Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σάντχου-μπάσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Σάντχου Μπάσα (βεγγαλικά: সাধুভাষা‎‎) είναι λογοτεχνική παραλλαγή της Βεγγαλικής γλώσσας. Χρησιμοποιείται μόνο γραπτώς, σε αντίθεση με τη Τσολίτο-μπάσα, η οποία είναι η καθομιλουμένη μορφή.

Αυτή η σανσκριτοποιημένη μορφή της βεγγαλικής γλώσσας είναι αξιοσημείωτη για τις παραλλαγές των μορφών του ρήματος και το λεξιλόγιο που αποτελείται κυρίως από ταΣανσκριτικά ή λέξεις τοτσόμο. Ήταν κυρίως ένα λεξιλόγιο που καθιστούσε ευκολότερη τη μετάφραση και κατανόηση λογοτεχνικών έργων στα Σανσκριτικά εκείνη την εποχή. Μεταξύ τους, αξιοσημείωτος ήταν ο Ισβάρ Τσάντρα Βιντγιασαγκάρ, που τυποποίησε τα αλφάβητα και άνοιξε το δρόμο για λογοτεχνικά έργα. Η χρήση της καθομιλουμένης Βεγγαλικής αποτελούνταν ως επί το πλείστον από την βάση Πάλι της, αυτόχθονες Αυστροασιατικές/Θιβετοβιρμανικές/Δραβιδικές ντέσι, περσικές και αραβικές λέξεις ενσωματωμένες στο λεξιλόγιο. Ως αποτέλεσμα, οι Ινδουιστικοί ειδήμονες επέλεξε το δρόμο της σανσκριτοποίησης για την δημιουργία μιας "καθαρής" γλώσσας, η οποία δεν έπρεπε να χρησιμοποιηθεί στην καθημερινή συζήτηση, αλλά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως σύγχρονος εκπρόσωπος των κλασικών γλωσσών όπου τα έργα της Σανσκριτικής λογοτεχνίας μπορούν να μεταφραστούν. Αυτό μετατόπισε τα Βεγγαλικά από τις ρίζες των Πάλι προς τα Σανσκριτικά. Αυτό με τη σειρά του αύξησε την ομοιότητα του Βεγγαλικού λεξιλογίου με άλλες Ινδοάριες γλώσσες, όπως τα Χίντι και τα Ούρντου.[εκκρεμεί παραπομπή]

Η ανάπτυξη της Γκουρού Μπάσα και Τσαλίτα Μπάσα ήταν περισσότερο ή λιγότερο μια παράλληλη ανάπτυξη. Από τη στιγμή που οι Ισβάρ Τσάντρα Βιντγιασαγκάρ και Μπανκίμ Τσάντρα Τσαττοπαντγιάι δημιούργησαν το έδαφος για την Σάντχου Μπάσα, οι Καλιπρασάννα Σίνγκα, Πέρι Τσαντ Μίτρα και άλλοι συνειδητοποίησαν τη δύναμη της Τσαλίτα μπάσα.

Από την εποχή του Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ, το Σάντχου (καθαρό) μέρος της Σάντχου Μπάσα είχε σε μεγάλο βαθμό εξασθενήσει σε ένα σύνολο μορφών ρήματος και σε μια δεκαετία ή δύο και ο ίδιος θα επέλεγε τη Τσαλίτα Μπάσα ως λογοτεχνική μορφή των Βεγγαλικών.

Το βιβλίο Ατμαγκάτι Νιράντ Τσοουντχουρί (Αυτοκτονικός Νιράντ Τσουντχουρί), εμφανίζεται ως το τελευταίο Βεγγαλικό βιβλίο γραμμένο στη Σάντχου μπάσα.

Ο Μπανγκλαντεσιανός συγγραφέας, πενυματιστής και ακαδημαϊκός Δρ. Σαλιμουλλάχ Χαν έχει γράψει στη Σάντχου Μπάσα από το 2005.[1]

  1. Khan, Siddikur Rahman (13 Ιουλίου 2012). «কবে শুরু হবে আহমদ ছফা চর্চা». Ittefaq. Ittefaq Group of Publications Ltd. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2012.