Σάουθγκεϊτ (Λονδίνο)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 51°37′54″N 0°7′35″W / 51.63167°N 0.12639°W / 51.63167; -0.12639

Σάουθγκεϊτ
ΧώραΗνωμένο Βασίλειο
Διοικητική υπαγωγήLondon Borough of Enfield
Πληθυσμός14.454 (2011)
Ταχυδρομικός κώδικαςN14
Γεωγραφικές συντεταγμένες51°37′54″N 0°7′35″W

Το Σάουθγκεϊτ (Southgate) είναι περιοχή στο βόρειο Λονδίνο, στην Αγγλία, στην εξωτερική περιφέρεια Ένφιλντ του Λονδίνου (London Borough of Enfield). Βρίσκεται γύρω στα 8 χιλιόμετρα βορείως του Τσάρινγκ Κρος (Charing Cross).

Αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εντός της περιοχής βρίσκεται ο διάσημος σταθμός του μετρό του Σάουθγκεϊτ (ο οποίος εμφανίζεται στην ταινία The End of the Affair) και διάφορα καταστήματα και εστιατόρια. Υπάρχουν επίσης αρκετά πάρκα όπως το Πάρκο Γκρόουβλαντς (Grovelands Park) με λίμνες και αθλητικές εγκαταστάσεις. Το πάρκο αυτό οδηγεί στο νοσοκομείο Πράιορι (Priory).[1], το οποίο έχει έδρα το Grovelands House. Εκεί νοσηλεύτηκαν διάφορες προσωπικότητες, ανάμεσά τους και ο πρώην δικτάτορας της Χιλής, ο διαβόητος Αουγούστο Πινοσέτ[2]. Στην Γουότερφολ Ρόουντ (Waterfall Road) βρίσκεται η βελανιδιά του Μίνσεντεν (Minchenden Oak), που είναι ηλικίας πιθανότατα 800 ετών και πιστεύεται πως αποτελεί τη μεγαλύτερη βελανιδιά της Αγγλίας.[3]

Πλησιέστερα μέρη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σταθμός του μετρό του Σάουθγκεϊτ (Southgate tube station) στη γραμμή Πικαντίλι (Piccadilly Line) αποτελεί τον πλησιέστερο σταθμό του μετρό. Οι υπόλοιπο σταθμοί είναι ο σταθμός μετρό του Όκγουντ στα βόρεια και του Άρνος Γκρόουβ, στα νοτιοδυτικά.

Διάσημοι κάτοικοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Σάουθγκεϊτ ήρθε ο μεγιστάνας του τσαγιού, Σερ Τόμας Λίπτον από το Μάσγουελ Χιλ το 1892 και έζησε σε οικία που ονομάζεται Όσιτζ (Osidge), ως το θάνατό του, το 1931.[4] Επίσης, στην περιοχή μεγάλωσαν διάσημοι καλλιτέχνες, με γνωστότερους την Έιμι Γουάινχαους[5] και τον Σαρμπέλ.

Διοίκηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εκλογική περιφέρεια του Κοινοβουλίου που καλύπτει μέρος του Σάουθγκεϊτ στην περιφέρεια Ένφιλντ είναι αυτή του Σάουθγκεϊτ. Ως το θάνατό του κατά τη βομβιστική επίθεση στο Μπράιτον το 1984, που είχε στόχο τη Μάργκαρετ Θάτσερ, την εκλογική περιφέρεια εκπροσωπούσε ο Σερ Άντονι Μπέρι. Το 1997 ο διάδοχός του, Μάικλ Πορτίλο, απώλεσε την έδρα του έπειτα από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών. Νέος βουλευτής έγινε ο Στίβεν Τουίγκ, ο οποίος έπειτα από δύο θητείες έχασε κι αυτός την έδρα του από τον Ντέιβιντ Μπάροους το Μάιο του 2005.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Σάουθγκεϊτ ήταν αρχικά η Νότια Πύλη (South Gate) του Ένφιλντ Τσέιζ (Enfield Chase), όπου ήταν ο τόπος κυνηγιού του Βασιλιά. Αυτό αντανακλάται στα ονόματα των οδών, όπως Τσέιζ Ρόουντ (Chase Road) και Τσέιζ Σάιντ (Chase Side). Στην περιοχή της νότιας πύλης υπάρχει μία μπλε επιγραφή σε κτήριο.

Το 1881 αποσπάστηκε από το Έντμοντον). Αριθμούσε το 1891 μόλις 10.970 κατοίκους. Τις επόμενες δύο δεκαετίες ο πληθυσμός αυξήθηκε και ως το 1911 έφτασε τους 33.612 κατοίκους. Η αύξηση αυτή υποβοήθηκε και από τον πλησιέστερο σιδηροδρομικό σταθμό στο Πάλμερς Γκριν.

Η ανάπτυξη του Σάουθγκεϊτ συντελέστηκε κυρίως τη δεκαετία του 1930, με το κτίσιμο μεγάλων οικιών σε περιοχές που ήταν πάλαι ποτέ λόφοι (Walker, Osidge, Monkfrith, etc.). Το 1933 ολοκληρώθηκε η Βόρεια Περιφερειακή Οδός A406 (North Circular Road) και το 1933 η Γραμμή Πικαντίλι του Μετρό του Λονδίνου επεκτάθηκε από το Άρνος Γκρόουβ, όπου είχε φτάσει το 1932, στο δυτικό Ένφιλντ (Enfield West) όπου βρίσκεται ο σημερινός σταθμός μετρό του Όκγουντ. Ως το 1951, ο πληθυσμός είχε φτάσει τους 73.377. Την επόμενη δεκαετία μειώθηκε κατά 1000 κατοίκους, εξαιτίας της μετανάστευσης πολλών κατοίκων στις γύρω πόλεις.

Προφίλ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

To 1894 το Σάουθγκεϊτ έγινε αστική περιφέρεια (urban district) του Μίντλσεξ με Πράξη της Τοπικής Κυβέρνησης. Το 1933 η περιφέρεια έγινε δημοτικό διαμέρισμα (municipal borough). Αυτό καταργήθηκε το 1965 με σχετική Πράξη της Κυβέρνησης του Λονδίνου, που εκδόθηκε το 1963 και η περιοχή το ενώθηκε με το δημοτικό διαμέρισμα του Ένφιλντ (Municipal Borough of Enfield) and και με εκείνο του Έντμοντον (Municipal Borough of Edmonton) και δημιουργήθηκε η σημερινή αστική περιοχή Ένφιλντ του Λονδίνου (London Borough of Enfield).

Δημόσια κτήρια, φαγητό και διασκέδαση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η παμπ "Παλιά Κερασιά" είναι ένα από τα παλαιότερα κτήρια της περιοχής.

Εξαιτίας της ηλικίας του άλλοτε χωριού, στο Σάουθγκεϊτ λειτουργούν πολλές παμπ (μπιραρίες).[6]

Αρκετές από αυτές βρίσκονται στο Chase Side όπως οι Wagon and Horses , η οποία επανοικοδομήθηκε το 1900 και ξανά το 1930. Η Rising Sun στην ίδια περιοχή αποτελούσε το τέρμα για την τοπική υπηρεσία horsebus (λεωφορείο που έσερναν άλογα) με προορισμό το Colney Hatch (και από εκεί στο Κινγκς Κρος) πριν την έλευση των τρένων, από όπου η υπηρεσία μεταφέρθηκε σε νέο σταθμό στο Πάλμερς Γκριν.[6] Κτίστηκε ξανά το 1932 και τελικά αναπαλαιώθηκε το 2008, αλλάζοντας το όνομά της σε The Sun.

Απέναντι από το Southgate Club στο Chase Side βρισκόταν η "Πύλη" (The Gate), τον Αύγουστο του 1909. Ο ιδιοκτήτης, A. Butcher, πήρε την πινακίδα μαζί του στη Fishmonger's Arms στη Winchmore Hill Road - προφανώς η πινακίδα έγραφε "This gate hangs well, and hinders none. Refresh and pay - then travel on." Ενώ η πινακίδα δεν υπάρχει πια, η μπιραρία του υπάρχει - ξανακτίστηκε τη δεκαετία του 1930, και ονομάστηκε έτσι επειδή πολύ κοντά παρασκευαζόταν πάγος για τις ιχθυαγορές του κεντρικού Λονδίνου.[7]

Στα μέσα του 18ου αιώνα, η παμπ The Crown (γνωστή παλιότερα και με το όνομα The Crown Hotel) στο Chase Side ήταν κέντρο αθλητισμού. Η λεζάντα σε μία κορνίζα με τη φωτογραφία ενός σκυλιού, που βρέθηκε από το συγγραφέα Χέρμπερτ Νιουμπάι γράφει ότι το λιγότερο από 6 μηνών σκυλάκι θα χρησιμοποιούνταν για επιδείξεις και ότι ήταν πολύ μεγάλο για την ηλικία του:

Mr. Earl of the 'Crown Inn', Southgate, Nr London, will produce a retriever puppy not over six months old for £10 or £20 that will perform more tricks than any other dog of nine months old in England. He is a beautiful dog, and very large for his age.

Το κτήριο ήταν αρχικά ξύλινο και διώροφο. Το 1895 ξανακτίστηκε και έκτοτε έχει κατεδαφιστεί. Η μπιραρία των Wetherspoons, The New Crown κατέχει ένα χώρο σχεδόν απέναντι.

Επίσης, σημαντικές παμπ είναι η Ye Olde Cherry Tree που βλέπει προς το Southgate Green στα νότια του κέντρου του Σάουθγκεϊτ, καθώς επίσης και η παμπ The Woodman η οποία βρίσκεται στο The Bourne.

Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κολέγιο του Σάουθγκεϊτ (Southgate College), το οποίο διαθέτει βιβλιοθήκη, εστιατόριο και άλλες εγκαταστάσεις, φιλοξενεί πάνω από 11.000 φοιτητές και φοιτήτριες.[8]. Βρίσκεται κοντά στο κυριότερο εμπορικό κέντρο του Σάουθγκεϊτ. Στην περιοχή λειτουργούν και δύο σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς επίσης και αρκετά δημοτικά σχολεία, όπως το Όσιτζ και το Γουέστ Γκρόουβ. Μερίμνη της Κυπριακής Εκπαιδευτικής Αποστολής λειτουργεί και ένα παροικιακό σχολείο[9] κυρίως για την κυπριακή και την ελληνική κοινότητα, όπου διδάσκεται η ελληνική γλώσσα.

Συμφωνική Ορχήστρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

To 1961 ιδρύθηκε η Συμφωνική Ορχήστρα του Κολεγίου του Σάουθγκεϊτ, υπό τη διεύθυνση του Τέρι Χόουις, η οποία απέκτησε κάποια αυτονομία εντός του Κολεγίου, το 1997. Το καλοκαίρι του 2005 έγινε ανεξάρτητη από το Κολέγιο του Σάουθγκεϊτ και μετονομάστηκε σε Southgate Symphony Orchestra. Πρόκειται για ερασιτεχνική ορχήστρα, που περιλαμβάνει μουσικούς της 6ης τάξης και πάνω, και δίνει συναυλίες κλασικής μουσικής στην ευρύτερη περιοχή του Ένφιλντ.

Αθλητισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Σάουθγκεϊτ αποτελεί την έδρα διαφόρων ομάδων, όπως η Southgate CC, στο κρίκετ, το Southgate Hockey Club στο χόκεϊ, που έχει έδρα το Τρεντ Παρκ και άλλες. Η ποδοσφαιρική ομάδα Romans AFC έχει προπονητήριο το Γκρόουβλαντς Παρκ. Επίσης, δραστηριοποιείται και ομάδα ράγκμπι, η Southgate RFC με έδρα το γήπεδο Σάρασενς , στην Bramley Road. Στην περιοχή διακρίνεται και η παλιά ομάδα ράγκμπι Ασμόλιαν (Ashmolean RFC), με την καλύτερη κατάταξη σε επίπεδο περιοχής από άποψη ομάδων ράγκμπι.

Θρησκευτικά κτήρια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην περιοχή υπάρχει συναγωγή και επίσης ένας χριστιανικός ναός στο Southgate Green. Αυτός κτίστηκε στην τοποθεσία του παρεκκλησίου του Ουέλντ (Weld Chapel), το οποίο κατεδαφίστηκε το 1861. Το ρολόι στην εκκλησία τοποθετήθηκε εκεί για τους εορτασμούς του Αδαμάντινου Ιωβηλαίου της Βασίλισσας Βικτωρίας. Υπάρχει και ένας ενοριακός ναός, αυτός του Αγίου Ανδρέα, στο Τσέιζ Σάιντ (Parish Church of St Andrew).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. The Priory Hospital North London
  2. «Pinochet is told to quit his private hospital bed». Telegraph. 1 Δεκεμβρίου 1998. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Σεπτεμβρίου 2005. Ανακτήθηκε στις 1 Αυγούστου 2006. 
  3. Geograph: TQ2993: Minchenden Oak, Garden of Remembrance, Waterfall Road, N14
  4. Newby, Herbert (1949). "Old" Southgate. T.Grove. σελ. 115. 
  5. «Βιογραφικό της Έιμι Γουάινχαους». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Νοεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2008. 
  6. 6,0 6,1 Dumayne, Alan (1998). Southgate. Sutton Publishing Limited. ISBN 0750920009. 
  7. Πινακίδα στην ίδια την παμπ, που εθεάθηκε το 2008
  8. «Southgate College». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Δεκεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2008. 
  9. Κυπριακή Εκπαιδευτική Αποστολή στο Ηνωμένο Βασίλειο], κατάλογος σχολείων (σε μορφή Html)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Herbert W. Newby, Old Southgate. T. Grove, 1949.