Σάλτσα Worcestershire

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Σάλτσα Worcestershire

Lea & Perrins Worcestershire Sauce.
Φιάλη με σάλτσα Worcestershire, όπως επωλείτο στην Ευρώπη από το 1837.
Έτος ίδρυσης: 1837
Κατασκευαστές: John Wheeley Lea και
William Henry Perrins
Τοποθεσία: Worcestershire, Ηνωμένο Βασίλειο
Κεντρικό εργοστάσιο: Οδός Midland Road, Worcester
Ιδιοκτήτες: 1838-1929 Lea & Perrins
1930-1966 HP Foods
1967-1987 Imperial Tobacco
1988-2004 Danone
2005- Heinz
Προϊόν: Σάλτσα υγρού καρυκεύματος
Ιστότοπος: [3]

Η σάλτσα Worcestershire (Worcestershire sauce) (Listeni//wʊstərʃər),[1] ενίοτε συντομευμένο σε σάλτσα Worcester (Worcester sauce) (wʊstər), είναι ένα υγρό καρύκευμα, το οποίο έχει υποστεί ζύμωση του πολύπλοκου μείγματος, Βρετανικής καταγωγής από το Worcester και διαδόθηκε από την Lea & Perrins. Τα ουσιώδη συστατικά είναι κριθάρι ξύδι βύνης, αλκοολούχο ξύδι (spirit vinegar),[Σημ. 1] μελάσσες, ζάχαρη, αλάτι, αντσούγιες, εκχύλισμα ταμάρινδου, κρεμμύδια και σκόρδο· ιδιαίτερες μάρκες, προσθέτουν επίσης κι'άλλα καρυκεύματα, για τη ενίσχυση της γεύσης. Συχνά, είναι συστατικό στο Welsh rarebit,[Σημ. 2] στη σαλάτα του Καίσαρα (Caesar salad),[Σημ. 3] στα στρείδια Kirkpatrick (Oysters Kirkpatrick) και προστίθεται μερικές φορές στο τσίλι με κρέας κατσαρόλας (chili con carne), το βοδινό κρέας κατσαρόλας (beef stew), τα χάμπουργκερ και άλλα πιάτα με βοδινό. Η σάλτσα Worcestershire, χρησιμοποιείται επίσης, για να δώσει γεύση στα κοκτέιλ όπως το κοκτέιλ Bloody Mary ή το κοκτέιλ Caesar.[2] Στα Ισπανικά, είναι γνωστή ως salsa inglesa (Αγγλική σάλτσα), επίσης, είναι συστατικό στη michelada,[Σημ. 4] τη Μεξικανική μπύρα κοκτέιλ.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διαφήμιση του 1900.

Μια σάλτσα ψαριού, που είχε υποστεί ζύμωση και ονομαζόταν γάρος, ήταν βασική στην Ελληνορωμαϊκή κουζίνα και στη Μεσογειακή οικονομία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, καθώς ο εγκυκλοπαιδικός του πρώτου αιώνα Πλίνιος ο Πρεσβύτερος, γράφει στην Φυσική του Ιστορία (Historia Naturalis) και τον τέταρτο / πέμπτο αιώνα, το Ρωμαϊκό γαστρονομικό κείμενο Apicius, περιλαμβάνει τον γάρο (garum) στις συνταγές του. Στην Ευρώπη, η χρήση παρόμοιων σαλτσών γαύρου, οι οποίοι έχουν υποστεί ζύμωση, μπορούν να αναχθούν πίσω, στον 17ο αιώνα. Το 1837, η μάρκα «Lea & Perrins» εμπορευματοποιήθηκε και συνέχισε να είναι η ηγέτιδα παγκόσμια μάρκα, της σάλτσας Worcestershire.

Η καταγωγή της συνταγής «Lea & Perrins» είναι ασαφής. Η συσκευασία, αρχικά δήλωνε ότι η σάλτσα προερχόταν «από τη συνταγή ενός ευγενούς, στην κομητεία». Η εταιρεία έχει επίσης ισχυριστεί, ότι «ο Λόρδος Marcus Sandys, πρώην Διοικητής της Βεγγάλης», τη συνάντησε, ενώ βρισκόταν στην Ινδία με την Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών, κατά το 1830 και ανέθεσε στους τοπικούς φαρμακοποιούς, να την αναδημιουργήσουν. Ωστόσο, ο συγγραφέας Brian Keogh, κατέληξε στην ιδιωτική δημοσιευμένη ιστορία του, της μάρκας «Lea & Perrins», για την 100ή επέτειο του εργοστασίου επί της οδού Midland Road, ότι «Κανείς Λόρδος Sandys δεν ήταν ποτέ κυβερνήτης της Βεγγάλης ή τουλάχιστον απ'όσο δείχνουν τα έγγραφα, ούτε στην Ινδία[3]

«Ο Λόρδος Marcus Sandys» πιθανόν να αναφέρεται στον Arthur Moyses William Sandys, 2ο Βαρώνο Sandys (1792–1860) του Ombersley Court, Worcestershire, ο οποίος ήταν Αντιστράτηγος και μέλος της Βουλής των Κοινοτήτων κατά τον χρόνο του θρύλου. Το πρώτο όνομα μπορεί να είναι μια σύγχυση του αδελφού και διαδόχου του, Arthur Marcus Cecil Sandys, 3ο Βαρώνο Sandys (1798–1863), παρόλο που ο ίδιος δεν διαδέχθηκε τον τίτλο, μέχρι το 1860, όταν η σάλτσα είχε ήδη καθιερωθεί στη Βρετανική αγορά. Η βαρονία στην οικογένεια Sandys /ˈsændz/sands») είχε αναβιώσει το 1802, για τη μητέρα του δευτέρου βαρώνου, Mary Sandys Hill, έτσι ώστε κατά την ημερομηνία του θρύλου, στη δεκαετία του 1830, «ο Λόρδος» Sandys να ήταν στην πραγματικότητα μια Λαίδη. Καμία αναγνωρίσιμη αναφορά σε αυτήν, δεν θα μπορούσε ενδεχομένως να εμφανιστεί σε εμπορική εμφιαλωμένη σάλτσα, χωρίς σοβαρή παραβίαση της ευπρέπειας. Μια εκδοχή της ιστορίας, δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Thomas Smith κατά το 1885:[4]

Παραθέτουμε την παρακάτω ιστορία της γνωστής σάλτσας Worcester, όπως αναφέρεται στην «World». Η ετικέτα δείχνει ότι ετοιμάστηκε «από τη συνταγή ενός ευγενούς στην κομητεία.» Ο ευγενής μπορεί να είναι ο Λόρδος Sandys. Πριν από πολλά χρόνια, η κυρία Grey, συγγραφέας του βιβλίου «The Gambler's Wife» και άλλων μυθιστορημάτων, ήταν σε μια επίσκεψη στο Ombersley Court, όταν η Λαίδη Sandys, έτυχε να παρατηρήσει ότι πεθύμησε να μπορούσε να βρει μια πολλή καλή σκόνη κάρυ (curry powder), που εκμαίευσε από την κυρία Grey ότι είχε στο γραφείο της μια εξαιρετική συνταγή, που ο θείος της, Sir Charles, Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ινδίας, την είχε φέρει από εκεί και της την έδωσε. Η Λαίδη Sandys, είπε ότι υπήρχαν κάποιοι έξυπνοι χημικοί στο Worcester, που ίσως θα μπορούσαν να είναι σε θέση να κάνουν τη σκόνη. Οι κ.κ. Lea και Perrins, εξέτασαν τη συνταγή, αμφέβαλαν εάν θα μπορούσαν να προμηθευτούν όλα τα υλικά, αλλά είπαν ότι θα κάνουν το καλύτερο δυνατό και σε εύθετο χρόνο διαβίβασαν το πακέτο με τη σκόνη. Στη συνέχεια, μια ευτυχισμένη σκέψη έπληξε κάποιον στην επιχείρηση, ότι δηλαδή, η σκόνη θα μπορούσε σε διάλυμα, να γίνει μια καλή σάλτσα. Τα κέρδη τώρα, ανέρχονται σε χιλιάδες λίρες το χρόνο.

Σύμφωνα με τον ιστορικό και Κήρυκα για την Ουαλία (Herald for Wales), Ταγματάρχη Francis Jones, η εισαγωγή της συνταγής, μπορεί να αποδοθεί στον Λοχαγό Henry Lewis Edwardes (1788–1866).[5] Ο Edwardes, αρχικώς από το Rhyd-y-gors, Carmarthenshire, ήταν παλαίμαχος των Ναπολεόντειων πολέμων και κατείχε τη θέση του Αναπληρωτή-υπολοχαγού του Carmarthenshire.[6] Αυτός πιστεύεται να έχει φέρει τη συνταγή στην Αγγλία, μετά από τα ταξίδια του στην Ινδία. Το άρθρο δεν αναφέρει, πώς η συνταγή κατέληξε στους κ.κ. Lea και Perrins.

Όταν η συνταγή αναμείχθηκε για πρώτη φορά στο φαρμακείο του John Wheeley Lea και William Henry Perrins, το προκύπτον προϊόν, ήταν τόσο ισχυρό, που θεωρήθηκε μη βρώσιμο και το βαρέλι εγκαταλείφθηκε στο υπόγειο. Λίγα χρόνια αργότερα, αναζητώντας να δημιουργήσουν χώρο στην αποθήκη, οι φαρμακοποιοί, απεφάσισαν να την ξανά δοκιμάσουν και ανακάλυψαν ότι η σάλτσα είχε υποστεί ζύμωση και ωριμάσει και τώρα ήταν εύγευστη. Το 1838 οι πρώτες φιάλες σάλτσας "Lea & Perrins Worcestershire sauce" κυκλοφόρησαν στο ευρύ κοινό.[3][7] Στις 16 Οκτωβρίου 1897, οι Lea & Perrins μετ εγκατέστησαν την κατασκευή της σάλτσας, από το φαρμακείο τους, σε ένα εργοστάσιο στην πόλη του Worcester επί της οδού Midland Road, όπου και εξακολουθεί να παράγεται. Το εργοστάσιο παράγει φιάλες με έτοιμο-μείγμα για την εγχώρια διανομή και ένα πυκνό διάλυμα για εμφιάλωση προς το εξωτερικό.[8]

Το 1930, η λειτουργία των Lea & Perrins, αγοράστηκε από την HP Foods, η οποία με τη σειρά της εξαγοράστηκε από την Εταιρεία Imperial Tobacco το 1967. Η HP εξαγοράστηκε από την Danone το 1988 και κατόπιν από τη Heinz το 2005.

Συστατικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διαφημιστική κάρτα του 19ου αιώνα (1870-1900).

Τα συστατικά μιας παραδοσιακής φιάλης σάλτσας Worcestershire που πωλείται στο Ηνωμένο Βασίλειο ως "The Original & Genuine Lea & Perrins Worcestershire sauce" είναι:

Οι "φυσικές αρωματικές ύλες" πιστεύεται ότι περιλαμβάνουν:[8]

Σημειώσεις από τα 1800, οι οποίες το 2009, βρέθηκαν από τον λογιστή της εταιρείας Brian Keogh, πεταμένες σε κάδο απορριμμάτων. Τα έγγραφα πρόκειται να τοποθετηθούν σε εκθετήριο, στο Worcester City Art Gallery & Museum.[8][9]

Πολλές σάλτσες Worcestershire, περιέχουν αντσούγιες, οι οποίες είναι και η ανησυχία για τα άτομα με αλλεργία στα ψάρια,[10] χορτοφάγοι, αυστηροί χορτοφάγοι και άλλοι οι οποίοι δεν επιθυμούν να φάνε ψάρι. Ο Codex Alimentarius[Σημ. 5] συνιστά, ότι τα έτοιμα φαγητά που περιέχουν σάλτσα Worcestershire με αντσούγιες, περιλαμβάνουν μια ετικέτα προειδοποίησης του περιεχομένου στο ψάρι, αν και αυτό δεν απαιτείται στις περισσότερες δικαιοδοσίες. Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (US Department of Agriculture), έχει αναγκάσει την απόσυρση ορισμένων προϊόντων με την αδήλωτη σάλτσα Worcestershire.[11][12] Αρκετές μάρκες πωλούν σάλτσες Worcestershire, με ποικιλίες χωρίς-γαύρο, συχνά επισημαίνονται ως χορτοφαγικές, αυστηρά χορτοφαγικές.[13] Οι ορθόδοξοι Εβραίοι, απόσχουν από την κατανάλωση ψαριών και κρεάτων στο ίδιο πιάτο, οπότε δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την παραδοσιακή σάλτσα Worcestershire, για να δώσουν γεύση στο κρέας. Ωστόσο, ορισμένες μάρκες είναι πιστοποιημένες ότι περιέχουν λιγότερο από 1 / 60ο του προϊόντος σε ψάρι και μπορούν να χρησιμοποιηθούν με κρέας.[14][15]

Ένα κουταλάκι του γλυκού, χαμηλής σε νάτριο περιεκτικότητας σάλτσας Worcestershire, διαθέσιμης στις Ηνωμένες Πολιτείες:[16]

Σε όλο τον κόσμο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σάλτσες Worcestershire, σε ράφι καταστήματος.
Καναδική ετικέτα σάλτσας Worcestershire του 1908.
Το εργοστάσιο της σάλτσας στο Worcester.
Σάλτσα Worcestershire της Σαγκάη.
Οργανική, χωρίς γλουτένη, σάλτσα Worcestershire, για αυστηρά χορτοφαγικούς (vegan) και Kosher.[Σημ. 6]

Στην Αυστραλία, υπάρχουν διάφοροι κατασκευαστές σάλτσας Worcestershire, συμπεριλαμβανομένων των Holbrooks, Lionel Brand από την Taringa στο Μπρίσμπεϊν και το εμπορικό σήμα Crockershire που γίνεται στο Harden, NSW.

Στη Βραζιλία, η σάλτσα Worcestershire αναφέρεται ως molho inglês (κυριολεκτικά Αγγλική σάλτσα). Η αρχική μάρκα Lea & Perrins, είναι άμεσα διαθέσιμη στα καταστήματα, σούπερ μάρκετ και εστιατόρια στη Βραζιλία, αλλά είναι ακριβότερη από τα εμπορικά σήματα που γίνονται σε τοπικό επίπεδο.

Στον Καναδά, η σάλτσα Worcestershire των Lea & Perrins, είναι πανομοιότυπη με την πρότυπη Βρετανική έκδοση. Εισάγεται από την Αγγλία και έχει την ίδια φιάλη. Η ετικέτα είναι παρόμοια με τη Βρετανική έκδοση, αλλά τροποποιήθηκε για να συμπεριλάβει το Γαλλικό κείμενο.

Στη Δανία, η σάλτσα Worcestershire είναι κοινώς γνωστή ως Engelsk Sauce, που σημαίνει Αγγλική σάλτσα.[17]

Στην Ινδονησία, η ονομασία για τη σάλτσα Worcestershire είναι «kecap Inggris», που σημαίνει «Αγγλική σάλτσα που έχει υποστεί ζύμωση». Ονομάζεται επίσης και «saus Inggris» που σημαίνει «Αγγλική σάλτσα».

Στη Νότια Αφρική, η Minnies Food Enterprise παρασκευάζει τη σάλτσα Worcester, υπό τη μάρκα της τη Minnies. Ωστόσο, η σάλτσα Worcestershire του Lazenby, παραμένει δημοφιλής, παρασκευαζόμενη τώρα υπό τη μάρκα της Maggi.

Στην Ταϊλάνδη, η αρχική σάλτσα Worcestershire των Lea & Perrins, η οποία πωλείται, είναι σύμφωνα με την ετικέτα της, εισαγόμενη από την Αγγλία.

Κίνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις κουζίνες του Γκουανγκντόνγκ και του Χονγκ Κονγκ, η σάλτσα Worcestershire εισήχθη τον 19ο αιώνα μέσω του Χονγκ Κονγκ και σήμερα χρησιμοποιείται στα είδη dim sum,[Σημ. 7] όπως κεφτέδες βοείου κρέατος στον ατμό και σπρινγκ ρολ (spring rolls). Η ονομασία αυτής της σάλτσας στην Γκουανγκντόνγκ είναι gip-jap (Κινεζικά: 喼汁· Jyutping: gip1 zap1· Cantonese Yale: gīp jāp). Επίσης, χρησιμοποιείται σε μία ποικιλία από στυλ Χονγκ Κονγκ, Κινεζικά και Δυτικά πιάτα.

Στην κουζίνα της Σαγκάη, η χρήση της σάλτσας Worcestershire, εξαπλώθηκε από τα Ευρωπαϊκού ύφους εστιατόρια του 19ου και 20ού αιώνα, με τη χρήση του ως συστατικό στα πανταχού παρόντα εμπνευσμένα πιάτα της Ανατολικής Ευρώπης, όπως είναι το μπορς Σαγκάη-στυλ και ως μια σάλτσα βουτήγματος στα Δυτικά τρόφιμα σύντηξης, όπως είναι τα Σαγκάη-στυλ παναρισμένα χοιρινά παϊδάκια. Χρησιμοποιείται για τα Κινεζικά τρόφιμα, όπως το shengjian mantou,[Σημ. 8] τα οποία είναι μικρά χοιρινά τηγανιτά γλυκόψωμα. Στη Σαγκάη, η σάλτσα Worcestershire ονομάζεται là jiàngyóu (Κινεζικά: (辣酱油· κυριολεκτικά: πικάντικη σάλτσα σόγιας). Ως εισαγόμενο είδος η σάλτσα Worcestershire μετά το 1949, έγινε είδος εν ανεπαρκεία στη Σαγκάη, οπότε και εμφανίστηκε μια ποικιλία από τοπικές μάρκες. Αυτές τώρα με τη σειρά τους, εξάγονται σε ολόκληρο τον κόσμο, για χρήση στα πιάτα στυλ Σαγκάη. Η Lea & Perrins έχει εγκαταστήσει τα τελευταία χρόνια μια μονάδα στην Γκουανγκντόνγκ, Κίνα, αυξάνοντας έτσι, τη διαθεσιμότητα της αρχικής ποικιλίας στην Κίνα. Ωστόσο, σε σύγκριση με τις γηγενείς ποικιλίες που παράγονται, αυτή, δεν έχει το κυρίαρχο μερίδιο της αγοράς.

Ιαπωνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σάλτσα Worcestershire των Lea & Perrins, όπως πωλείται στις ΗΠΑ.

Στην Ιαπωνία, η σάλτσα Worcestershire, είναι σημασμένη ως "Worcester" (παρά ως Worcestershire) στην κατακάνα. Στην Ιαπωνία, κατασκευάζονται παχύτερες σάλτσες-βάσης Worcestershire, με εμπορικές ονομασίες όπως «μπουλντόγκ», οι οποίες αντανακλούν τις Αγγλικές προελεύσεις της, αλλά πρόκειται για μια καφετιά σάλτσα η οποία μοιάζει περισσότερο με τη σάλτσα HP, παρά με οποιουδήποτε τύπου σάλτσα Worcestershire. Μια παχύτερη ποικιλία της σάλτσας, είναι κοινώς γνωστή, ως σάλτσα tonkatsu και πιο συχνά χρησιμοποιείται ως καρύκευμα για το tonkatsu (τηγανητά, παναρισμένα χοιρινά παϊδάκια).[Σημ. 9] Σε αντίθεση με τη σάλτσα Worcestershire, η σάλτσα tonkatsu είναι εντελώς χορτοφαγική. Τόσο το πιάτο όσο και η σάλτσα, πιστεύεται ότι προέρχονται από την Αγγλική κουζίνα, που εισήχθησαν στην Ιαπωνία τον 19ο αιώνα.[18] Η Ιαπωνική σάλτσα Worcester (προφέρεται ως Usutā sōsu), παρασκευάζεται από πουρέ φρούτων και λαχανικών, όπως μήλα και ντομάτες, με ζάχαρη, αλάτι, μπαχαρικά, άμυλο και καραμέλα. Συνοδεύει συνήθως πιάτα δυτικής επιρροής yōshoku, όπως το προαναφερθέν tonkatsu καθώς και το korokke. Οι σάλτσες yakisoba και okonomiyaki είναι επίσης παραλλαγές της σάλτσας Worcestershire, συχνά παχύτερες καθώς και γλυκύτερες από την αρχική.

Ηνωμένες Πολιτείες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η σάλτσας Worcestershire των Lea & Perrins, διαφέρει από τη Βρετανική συνταγή. Τα συστατικά της αναγράφονται ως: απεσταγμένο λευκό ξύδι, μελάσες, ζάχαρη, νερό, αλάτι, κρεμμύδια, αντσούγιες, σκόρδο, γαρίφαλα, εκχύλισμα ταμάρινδου, φυσικές αρωματικές ύλες, εκχύλισμα πιπεριάς τσίλι. Η κύρια διαφορά, είναι η χρήση του απεσταγμένου λευκού ξυδιού στη θέση του ξυδιού βύνης, καθώς και τρεις φορές περισσότερη ζάχαρη (μετρούμενη σε υδατάνθρακες) και λίγο περισσότερο από το τριπλάσιο του νατρίου ανά γραμμάριο. (Η διατροφική ετικέτα των ΗΠΑ, αναφέρει ένα κουταλάκι του γλυκού ως μια μερίδα, σε αντίθεση με τη Βρετανική / Καναδική όπου αναφέρουν «μία κουταλιά της σούπας." Τα θρεπτικά συστατικά που αναφέρθηκαν, είναι ομαλοποιημένα).

Πωλείται επίσης, μια παχύτερη ποικιλία για την αγορά των ΗΠΑ. Η Αμερικανική έκδοση των ΗΠΑ, είναι συσκευασμένη με διαφορετικό τρόπο από τη Βρετανική έκδοση, κυκλοφορεί σε σκοτεινό μπουκάλι, τυλιγμένο με μπεζ χάρτινη ετικέτα. Η Lea & Perrins των ΗΠΑ, ισχυρίζεται ότι η εν λόγω πρακτική, αποτελεί από τον 19ο αιώνα, απομεινάρι του πρακτικών της ναυτιλίας, ως μέτρο προστασίας για τις φιάλες, όταν το προϊόν εισήχθη από την Αγγλία.[19] Ο παραγωγός ισχυρίζεται επίσης, ότι η σάλτσα Worcestershire, είναι το αρχαιότερο εμπορικά εμφιαλωμένο καρύκευμα στις ΗΠΑ.[20]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Ο όρος «αλκοολούχο ξύδι» μερικές φορές προορίζεται για την ισχυρότερη ποικιλία (5% έως 21% οξικό οξύ), γίνεται από ζαχαροκάλαμο ή από χημικά παραγόμενο οξικό οξύ. Για να ονομάζεται «Αλκοολούχο Ξύδι», το προϊόν πρέπει να προέρχεται από γεωργική πηγή και πρέπει να γίνει με "διπλή ζύμωση». Η πρώτη ζύμωση είναι η ζάχαρη στο αλκοόλ και η δεύτερη η αλκοόλη στο οξικό οξύ. Προϊόν που κατασκευάζεται από το χημικά παραγόμενο οξικό οξύ, δεν μπορεί να ονομάζεται «όξος». Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο όρος που επιτρέπεται είναι "Μη Ζυμωμένο Καρύκευμα".[Παρ. Σημ. 1][Παρ. Σημ. 2]
 2. Το Ουαλλικό rarebit (ορθογραφία με βάση την λαϊκή ετυμολογία) ή Ουαλλικό rabbit (αρχική ορθογραφία), είναι ένα πιάτο με γευστική σάλτσα από λιωμένο τυρί και διάφορα άλλα συστατικά και σερβίρεται ζεστό, αφού χύνεται πάνω σε φέτες (ή άλλα τεμάχια) φρυγανισμένου ψωμιού ή η καυτή σάλτσα του τυριού, μπορεί να σερβιριστεί σε ένα ζεσταμένο πιάτο όπως το fondue, συνοδευόμενη από φέτες, φρυγανισμένου ψωμιού.[Παρ. Σημ. 3][Παρ. Σημ. 4][Παρ. Σημ. 5][Παρ. Σημ. 6]
 3. Η σαλάτα του Καίσαρα (Caesar salad), είναι μια σαλάτα από μαρούλι και κρουτόν, γαρνιρισμένη με τυρί παρμεζάνα, χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο, αυγό, σάλτσα Worcestershire, αντσούγιες, σκόρδο και μαύρο πιπέρι.
 4. Η michelada (Ισπανική προφορά: [mitʃeˈlaða]), είναι μια Μεξικανική προετοιμασμένη μπύρα (preparada cerveza), η οποία γίνεται με μπύρα, χυμό λάιμ και διαφόρων ειδών σάλτσες, μπαχαρικά και πιπεριές. Σερβίρεται σε παγωμένο ποτήρι, αφού προηγουμένως έχει προσκολληθεί στο χείλος του αλάτι. Υπάρχουν πάμπολλες παραλλαγές αυτού του ποτού, σε ολόκληρο το Μεξικό και τη Λατινική Αμερική. [Παρ. Σημ. 7][Παρ. Σημ. 8]
 5. Ο Codex Alimentarius (Λατινικά για «Κώδικας Τροφίμων») είναι μια συλλογή από διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα, κώδικες πρακτικής, κατευθυντήριες γραμμές και άλλες συστάσεις σχετικά με τρόφιμα, την παραγωγή τροφίμων και την ασφάλεια των τροφίμων.
 6. Τα τρόφιμα kosher (κόσερ), είναι εκείνα που συμμορφώνονται με τους κανονισμούς του kashrut (Εβραϊκού διατροφικού νόμου). Τα τρόφιμα που μπορούν να καταναλωθούν σύμφωνα με τον halakha (Εβραϊκό νόμο) ονομάζονται kosher (προφορά: /koʊʃər/) στην Αγγλική, από την προφορά Ασκενάζι του Εβραϊκού όρου Kasher (כָּשֵׁר, προφορά: /kɑːʃɛər/), που σημαίνει "ταιριάζει" (σε αυτό το πλαίσιο, κατάλληλα για κατανάλωση). Τα τρόφιμα που δεν είναι σύμφωνα με το Εβραϊκό νόμο, ονομάζονται treif (Γίντις: טרייף, προφορά: /treɪf/, το οποίο προέρχεται από το Εβραϊκό: טְרֵפָה trāfáh) και που σημαίνει "σχισμένο".
 7. Το dim sum /ˈdimˈsʌm / (απλοποιημένα Κινεζικά: 点心· παραδοσιακά Κινεζικά: 點心· πινγίν: Diǎnxīn), είναι ένα ύφος της κουζίνας της Καντώνας, το οποίο παρασκευάζεται σε μικρού δαγκώματος-μεγέθους μερίδες τροφίμων που παραδοσιακά σερβίρονται σε μικρά καλάθια του ατμού ή σε μικρά πιάτα.
 8. Το shengjian mantou (Wu Κινεζικά: ssanji mhoedhou, επίσης γνωστό ως το shengjianbao έξω από την Wu-ομιλίας περιοχή), είναι ένα είδος μικρού τηγανιτού baozi (αχνιστού γλυκόψωμου), το οποίο αποτελεί την σπεσιαλιτέ της Σαγκάη. Είναι συνήθως γεμάτο με χοιρινό και ζελατίνη, που όταν μαγειρεύεται λιώνει σε σούπα / υγρού. Από τις αρχές του 1900, το shengjian mantou, υπήρξε ένα από τα πιο κοινά είδη πρωινού στη Σαγκάη. Ως πανταχού παρόν στοιχείο πρωινού, κατέχει σημαντική θέση στο πολιτισμό της Σαγκάη.
 9. Το tonkatsu (豚 カツ, とんかつ ή トンカツ, χοιρινό παϊδάκι), είναι μια Ιαπωνική τροφή η οποία αποτελείται από παναρισμένα, βαθιά τηγανισμένα χοιρινά παϊδάκια. Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι, του φιλέτου και της οσφυϊκής χώρας. Συχνά σερβίρεται με ψιλοκομμένο λάχανο. Το tonkatsu, προήλθε στην Ιαπωνία τον 19ο αιώνα. Εκτός του ότι προσφέρεται ως ενιαίο πιάτο, χρησιμοποιείται επίσης ως γέμιση σάντουιτς ή σε συνδυασμό με κάρυ.
Παραπομπές σημειώσεων
 1. Ellsey's, Products. Retrieved 2009-04-22.
 2. Sinclair C, International Dictionary of Food and Cooking, Peter Collin Publishing, 1998 ISBN 0-948549-87-4
 3. [1]
 4. [2]
 5. Chris Roberts, Heavy Words Lightly Thrown: The Reason Behind Rhyme, Thorndike Press, 2006, ISBN 0-7862-8517-6
 6. The Constance Spry Cookery Book by Constance Spry and Rosemary HumeFarmer, Fannie M., Boston Cooking-School Cook Book Boston, 1896, ISBN 0-451-12892-3
 7. Maggie Savarino (15 Ιουλίου 2009). «Search & Distill: Michelada Is Your Standby Beer, Only Better - Page 1 - Food - Seattle». Seattle Weekly. Ανακτήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2011. 
 8. «Mexican companies pushing spicy beer mixes in US mkt». Findarticles.com. 19 Δεκεμβρίου 2005. Ανακτήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2011.  Text " Modern Brewery Age " ignored (βοήθεια); Text " Find Articles at BNET " ignored (βοήθεια)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Oxford English Dictionary.
 2. «It's 2009, the 40th Anniversary of 'Canada's Drink': The Caesar». That's the Spirit. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Ιανουαρίου 2013. 
 3. 3,0 3,1 Keogh, Brian (1997) The Secret Sauce: a History of Lea & Perrins ISBN 978-0-9532169-1-8
 4. Smith, Thomas Successful Advertising (1885 7th ed.)
 5. Jones, Francis (1987). Historic Carmarthenshire Homes and their Families. Pembrokeshire: Brawdy Books. ISBN 978-0-90697-2-021. 
 6. Bulletins and other State Intelligence for the year 1849, (Francis Watts, 1850, Harrison & Son , London)
 7. Shurtleff, W.; Aoyagi, A. 2012. "History of Worcestershire Sauce (1837–2012)." Lafayette, CA: Soyinfo Center. 213 pp. (533 references. 42 photos and illustrations. Free online).
 8. 8,0 8,1 8,2 Schlesinger, Fay (3 November 2009). «It's out after 170 years, the secret of Worcestershire Sauce... found in a skip». Daily Mail Online. http://www.dailymail.co.uk/femail/food/article-1224736/Original-Lea-Perrins-Worcestershire-Sauce-recipe-skip.html. Ανακτήθηκε στις 23 June 2010. 
 9. «Spirit of Enterprise Exhibition – Wine & Sauce Making», Art Gallery & Museum, Worcester City, http://www.worcestercitymuseums.org.uk/mag/spirit/spsauce.htm .
 10. Steinman, HA (August 1996). «'Hidden' allergens in foods». Journal of Allergy and Clinical Immunology 98 (2). doi:10.1016/s0091-6749(96)70146-x. http://allergyadvisor.com/hidden.htm. Ανακτήθηκε στις 2014-01-14. 
 11. Recall, US: DA, 2003, http://www.fsis.usda.gov/wps/wcm/connect/FSIS-Content/internet/main/topics/recalls-and-public-health-alerts/recall-case-archive/archive/2013/fsis-rc-039-2013 .
 12. Taylor, SL; Kabourek, JL; Hefle, SL (October 2004). «Fish Allergy: Fish and Products Thereof» (PDF). Journal of Food Science (Institute of Food Technologists) 69 (8). doi:10.1111/j.1750-3841.2004.tb18022.x. http://www.aseanfood.info/Articles/11014190.pdf. Ανακτήθηκε στις 14 January 2014. 
 13. Simpson, AC (6 October 2009). Quick & Easy Vegan Comfort Food. Workman. ISBN 1-61519109-7. 
 14. Cohen, Dovid. «Fish and Meat». Chicago Rabbinical Council. Ανακτήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2014. 
 15. «Kosher certification». Star-K. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουλίου 2009. .
 16. «Ingredients: Worcestershire Sauce». Dr Gourmet. Ανακτήθηκε στις 27 Ιουλίου 2011. 
 17. «engelsk sauce». Saucer, krydderier og garniture (στα Δανικά). Den store danske. 
 18. «Western Roots, Japanese Taste: Tonkatsu». Kikkoman. 
 19. About, Lea & Perrins, http://www.leaperrins.com/about-lea-perrins.aspx .
 20. History, Lea & Perrins, http://www.leaperrins.com/history.aspx .

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Worcestershire sauce (έκδοση 709604468) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).