Σίμπα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σίμπα
Χαρακτήρας από Ο Βασιλιάς των Λιονταριών
Ο Σίμπα ως ενήλικας
Πρώτη εμφάνισηΟ Βασιλιάς των Λιονταριών (1994)
Δημιουργήθηκε απόΑϊρίν Μέκι
Τζόναθαν Ρόμπερτς
Λίντα Γούλβερτον
Βασίζεται σεΠρίγκιπας Άμλετ
Μπάμπι
Μωυσής
Ιωσήφ του Ιακώβ
Εκφωνείται απόΜάθιου Μπρόντερικ (ως ενήλικας στις 3 βασικές ταινίες)
Πληροφορίες χαρακτήρα
ΕίδοςΛιοντάρι
Οικογένεια
ΓονείςΜουφάσα (πατέρας)
Σαράμπι (μητέρα)
ΑδέρφιαΜπούνγκα (θετός αδελφός)
ΣύντροφοςΝάλα
ΠαιδιάΚάιον (γιος)
Κιάρα (κόρη)
Άλλοι συγγενείςΜοχάτου (προπάππους)
Αχάντι (παππούς)
Ούρου (γιαγιά)
Σκαρ (θείος)
Σαραφίνα (πεθερά)
Κόβου (γαμπρός)
Ράνι (νύφη)

Ο Σίμπα (Simba) είναι ο κύριος χαρακτήρας του franchise Ο Βασιλιάς των Λιονταριών της Disney. Παρουσιάστηκε πρώτη φορά στην ταινία του 1994 Ο Βασιλιάς των Λιονταριών, το 32ο κινούμενο χαρακτηριστικό του Walt Disney Animation, ο χαρακτήρας στη συνέχεια εμφανίζεται στο Ο Βασιλιάς των Λιονταριών II: Το Βασίλειο του Σίμπα (1998) και στο Ο Βασιλιάς των Λιονταριών 3: Χακούνα Ματάτα (2004) καθώς και στο remake του 2019 της αρχικής ταινίας. Ο Σίμπα δημιουργήθηκε από τους σεναριογράφους Αϊρίν Μέκι, Τζόναθαν Ρόμπερτς και Λίντα Γούλβερτον. Ενώ ο Μαρκ Χεν υπηρέτησε ως επιβλέπων animator του Σίμπα ως νεογνό, ο Ruben A. Aquino ζωγράφισε τον ενήλικο χαρακτήρα του Σίμπα.

Ο Σίμπα εμπνεύστηκε από τον χαρακτήρα Bambi από την Disney's Μπάμπι (1942), καθώς και από τις ιστορίες του Μωυσή και του Ιωσήφ από τη Βίβλο. Επιπλέον, έχουν συναχθεί πολλές ομοιότητες μεταξύ του Σίμπα και του Πρίγκιπα Άμλετ από το έργο Άμλετ του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ. Το 1997, ο Βασιλιάς των Λιονταριών προσαρμόστηκε σε ένα μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ, με τους ηθοποιούς Σκοτ Ίρμπι Ράννιάρ και Τζέισον Ρέιζ να δημιουργούν τους ρόλους του παιδιού και του ενήλικα Σίμπα, αντίστοιχα. Ο JD McCrary και ο Ντόναλντ Γκλόβερ έδωσαν της φωνές τους στον νεογνό και τον ενήλικα Σίμπα αντίστοιχα στο remake CGI.

Όνομα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Σίμπα είναι μια λέξη Σουαχίλι για το λιοντάρι, που αντικατοπτρίζει την προέλευση του Σίμπα στην υποσαχάρια Αφρική. Έχει επίσης άλλους ορισμούς, όπως ο βασιλιάς, ισχυρός ή ο επιθετικός.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Brakefield, Tom (1993). «Sociable Simba». Big Cats: Kingdom of Might. Voyageur Press. σελ. 55. ISBN 978-0-89658-329-0.