Σέλευκος Β΄ Καλλίνικος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Σέλευκος Β' Καλλίνικος)
Σέλευκος Β΄
Νόμισμα του Σέλευκου Β΄
Ηγεμόνας της Αυτοκρατορίας
των Σελευκιδών
Περίοδος246 - 225 π.Χ.
ΠροκάτοχοςΑντίοχος Β΄
ΔιάδοχοςΣέλευκος Γ΄
Γέννηση265 π.Χ.
Θάνατος225 π.Χ.
ΣύζυγοςΛαοδίκη Β'
ΕπίγονοιΑντιοχίς
Σέλευκος Γ' Κεραυνός
Αντίοχος Γ' ο Μέγας
ανώνυμη κόρη
ΟίκοςΣελευκιδών
ΠατέραςΑντίοχος Β' Θεός
ΜητέραΛαοδίκη Α'
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Σέλευκος Β' Καλλίνικος (265225 π.Χ.), ήταν βασιλιάς του ελληνιστικού βασιλείου των Σελευκιδών κατά την περίοδο 246225 π.Χ. Ήταν γιος του Αντίοχου Β' του Θεού και της Λαοδίκης. Το προσωνύμιο του σημαίνει «όμορφος νικητής» ή «αυτός που πετυχαίνει όμορφες νίκες».

Άνοδος στο Θρόνο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πατέρας του, ο Αντίοχος, έκανε συνθήκη ειρήνης με τον Πτολεμαίο Β' Φιλάδελφο το 253 π.Χ., βάζοντας τέλος στο Δεύτερο Συριακό Πόλεμο. Ο Αιγύπτιος βασιλιάς αναγνώρισε τις κτήσεις που είχε κερδίσει ο Αντίοχος στη δύση. Ανάμεσα στους όρους της συμφωνίας ήταν όμως να απομακρύνει ο Αντίοχος τη σύζυγό του Λαοδίκη, και να παντρευτεί την κόρη του Πτολεμαίου, τη Βερενίκη, ως επισφράγιση της συμφωνίας. Μετά το θάνατο του Πτολεμαίου όμως, ο Αντίοχος έδιωξε τη Βερενίκη επιστρέφοντας στην παλαιά του σύζυγο. Η Βερενίκη κατέφυγε στην Αντιόχεια μαζί με το μικρό παιδί της.

Τελικά η Λαοδίκη δηλητηρίασε τον Αντίοχο, που άφησε την τελευταία του πνοή το 246 π.Χ. στην Έφεσο. Για να εξασφαλίσει την άνοδο του δικού της γιου από τον Αντίοχο, του Σέλευκου, δηλητηρίασε επίσης τη Βερενίκη και τον πεντάχρονο γιο της, προτού προλάβει να φτάσει στην Αντιόχεια, ο αδελφός της τελευταίας Πτολεμαίος Γ' ο Ευεργέτης. Ως αποτέλεσμα ξέσπασε ο Τρίτος Συριακός Πόλεμος, γνωστός και ως Λαοδίκειος Πόλεμος. Ο Πτολεμαίος εισέβαλε στη Συρία και προέλασε ως τη Βαβυλώνα, στον ποταμό Τίγρη και ίσως και πιο πέρα. Τελικά παραδόθηκαν σε αυτόν οι ανατολικές επαρχίες των Σελευκιδών, τη στιγμή που ο αιγυπτιακός στόλος έπλεε κατά μήκος των ακτών της Μικράς Ασίας.

Εξέλιξη του πολέμου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 245 π.Χ. η αδελφή του Σέλευκου, η Λαοδίκη παντρεύτηκε το Μιθριδάτη Β' του Πόντου. Με τη μορφή προίκας του δόθηκε η Φρυγία. Την επόμενη περίοδο ο Σέλευκος κατάφερε να ελέγξει την κατάσταση στο εσωτερικό της Μικράς Ασίας. Όταν ο Πτολεμαίος επέστρεψε στην Αίγυπτο, ο Σέλευκος ανέκτησε τη βόρεια Συρία και τις προσκείμενες επαρχίες του σημερινού Ιράν, ωστόσο η εκστρατεία του ενάντια στην Πτολεμαϊκή Αίγυπτο ήταν ανεπιτυχής. Το 245 π.Χ. ο Ανδραγόρας κάνοντας επανάσταση του αποσπά την Παρθία. Δύο χρόνια αργότερα, το 243 π.Χ., έρχεται στον κόσμο ο διάδοχος του Σέλευκου, ο Σέλευκος Γ', ο λεγόμενος Κεραυνός.

Το 241 π.Χ. ο Τρίτος Συριακός Πόλεμος λαμβάνει τέλος, ωστόσο, ο Αντίοχος ο Ιέραξ, νεότερος σε ηλικία αδελφός του Σέλευκου και συμπαραστάτης του στον αγώνα κατά της Αιγύπτου, επαναστάτησε απέναντι στην εξουσία του αδελφού του, ζητώντας περισσότερα εδάφη από αυτά που του είχε υποσχεθεί ο αδελφός του. Στην Άγκυρα, περίπου το 235 π.Χ. ο Σέλευκος υπέστη συντριπτική ήττα και άφησε το κομμάτι της χώρας πέρα από τα βουνά του Ταύρου στον αδελφό του και τις άλλες δυνάμεις της χερσονήσου. Τελικά ο Αντίοχος έχασε τα εδάφη του από τον Άτταλο Α', βασιλιά της Περγάμου.

Στάση της Στρατονίκης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 239238 π.Χ., η θεία του Σέλευκου, η Στρατονίκη, σύζυγος του βασιλιά της Μακεδονίας, του Δημητρίου Β' του Αιτωλικού, εγκαταλείπει το σύζυγό της και επιστρέφει στο πατρικό της σπίτι. Εκεί πίεσε τον αδελφό της να εκδικηθεί το Δημήτριο (ή κατά άλλους να την παντρευτεί) χωρίς όμως αποτέλεσμα. Εξοργισμένη εκείνη υποκίνησε επανάσταση εναντίον του, αλλά συνελήφθη και τελικά θανατώθηκε.

Τελευταία χρόνια & Διαδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σέλευκος τα επόμενα χρόνια έκανε μάταιες προσπάθειες να ανακτήσει την Παρθία, αλλά αυτό που τελικά έγινε ήταν να χάνει διάφορα κομμάτια του βασιλείου του που κήρυτταν την ανεξαρτησία τους. Το 228227 π.Χ. αντιμετώπισε με επιτυχία τον Αντίοχο να του αποσπάσει εκ νέου εδάφη στη Μεσοποταμία. Ο τελευταίος πέθανε ως φυγάς.

Τελικά λίγο αργότερα, το 225 π.Χ., ο ίδιος ο Σέλευκος σκοτώθηκε εξαιτίας πτώσης από άλογο. Τον διαδέχτηκε ο μεγαλύτερος γιος του από τη σύζυγό του Λαοδίκη, ο Σέλευκος Γ' ο Κεραυνός, και αργότερα ο νεότερος γιος του, ο Αντίοχος Γ' ο Μέγας. Αναφέρονται ακόμη δύο του κόρες, εκ των οποίων η μία ονομαζόταν Αντιοχίς και παντρεύτηκε τον Ξέρξη της Αρμενίας.

Χρονολόγιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος (π.Χ.) Γεγονός
265 π.Χ. Γέννηση του Σέλευκου, γιου του Αντίοχου Β' Θεού και της Λαοδίκης.
246 π.Χ. Θάνατος του Πτολεμαίου Β' Φιλάδελφου, πράγμα που δίνει στον Αντίοχο την ευκαιρία να αποπέμψει τη Βερενίκη και να ανακαλέσει τη Λαοδίκη. Θάνατος του Αντίοχου από δηλητηρίαση στην Έφεσο. Άνοδος στο θρόνο από το Σέλευκο.
Θανάτωση της Βερενίκης και του μικρού Αντίοχου. Ξέσπασμα Τρίτου Συριακού ή Λαοδίκειου Πολέμου.
Απώλεια μεγάλου μέρους της αυτοκρατορίας των Σελευκιδών.
245 π.Χ. Η Λαοδίκη, αδελφή του Σέλευκου, νυμφεύεται τον Μιθριδάτη Β', βασιλιά του Πόντου. Απώλεια της Παρθίας από εξέγερση.
243 π.Χ. Γέννηση του Σέλευκου Γ' του Κεραυνού.
242 π.Χ. Ανεπιτυχής εκστρατεία του Σέλευκου στην Αίγυπτο.
241 π.Χ. Λήξη του Τρίτου Συριακού Πολέμου.
240 π.Χ. Πόλεμος ανάμεσα στο Σέλευκο και τον αδελφό του, Αντίοχο.
239 π.Χ. Η Στρατονίκη, σύζυγος του βασιλιά της Μακεδονίας, του Δημητρίου Β' του Αιτωλικού, εγκαταλείπει το σύζυγό της και επιστρέφει στο πατρικό της σπίτι. Εκεί υποκινεί επανάσταση εναντίον του Σέλευκου, αλλά συλλαμβάνεται και θανατώνεται.
229 π.Χ. Διαμονή Σέλευκου στη Βαβυλώνα.
228 π.Χ. Ανεπιτυχής προσπάθεια ανάληψης της εξουσίας από τον Αντίοχο. Ο τελευταίος πεθαίνει εξόριστος.
225 π.Χ. Ο Σέλευκος πεθαίνει κατόπιν πτώσεως από άλογο. Τον διαδέχεται ο γιος του Σέλευκος Γ'.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]