Σίλικον Βάλλεϋ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 37°37′N 122°04′W / 37.617°N 122.067°W / 37.617; -122.067 Η Σίλικον Βάλλεϋ (Silicon Valley - Κοιλάδα του πυριτίου) βρίσκεται στο νότιο τμήμα του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο (San Francisco Bay Area) στη Βόρεια Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Ο όρος αρχικά αναφερόταν στον μεγάλο αριθμό των καινοτόμων εταιρειών σχεδίασης μικροκυκλωμάτων (με βάση το πυρίτιο) και τους κατασκευαστές που υπήρχαν στην περιοχή, αλλά τελικά κατέληξε να αναφέρεται σε όλες τις υψηλής τεχνολογίας επιχειρήσεις που εδρεύουν εκεί. Σήμερα γενικά χρησιμοποιείται ως μετωνύμιο για τον τομέα υψηλής τεχνολογίας, που δραστηριοποιούνται στις τεχνολογίες της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών - οδηγοί των εξελίξεων σε αυτούς τους τομείς - με ειδικευμένο εργατικό δυναμικό από όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα David A. Kaplan [1] ως εκκίνηση της δημιουργίας της κοιλάδας ορίζεται η εγκατάσταση στην περιοχή της εταιρείας Hewlett Packard. Σημαντικοί παράγοντες που οδήγησαν στην μεγέθυνση των οικονομικών και λοιπων μεγεθών της περιοχής θεωρούνται [2] "η γειτνίαση με πανεπιστήμια που παρείχαν τη συνεχή ροή λαμπρών και φιλόδοξων επιστημόνων, η συνεχώς αναβαθμιζόμενη τεχνική υποδομή, και η παροχή επαγγελματικών υπηρεσιών από λογιστές, δικηγόρους και επενδυτές υψηλού ρίσκου (venture capitalists)".

Πηγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χρήστος Λαλάς, Το Μικρό Λεξικό του Internet, Αθήνα: Δίαυλος, 2002, ISBN 960-531-138-0.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Πάσχος Μανδραβέλης, βιβλιοπαρουσίαση του The Silicon Boys and their Valley of Dreams στο ένθετο «New Millennium» της εφημερίδας «Tύπος της Kυριακής» στις 5.9.1999
  2. Καφαντάρης, Τ. (2003) "Τα πάρκα της τεχνολογίας". Το Βήμα 30 Νοεμβρίου.