Σάγκαχολμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το Σάγκαχολμ

Το Σάγκαχολμ (σουηδικά: Sagaholm) είναι τόπος ταφικών τύμβων της εποχής του Χαλκού (Σαγκαχολμσχόγκεν). Βρίσκεται στην ενορία Λιούνγκαρουμς, νότια του Γιόνκιοπινγκ στο Σμώλαντ της Σουηδίας.

Σαγκαχολμσχόγκεν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Σαγκαχολμσχόγκεν (σουηδικά: Sagaholmshögen) είναι λιθοσωρός ο οποίος χρονολογείται από την πρώιμη σκανδιναβική εποχή του χαλκού (περ. 1700–500 π.Χ.). Ο χώρος είχε έναν μεγάλο τύμβο με έναν κύκλο από πλάκες ψαμμίτη, που πιθανόν να αριθμούσαν έως και 100. Οι τάφοι της Εποχής του Χαλκού χτίστηκαν με τη μορφή αναχώματος. Περίπου 1.500 χρόνια μετά την κατασκευή του τάφου, άλλοι τέσσερις μικρότεροι τάφοι κατασκευάστηκαν στους πρόποδες του λόφου. Μόνο 45 τάφοι έχουν απομείνει, με 18 από αυτούς στολισμένους με βραχογραφίες που απεικονίζουν πλοία, ζώα και ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων σκηνών ζωοφιλίας. Τα ευρήματα εκτίθενται προς το παρόν στο μουσείο της κομητείας Γιόνκοπινγκς (μουσείο Γιόνκοπινγκς λανς) στο Γιόνκοπινγκ.[1]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Sagaholmshögen». Jönköpings läns museum. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2020. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Goldhahn, Joakim (2006) Om döda och efterlevande med exempel från Bredrör, Skelhøj, Sagaholm och Mjeltehaugen (Bergen, Norway: "Arkeologiske Skrifter". Pg 283-303) (ISBN 9171914897)