Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από ΣΜΥ)
Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών
Έμβλημα της ΣΜΥ
Ενεργό1884–1889, 1925–1934, 1949–σήμερα
ΧώραΕλλάδα Ελλάδα
ΤύποςΣτρατιωτική Σχολή
ΥπαγωγήΓενικό Επιτελείο Στρατού
ΑρχηγείοΤρίκαλα
ΡητόΑπάντων τιμιωτέρον πατρίς

Η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) είναι μια Ανώτερη Στρατιωτική Σχολή Υπαξιωματικών του Ελληνικού Στρατού. Αποστολή της σχολής είναι να παρέχει εκπαίδευση υπαξιωματικών που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του Ελληνικού Στρατού.[1] Η φοίτηση διαρκεί τρία χρόνια, οι απόφοιτοι ονομάζονται Μόνιμοι Λοχίες και σταδιοδρομούν στις Ένοπλες Δυνάμεις στο Σώμα ή Όπλο που εντάχθηκαν μέχρι το βαθμό του Αντισυνταγματάρχη.[2]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώτη Περίοδος (1884-1889)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σχολή για πρώτη φορά ιδρύθηκε υπό τον Χαρίλαο Τρικούπη με ονομασία Προπαρασκευαστικόν Υπαξιωματικών Σχολείον όπου εκεί εκπαιδεύονταν με διετή φοίτηση ιδιώτες προκειμένου να αποκτήσουν τον ρόλο του υπαξιωματικού. Στεγαζόταν στην Κέρκυρα και θεωρείται πρόδρομος της σημερινής ΣΜΥ. Η σχολή διαλύθηκε το 1889 υπό την ίδια κυβέρνηση που την ίδρυσε και μέχρι το 1925 δεν λειτούργησε παρόμοια σχολή υπαξιωματικών.[3]

Δεύτερη Περίοδος (1925-1934)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με προεδρικό διάταγμα της κυβέρνησης του Θεόδωρου Πάγκαλου το 1925 ιδρύθηκε το Στρατιωτικόν Οικοτροφείον Υπαξιωματικών στην Κεφαλονιά. Από τις 17 Φεβρουαρίου 1926 μεταφέρθηκε από την Κεφαλονιά στην Κέρκυρα όπου και λειτούργησε μέχρι το 1934. Στις 19 Ιουλίου 1926, η σχολή μετονομάστηκε σε Προπαρασκευαστική Σχολή Υπαξιωματικών. Η φοίτηση ήταν πενταετής, με επιλογή περιορισμού της στα τρία έτη ανάλογα με τις αποδόσεις των φοιτητών, που εκείνον τον καιρό ήταν στην πλειονότητα τους ορφανοί από τη Μικρασιατική καταστροφή. Στις 2 Οκτωβρίου 1926 κυρώθηκε με Προεδρικό Διάταγμα η σχολή. Το 1933 ψηφίστηκε Νόμος όπου την καταργούσε και από το 1934 μέχρι το 1949 δεν υπήρξε παρόμοια σχολή[4].

Τρίτη Περίοδος (1949-Σήμερα)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τη λήξη του καταστροφικού Εμφυλίου Πολέμου ιδρύθηκε τον Νοέμβριο 1949 η Προπαρασκευαστική Σχολή Υπαξιωματικών στην Πάτρα. Η σχολή κράτησε τη λειτουργία και τα κτίρια της παλαιότερης αλλά προσάρμοσε το πρόγραμμα της στα νέα δεδομένα της εποχής. Τον Ιούλιο του 1950 η σχολή με εντολή του Αλέξανδρου Παπάγου μετονομάστηκε σε Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών, τίτλο που διατηρεί μέχρι και σήμερα. Το 1953 η έδρα της ΣΜΥ μεταφέρθηκε στη Σύρο και το 1957 στη Σάμο. Το 1975 μεταφέρθηκε για τελευταία φορά στα Τρίκαλα όπου παραμένει μέχρι και σήμερα[4].

Φοίτηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εισαγωγή στη σχολή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι υποψήφιοι φοιτητές προκειμένου να φοιτήσουν στη ΣΜΥ θα πρέπει να διαγωνιστούν στις Πανελλήνιες εξετάσεις και αφού γράψουν παραπάνω από την προκαθορισμένη βάση περνάνε στη σχολή όπου και αρχίζουν τη φοίτηση[5].

Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εκπαίδευση χωρίζεται σε στρατιωτική και ακαδημαϊκή. Στην ακαδημαϊκή εκπαίδευση οι φοιτητές διδάσκονται μαθήματα πολλαπλών τομέων, όπως ψυχολογία, βασική στρατιωτική εκπαίδευση, πολιτική ιστορία κτλ[6]. Επίσης στην ακαδημαϊκή εκπαίδευση υπάρχουν και τα τεχνικά μαθήματα, όπου περιλαμβάνουν αντικείμενα όπως Μηχανολογία, Ηλεκτροτεχνία κτλ. Η Σωματική Αγωγή είναι επίσης στο πρόγραμμα της σχολής, με ασκήσεις όπως κλασικός αθλητισμός.[7]

Σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τη φοίτηση τους, οι απόφοιτοι παρακολουθούν εξειδικευμένο σχολείο πάνω στο όπλο-σώμα της επιλογής τους για ένα έτος και αφού αποφοιτήσουν αρχίζουν τη σταδιοδρομία τους στις Ένοπλες Δυνάμεις. Αφού συμπληρώσουν ένα έτος προϋπηρεσίας, έχουν τη δυνατότητα να δώσουν εξετάσεις για τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων ως υποψήφιοι ειδικής κατηγορίας και σε ποσοστό 20% επί του αριθμού εισακτέων. Η ύλη των εξετάσεων είναι ίδια με αυτή των Πανελληνίων.[8]

Πολλοί απόφοιτοι της ΣΜΥ επιλέγονται και εκπαιδεύονται και υπηρετούν στις Ειδικές δυνάμεις ως αλεξιπτωτιστές, καταδρομείς, πεζοναύτες ή βατραχάνθρωποι. Επίσης, επιλέγονται και εκπαιδεύονται ως χειριστές ελικοπτέρων και αεροσκαφών της Αεροπορίας Στρατού. Το πτυχίο που απονέμονται με το πέρας της σχολής αναγνωρίζεται από το κράτος ως πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έτσι οι απόφοιτοι μπορούν να παρακολουθήσουν προχωρημένα τμήματα Πανεπιστημίων ή ΤΕΙ[8].

Παρά το όνομα της σχολής, οι απόφοιτοι μπορούν να εξελιχθούν βαθμολογικά μέχρι τον βαθμό του Αντισυνταγματάρχη ή του Συνταγματάρχη όσοι αποκτούν πτυχίο ΑΕΙ και δεν διατελούν μόνιμα υπαξιωματικοί, όπως οι επαγγελματίες οπλίτες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Η αποστολή της Σχολής». Επίσημος ιστότοπος της σχολής. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Οκτωβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2016. 
  2. «Ενημερωτικός οδηγός σπουδών για τη ΣΜΥ» (PDF). Ιστότοπος της ΣΜΥ. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 20 Οκτωβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2016. 
  3. «ΣΜΥ: 120 χρόνια από την ίδρυση της» (PDF). Ιστότοπος της σχολής. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 23 Σεπτεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2016. 
  4. 4,0 4,1 «Συνοπτική ιστορική αναφορά». Ιστότοπος της σχολής. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Σεπτεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2016. 
  5. «Μηχανογραφικό Πανελλαδικών για το έτος 2016» (PDF). Υπουργείο Παιδείας. Ανακτήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2016. 
  6. «Κατάλογος με αντικείμενα 1ου έτους στη ΣΜΥ». ΣΜΥ. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Σεπτεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2016. 
  7. «Αντικείμενα 2ου έτους σπουδών». ΣΜΥ. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Σεπτεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2016. 
  8. 8,0 8,1 «Σταδιοδρομία αποφοίτων». Επίσημος ιστότοπος σχολής. Ανακτήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]