Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σέξτος Πομπήιος (ύπατος το 14)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σέξτος Πομπήιος (ύπατος το 14)
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Sextus Pompeius (Λατινικά)
Γέννηση1ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος1ος αιώνας
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
στρατιωτικός
Οικογένεια
ΓονείςSextus Pompeius και Appuleia
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΡωμαίος συγκλητικός
Ύπατος στην αρχαία Ρώμη

Ο Σέξτος Πομπέιος, λατιν.: sextus Pompeius, ήταν Ρωμαίος συγκλητικός που έζησε τον 1ο αι. π.Χ. και τον 1ο αι. μ.Χ. Φαινόταν να έχει έναν πνευματώδη χαρακτήρα, και να είναι πολύ έξυπνος. Ο Σέξτος ήταν προστάτης της λογοτεχνίας, και ο Ρωμαίος ποιητής Οβίδιος τού απηύθυνε τέσσερα ποιήματα, όταν ζούσε στην εξορία. Αυτά τα ποιήματα συγκεντρώθηκαν στο τέταρτο βιβλίο των Επιστολών εκ Πόντου (Epistulae ex Ponto).

Η σχέση του με τον ομώνυμο ύπατο του 35 π.Χ. είναι προβληματική. Μερικοί συγγραφείς συμπεραίνουν ότι ήταν γιος του. Ωστόσο ο Ρόναλντ Σάυμ σημειώνει ότι «θα πρέπει να επιτραπεί μια ενδιάμεση γενιά, όπως συμβαίνει στις γενεαλογίες άλλων ευγενών οικογενειών». Με βάση τον ισχυρισμό του Δίωνα Κάσσιου ότι αυτός ο Σέξτος Πομπήιος είχε σχέση με την αυτοκρατορική οικογένεια, ο Σάυμ καταγράφει ορισμένες πιθανές γυναίκες, που θα μπορούσαν να ήταν η μητέρα του. Ορισμένοι ερευνητές ακολουθούν τον Μπαρτολομέο Μποργκέζι, και ισχυρίζονται ότι αυτή ήταν κόρη του Λεύκιου Μάρκιου Φιλίππου, αντικαταστάτη υπάτου (suffect consil) το 38 π.Χ. O Σάυμ προτείνει ότι μπορεί να είναι κόρη του Σέξτου Απουλήιου, υπάτου το 29 π.Χ. ή κόρη τού αδελφού αυτού του υπάτου, του Mάρκου Απουλήιου υπάτου το 20 π.Χ.

Ο Σέξτος υπηρέτησε ως ύπατος το 14 μ.Χ. μαζί με τον Σέξτο Απουλήιο. Οι δύο άνδρες κατείχαν το αξίωμα, όταν απεβίωσε ο πρώτος Ρωμαίος Αυτοκράτορας, ο Αύγουστος, και ήταν οι πρώτοι που ορκίστηκαν πίστη στον νέο Αυτοκράτορα Τιβέριο, τον υιοθετημένο γιο και διάδοχο του Αυγούστου. Στην κηδεία του Αυγούστου, ο Σέξτος έσπασε το πόδι του.

Στη βασιλεία του Τιβέριου, ήταν ένας από τους επτά μάρτυρες της Απόφασης της Συγκλήτου για τον πατέρα του Γν. Πίσωνα (Senatus consultum de Cn. Pisone patre), επίσημη πράξη της Ρωμαϊκής Συγκλήτου σχετικά με τη δίκη και την τιμωρία του Γναίου Καλπούρνιου Πίσωνα. Η πράξη δημοσιεύτηκε στις 10 Δεκεμβρίου 20 μ.Χ. Αργότερα, ο Σέξτος υπηρέτησε ως ανθύπατος (proconsul) της Ασίας από το 24 έως το 26.

Ο Σενέκας ο Νεότερος παραπέμπει στον πλούτο ενός Πομπήιου, του οποίου οι περιοχές περιλάμβαναν τις πηγές και τις εκβολές ποταμών, στη συνέχεια το αντιπαραθέτει με τον Καλιγούλα να τον παίρνει στο παλάτι του και να πεθάνει από την πείνα τον Πομπηία και στη συνέχεια να κανονίζει μια δημόσια κηδεία για το θύμα του. Αν και οι ειδικοί συχνά ταυτίζουν την αναφορά του Σενέκα στον Πομπήιο με αυτόν τον Σέξτο Πομπήιο, ο Σάυμ επισημαίνει ότι αυτό θα οδηγούσε σε «ενδιαφέρουσες (ή μάλλον μη δυνατά) συμπεράσματα για τη χρονολόγηση του Βαλέριου Μάξιμου» και υποστηρίζει ότι ο Πομπήιος, για τον οποίο ο Καλιγούλας ήταν τόσο αφιλόξενος, ήταν ένας κατά τα άλλα μη επιβεβαιωμένο γιος.