Σάκον Γιαμαμότο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σάκον Γιαμαμότο
Ο Γιαμαμότο στο Ιαπωνικό Πρωτάθλημα Μηχανοκίνητων το 2010
Προσωπικά στοιχεία
Όνομα Σάκον Γιαμαμότο
Ημερομηνία γέννησης 9 Ιουλίου 1982 (1982-07-09) (41 ετών)
Τόπος γέννησης Τογιοχάσι Περιφέρεια Άιτσι, Ιαπωνία
Εθνικότητα Ιάπωνας


Ο Σάκον Γιαμαμότο (γεν. στο Τογιοχάσι της Περιφέρειας του Άιτσι στις 9 Ιουλίου του 1982) είναι Ιάπωνας οδηγός αγώνων.

Σύντομο βιογραφικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Τογιοχάσι της Περιφέριας του Άιτσι. Ξεκίνησε απ' τα καρτ και στη Φόρμουλα 1 εντάχθηκε το 2006 όχι όμως απ' την αρχή του πρωταθλήματος αλλά απ' το Γερμανικό Γκραν Πρι ως οδηγός της νεοσύστατης εκείνη την εποχή ομάδας Super Aguri. Τότε στο 1ο μονοθέσιο της ομάδας εκείνης ήταν ο συμπατριώτης του ΓιαμαμότοΤακούμα Σάτο όμως το 2ο άλλαξε 3 φορές χέρια. Στα πρώτα 4 Γκραν Πρι το οδηγούσε ο επίσης συμπατριώτης του Γιούτζι Ίντε, στα Γκραν Πρι απ' το Ισπανικό μέχρι και το Γαλλικό ο Γάλλος Φρανκ Μοντανί και σε όλα τα υπόλοιπα εκείνος. Στο επόμενο πρωτάθλημα του 2007 ο Γιαμαμότο εντάχθηκε στο δυναμικό της Ολλανδικής ομάδας Spyker F1 μα και πάλι όχι απ' την αρχή του Πρωταθλήματος αλλά απ το Ουγγρικό Γκραν Πρι. Στα Γκραν πρι απ' το Αυστραλιανό μέχρι το Βρετανικό στη θέση του Γιαμαμότο βρισκόταν ο Ολλανδός Κρίστιαν Άλμπερς όμως μετά το τέλος εκείνου του Γκραν Πρι ο Άλμπερς απολύθηκε απ' την ομάδα επειδή κάποιος απ' τους χορηγούς του δεν είχε πληρώσει τα συμφωνηθέντα χρήματα εντός της ορισμένης προθεσμίας η οποία έληξε το Σάββατο 30 Ιουνίου. Στο επόμενο Γκραν Πρι το οποίο ήταν το Ευρωπαϊκό Γκραν Πρι[1]στη θέση του Άλμπερς τοποθετήθηκε ο Γερμανός Μάρκους Βίνκελχοκ[2] και στα υπόλοιπα ο Γιαμαμότο. Το 2010 ο Γιαμαμότο συμμετείχε στα Γκραν Πρι απ' το Βρετανικό μέχρι και το Νοτιοκορεατικό με την ομάδα Hispania Racing Team(HRT).[3] Συνολικά τα Γκραν Πρι Φόρμουλα 1 στα οποία πήρε μέρος ο Γιαμαμότο ήταν 21 και σε κανένα απ' αυτά δε σημείωσε κάποιο αξιόλογο αποτέλεσμα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Αρχικά είχε ανακοινωθεί από τη FIA πως το Γερμανικό Γκραν Πρι απ' το 2007 θα διεξαγόταν εναλλάξ στις πίστες σε Νίρμπουργκρινγκ και Χοκενχάιμ όμως εξ' αιτίας ενός προβλήματος το οποίο υπήρχε με τα δικαιώματα του τίτλου, το Γκραν Πρι το οποίο έγινε εκείνη τη χρονιά στο Νίρμπουργκρινγκ ονομάστηκε Ευρωπαϊκό.
  2. Η συμφωνία του Βίνκελχοκ με την ομάδα ήταν μόνο για εκείνο το Γκραν Πρι.
  3. Στο 1ο απ' τα Γκραν Πρι αυτά ο Γιαμαμότο πήρε τη θέση του Βραζιλιάνου οδηγού της ομάδας Μπρούνο Σένα στον οποίο είχε απαγορευτεί η συμμετοχή στο συγκεκριμένο Γκραν Πρι εξ' αιτίας ενός πειθαρχικού του παραπτώματος και στα υπόλοιπα τη θέση του Ινδού Καρούν Τσάντχοκ.