Σάκρα Κορόνα Ουνιτά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Σάκρα Κορόνα Ουνιτά (ιταλικά: Sacra Corona Unità), είναι μια εγκληματική οργάνωση τύπου Μαφίας από την περιοχή της Απουλίας στη Νότια Ιταλία και δραστηριοποιείται ιδιαίτερα στις περιοχές του Μπρίντιζι, του Λέτσε και του Τάραντα.[1]

Προέλευση του ονόματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομα της οργάνωσης αποτελείται από τρία λέξεις, οι οποίες στηρίζονται στο κλασικό αντι-πολιτισμό της μαφίας.

  • Σακρά (Ιερή): επειδή κατά τη στιγμή της ένταξης το νέο μέλος "βαπτίζεται".
  • Κορόνα (Crown): επειδή το κομπολόι χρησιμοποιείται σε πομπές.
  • Γιουνιτά (Ενωμένη): να θυμίζει τη δύναμη μιας αλυσίδας από πολλά δαχτυλίδια.

Υπόβαθρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Σάκρα Κορόνα Γιουνιτά ιδρύθηκε το 1981 ως Nuova Grande Camorra Pugliese, από το αφεντικό της Καμόρα Ραφαέλε Κουτόλο, ο οποίος ήθελε να επεκτείνει τις δραστηριότητές του στην περιοχή της Απουλίας.

Ωστόσο, με την πτώση του Κουτόλο λίγα χρόνια αργότερα η οργάνωση άρχισε να λειτουργεί ξεχωριστά υπό την ηγεσία του Τζουσέπε Ρογκόλι. Σύμφωνα με έναν απολογισμό της ανόδου του Ρογκόλι στην ηγεσία, λέγεται ότι ο θρυλικός εγκληματίας ήταν εμπνευσμένος από τους διάφορους ηγέτες της Ντραγκέτα της Καλαβρίας που φυλακίστηκαν στη φυλακή Τράνι, στην βόρεια ακτή του Μπάρι, για να σχηματίσει μια νέα εγκληματική οργάνωση με έδρα την Απουλία.

Δομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η οργάνωση αποτελείται από τρεις διαφορετικές ομάδες ή επίπεδα.

Τα μέλη μπορούν να «αποφοιτήσουν» από το ένα επίπεδο στο άλλο περνώντας από τα περίφημα "riti battesimali" (βαπτιστική ιεροτελεστία). Ο θρησκευτικός συμβολισμός πιθανότατα παραμένει από τη σχέση της οργάνωσης με την Καμόρα.

Δραστηριότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχικά ασχολείται με τις σημαντικές βιομηχανίες κρασιού και ελαιολάδου της περιοχής και μεταφέρθηκε στο λαθρεμπόριο τσιγάρων, τη διακίνηση όπλων, τη διακίνηση ναρκωτικών, την εμπορία ανθρώπων, τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, την εκβίαση και την πολιτική διαφθορά.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Η Σακρά Κορόνα Ουνιτά». GlobalSecurity.org. 10 Νοεμβρίου 2019. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Μαρτίου 2019.  (Αγγλικά)
  2. «Η τέταρτη μαφία της Ιταλίας». Americanmafia.com. 10 Νοεμβρίου 2019. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Ιουλίου 2019.  (Αγγλικά)