Σέλευκος Δ΄ Φιλοπάτωρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Σέλευκος Δ')
Σέλευκος Δ΄
Νόμισμα του Σέλευκου Δ΄
Ηγεμόνας της Αυτοκρατορίας
των Σελευκιδών
Περίοδος187 - 175 π.Χ.
ΠροκάτοχοςΑντίοχος Γ΄
ΔιάδοχοςΑντίοχος Δ΄
Γέννησημετά το 220 π.Χ.
Θάνατος175 π.Χ.
ΣύζυγοςΛαοδίκη Δ'
ΕπίγονοιΑντίοχος
Δημήτριος Α' Σωτήρ
Λαοδίκη Ε'
ΟίκοςΣελευκιδών
ΠατέραςΑντίοχος Γ΄ ο Μέγας
ΜητέραΛαοδίκη Γ΄
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Σέλευκος Δ' Φιλοπάτωρ (μετά το 220175 π.Χ.), ήταν βασιλιάς του ελληνιστικού βασιλείου των Σελευκιδών κατά την περίοδο 187175 π.Χ. Ήταν γιος του Αντίοχου Γ' του Μέγα και της Λαοδίκης. Το προσωνύμιο "Φιλοπάτωρ" σημαίνει αυτός που αγαπά τον πατέρα του.

Σε νεαρή ηλικία ο Σέλευκος γίνεται το 196 π.Χ. κυβερνήτης της Θράκης, η οποία μόλις είχε προσαρτηθεί στην Αυτοκρατορία των Σελευκιδών. Κατά την περίοδο 192 - 188 π.Χ. ο πατέρας του, ο Αντίοχος ο Γ', διεξήγαγε πόλεμο με τους Ρωμαίους, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Σέλευκος πολιόρκησε το 190 π.Χ. την Πέργαμο, που είχε συνασπιστεί με τον εχθρό τους. Αιχμαλώτισε επίσης το Ρωμαίο Διοικητή Λούκιο Κορνήλιο Σκιπίωνα. Ακόμη έλαβε μέρος στη Μάχη της Μαγνησίας, όπου και νίκησαν οι Ρωμαίοι. Το 188 π.Χ. υπογράφεται η Ειρήνη της Απάμειας, σύμφωνα με την οποία οι Σελευκίδες όφειλαν να εγκαταλείψουν όλα τα εδάφη βόρεια του Ταύρου και να πληρώσουν πολεμική αποζημίωση.

Συμβασιλιάς ήδη από το 189 π.Χ., ο Σέλευκος διαδέχεται τον πατέρα του το 187 π.Χ. και ξεκινά προσπάθειες αποκατάστασης της ισχύος του με διπλωματικά μέσα. Στο πλαίσιο αυτών τον ενεργειών παντρεύει την κόρη του Λαοδίκη με τον Μακεδόνα βασιλιά Περσέα, πράξη που ο βασιλιάς Ευμένης Β' της Περγάμου χαρακτηρίζει ως αντι-ρωμαϊκή. Τελικά ο Σέλευκος καταφέρνει να πείσει τους Ρωμαίους να απελευθερώσουν το μικρότερο αδελφό του, Αντίοχο Δ', υπό τον όρο να στείλει στη Ρώμη το γιο και διάδοχό του, το Δημήτριο.

Το 175 π.Χ., στριμωγμένος οικονομικά και μη μπορώντας να στείλει το χρηματικό ποσό που του ζήτησε η Ρώμη, στέλνει στην Ιερουσαλήμ τον αντιπρόσωπό του, τον Ηλιόδωρο για να πάρει χρήματα από το Ναό της πόλης. Ο τελευταίος συναντά αντίσταση και επιστρέφει πίσω. Στις αρχές Σεπτεμβρίου ο Ηλιόδωρος θανατώνει το Σέλευκο. Με το Δημήτριο να βρίσκεται ακόμη στη Ρώμη, τη βασίλισσα Λαοδίκη παντρεύτηκε κατά πάσα πιθανότητα ο αδελφός του Σέλευκου, που τον διαδέχτηκε ως Αντίοχος Δ' ο Επιφανής. Πριν συμβεί αυτό, ο θρόνος πέρασε για λίγο στα χέρια ενός μικρού παιδιού, που επίσης ονομαζόταν Αντίοχος, και που δολοφονήθηκε.

Χρονολόγιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος (π.Χ.) Γεγονός
Γέννηση του Σέλευκου Δ', γιου του Αντίοχου Γ' του Μέγα και της Λαοδίκης.
196 π.Χ. Η Θράκη προσαρτάται στην αυτοκρατορία. Ο Σέλευκος ορίζεται διοικητής της.
192 π.Χ. Ξεκινούν πολεμικές συγκρούσεις με τους Ρωμαίους.
190 π.Χ. Ο Σέλευκος πολιορκεί την Πέργαμο και συμμετέχει στη Μάχη της Μαγνησίας.
189 π.Χ. Ορίζεται συμβασιλέας του πατέρα του.
188 π.Χ. Ειρήνη της Απάμειας. Οι όροι βαραίνουν τους Σελευκίδες.
178 π.Χ. Παντρεύει την κόρη του Λαοδίκη με το Μακεδόνα βασιλιά Περσέα. Στέλνει στη Ρώμη το γιο και διάδοχό του, το Δημήτριο απελευθερώνοντας το μικρότερο αδελφό του, Αντίοχο Δ'.
175 π.Χ. Διατάζει να ληφθούν χρήματα από το Ναό της Ιερουσαλήμ. Δολοφονείται από τον Ηλιόδωρο. Τον διαδέχεται ο αδελφός του Αντίοχος Δ'.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]