως EF3, και διέσχισε κυρίως αγροτικές περιοχές της νοτιοανατολικής περιοχής του δήμου της Οκλαχόμας και του νοτιοδυτικού Μουρ, πριν εισέλθει στην πυκνοκατοικημένη συνοικία της πόλης Μουρ, κοντά στη λεωφόρο Γουέστερν. Σε δύο περιοχές δυτικά του αυτοκινητοδρόμου 35 καταγράφηκαν καταστροφές επιπέδου EF4. Μία από αυτές, ήταν η περιοχή του δημοτικού σχολείου Μπράιανγουντ, όπου σε κάποιο τμήμα της διαδρομής του υπήρξαν και καταστροφές που αντιστοιχούν σε σίφωνες επιπέδου EF5, το μέγιστο δυνατό επίπεδο έντασης και καταστροφών στην Ενισχυμένη Κλίμακα Φουτζίτα, καθώς οι άνεμοι στη μέγιστη ισχύ τους εκτιμήθηκε ότι έφτασαν σε ταχύτητα τα 200 με 210 μίλια / 320 με 340 χιλιόμετρα ανά ώρα.[7]
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ (Αγγλικά) «OKLA. TORNADO DAMAGE: THOUSANDS OF HOMES, $1.5-$2B». AP. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Ιανουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 23 Μαΐου 2013.
- ↑ Levs, Josh (23 Μαΐου 2013). «- storms slam recovering Oklahoma City area». CNN. Ανακτήθηκε στις 23 Μαΐου 2013.
- ↑ (Αγγλικά) Carter, Chelsea J.; Todd, Brian; Pearson, Michael (21 Μαΐου 2013). «Crews shift from rescue to recovery a day after Oklahoma tornado, official says». CNN. http://www.cnn.com/2013/05/21/us/severe-weather/index.html. Ανακτήθηκε στις 21 Μαΐου 2013.
- ↑ (Αγγλικά) Guyer, Jared· Mead, Corey (20 Μαΐου 2013). «May 20, 2013 0600 UTC Day 1 Convective Outlook». Storm Prediction Center. Ανακτήθηκε στις 20 Μαΐου 2013.
- ↑ (Αγγλικά) Bender, Michael C. (21 Μαΐου 2013). «Tornado Alert Gave Moore, Oklahoma, Residents 36 Minutes Warning». Bloomberg. Ανακτήθηκε στις 21 Μαΐου 2013.
- ↑ «Special Weather Statement: Tornado Warning». National Weather Service Office in Norman Oklahoma. Iowa Environmental Mesonet. 20 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 21 Μαΐου 2013.
- ↑ 7,0 7,1 «Public Information Statement Issued by NWS Norman for the Tornado Outbreak of May 20, 2013». National Weather Service. 21 Μαΐου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 21 Μαΐου 2013.
- ↑ «Special Weather Statement: Tornado Warning». National Weather Service Office in Norman Oklahoma. Iowa Environmental Mesonet. 20 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 21 Μαΐου 2013.
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- (Αγγλικά) Ιστοσ. National Oceanic and Atmospheric Administration, Ιστορικό σιφώνων από το 1890 της πόλης Μουρ
- (Αγγλικά) Ιστοσ. Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας ΗΠΑ, Προειδοποίηση κινδύνου εκδήλωσης σίφωνα για την περιοχή.
- Οπτικοακουστικό υλικό
- (Αγγλικά) Radar loop of the Moore tornado στο YouTube
- (Αγγλικά) Formation and initial impact of the Moore tornado στο YouTube
- Χάρτες
- (Αγγλικά) Εφημ. New York Times, Χάρτης της διαδρομής του σίφωνα και ζημίες
- (Αγγλικά) Ιστοσ. Δήμου Μουρ, Χάρτης πόλης, 2011
- (Αγγλικά) Ιστοσ. Oklahoma Department Of Transportation, Χάρτης της μητροπολιτικής περιοχής της πόλης Οκλαχόμα, 2013.