Σέυμουρ Παπέρτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Σέυμουρ Παπέρτ
Papert.jpg
Γέννηση 29  Φεβρουαρίου 1928
Τόπος γέννησης Πρετόρια[1]
Θάνατος 31  Ιουλίου 2016
Τόπος θανάτου Μπλου Χιλ
Υπηκοότητα Νότια Αφρική και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Ερευνητικός τομέας Γνωσιακή επιστήμη
Σπουδές Πανεπιστήμιο του Witwatersrand, Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και Πανεπιστήμιο της Γενεύης
Διδακτορικός καθηγητής Frank Smithies
Επάγγελμα/
ιδιότητες
μαθηματικός, επιστήμονας υπολογιστών, εκπαιδευτικός, καθηγητής πανεπιστημίου, ψυχολόγος και ερευνητής τεχνητής νοημοσύνης
Εργοδότης Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (1963)
Ακαδημαϊκός τίτλος διδακτορικό δίπλωμα
Φοιτητές του Terry Winograd
Επίσημη ιστοσελίδα
Commons page Σχετικά πολυμέσα
http://www.papert.org/

Ο Σέυμουρ Παπέρτ (αγγλ.: Seymour Aubrey Papert, 29 Φεβρουαρίου 1928 - 31 Ιουλίου 2016) ήταν Νοτιοαφρικανός μαθηματικός, επιστήμονας της πληροφορικής και της εκπαίδευσης και μέλος του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης. Είναι ένας από τους πρωτοπόρους της τεχνητής νοημοσύνης. Επινόησε τη γλώσσα προγραμματισμού Logo.

Καταγωγή και σπουδές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 1928 στην Πρετόρια της Νοτίου Αφρικής. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Witwatersrand το 1949. Το 1952 έγινε κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στα Μαθηματικά από το ίδιο πανεπιστήμιο. Το 1959 απέκτησε ένα ακόμη διδακτορικό δίπλωμα στα μαθηματικά από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.[2]

Ερευνητική σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Παπέρτ εργάστηκε ως ερευνητής σε διάφορους φορείς μεταξύ των οποίων το St. John's College (Cambridge), το Institut Henri Poincaré στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού, το Πανεπιστήμιο της Γενεύης και το Εθνικό Εργαστήριο Φυσικής του Ηνωμένου Βασιλείου στο Λονδίνο προτού γίνει ερευνητής του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης.[2] Διατήρησε τη συγκεκριμένη θέση μέχρι το 1967 προτού γίνει καθηγητής εφαρμοσμένων μαθηματικών και διευθυντής του Εργαστηρίου της Επιστήμης των Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης μέχρι το 1981.[2]

Έρευνα και θεωρίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Παπέρτ διεξήγαγε έρευνα σε θεωρίες μάθησης και είναι γνωστός για την εστίασή του στην επίδραση των νέων τεχνολογιών γενικά στη μάθηση και ειδικότερα στα σχολεία ως οργανισμούς μάθησης. Έχει επηρεάσει σημαντικά τον τομέα της εκπαιδευτικής τεχνολογίας.

Η θεωρία μάθησης του εποικοδομητισμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Παπέρτ συνέδραμε καταλυτικά στην ανάπτυξη του εποικοδομητισμού (constructionism) που βασίζεται στη δουλειά του Ζαν Πιαζέ (Jean Piaget). Εργάστηκε με τον Πιαζέ στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης από το 1958 μέχρι το 1963 [3] και θεωρείται ευρέως ως ένας από τους πιο έξυπνους και επιτυχημένους μαθητές του. Ο Πιαζέ είπε κάποτε ότι κανείς δεν κατανοεί καλύτερα τις ιδέες του από τον Παπέρτ. Ο Παπέρτ πρότεινε διαφορετικούς τρόπους εκπαίδευσης των μαθητών στα σχολεία που βασίζονται στις συγκεκριμένες θεωρίες μάθησης.

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανέπτυξε τη γλώσσα προγραμματισμού Logo ως ένα τεχνολογικό εργαλείο που θα βελτιώνει τους τρόπους με τους οποίους τα παιδιά σκέπτονται και επιλύουν προβλήματα. Στο γραφικό περιβάλλον της γλώσσας εμφανίζεται ένα μικρό ρομπότ με τη μορφή χελώνας που χρησιμοποιείται από τα παιδιά για την επίλυση προβλημάτων. Ένας από τους κύριους σκοπούς του Ιδρύματος Logo είναι η βελτίωση της ικανότητας απόκτησης γνώσεων.

Άλλες δουλειές σε ζητήματα εκπαιδευτικής τεχνολογίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ένας από τους πρωτεργάτες της πρωτοβουλίας «Ένας Φορητός Υπολογιστής ανά Παιδί (One Laptop Per Child - OLPC)» για την κατασκευή και διανομή φθηνών φορητών υπολογιστών μάθησης σε αναπτυσσόμενες χώρες. Συνεργάστηκε επίσης με τη Lego στο ζήτημα των εκπαιδευτικών ρομποτικών εργαλείων Lego Mindstorms.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]