Ρωσική κατοχή της περιοχής Χερσώνας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ρωσική κατοχή της Χερσώνας)

Συντεταγμένες: 46°10′37″N 34°47′56″E / 46.17694°N 34.79889°E / 46.17694; 34.79889

Στρατιωτικο-πολιτική διοίκηση της Χερσώνας

Σημαία

Έμβλημα
ΧώραΟυκρανία και Ρωσία
Γεωγραφικές συντεταγμένες46°10′37″N 34°47′56″E

Η στρατιωτικο-πολιτική διοίκηση της Χερσώνας[1][2][3] (ΣΠΔΧ, ρωσικά: Херсонская военно-гражданская администрация‎‎, ουκρανικά: Херсонська військово-цивільна адміністрація‎‎) είναι μια στρατιωτική ζώνη κατοχής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο έδαφος του Όμπλαστ της Χερσώνας της Ουκρανίας, που δημιουργήθηκε μετά την κατάληψη της Χερσώνας από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας[4], μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μάχη στο Όμπλαστ της Χερσώνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 24 Φεβρουαρίου 2022, τα στρατεύματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας διέσχισαν τα κρατικά σύνορα της Ουκρανίας και εξαπέλυσαν επίθεση σε ολόκληρη την επικράτεια των κρατικών συνόρων[5]. Μονάδες στρατού εισήλθαν στο Όμπλαστ της Χερσώνας από το έδαφος της Κριμαίας. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, τα ρωσικά στρατεύματα απέτυχαν να αποκτήσουν έδαφος στην πόλη: αφού κατέλαβαν την πόλη στις 25 Φεβρουαρίου[6], τα ουκρανικά στρατεύματα πραγματοποίησαν μια επιτυχημένη αντεπίθεση και ανακατέλαβαν τη Χερσώνα[7], ενώ οι Ρώσοι συνέχισαν τις προσπάθειές τους να την καταλάβουν[8]. Την 1η Μαρτίου, οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις περικύκλωσαν τη Χερσώνα και μπήκαν στην πόλη[9][10], και στις 2 Μαρτίου κατάφεραν να αποκτήσουν έδαφος σε αυτήν, γεγονός που οδήγησε σε ντε φάκτο έλεγχο στο μεγαλύτερο μέρος του Όμπλαστ της Χερσώνας στις αρχές Μαρτίου[11][12].

Στρατιωτική κατοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την καθιέρωση του ελέγχου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, θεσπίστηκαν οι ακόλουθοι κανόνες στο έδαφος της πόλης[12][13]:

  • Η είσοδος στην πόλη επιτρέπεται μόνο για φορτηγά με τρόφιμα, φάρμακα κ.λπ.
  • Τήρηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 20:00 έως τις 06:00.
  • Απαίτηση άδειας κυκλοφορίας των μέσων μαζικής μεταφοράς, καθώς και μεταφοράς που εξυπηρετεί το αρτοποιείο, τα καταστήματα, τα φαρμακεία·
  • Επιτρέπεται η κυκλοφορία πεζών στην πόλη σε ομάδες που δεν υπερβαίνουν τα δύο άτομα, απαγόρευση οποιασδήποτε προκλητικής ενέργειας σε σχέση με το ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό, απαίτηση ετοιμότητας για επιθεώρηση κατόπιν ζήτησης.
  • Θέσπιση ορίων ταχύτητας στην κίνηση των αυτοκινήτων, απαίτηση ετοιμότητας για επιθεώρηση κατόπιν ζήτησης.
  • Κίνηση των αυτοκινήτων αποκλειστικά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Στις 4 Μαρτίου 2022, η μετάδοση των ουκρανικών τηλεοπτικών καναλιών απενεργοποιήθηκε, ενώ σε αντάλλαγμα παρασχέθηκε ένα ρωσικό δίκτυο μετάδοσης[13].

Στις 5 Μαρτίου, διαδηλώσεις κατά της ρωσικής κατοχής πραγματοποιήθηκαν στη Χερσώνα με το BBC, επικαλούμενο τοπικές πηγές, να αναφέρει ότι οι Ρώσοι στρατιώτες είχαν μια λίστα με Ουκρανούς ακτιβιστές που ήθελαν να απαγάγουν[14].

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, τουλάχιστον 400 Ουκρανοί πολίτες συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων[15].

Στις 12 Μαρτίου, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, ξεκίνησε η προετοιμασία και ο σχεδιασμός δημοψηφίσματος για την ανακήρυξη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Χερσώνας. Έτσι, ο Σεργκέι Χαν, αντιπρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου της Χερσώνας, δήλωσε ότι «ο ρωσικός στρατός κάλεσε όλα τα μέλη του συμβουλίου με το ερώτημα της ετοιμότητας για συνεργασία»[16]. Την ίδια μέρα, σε έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Χερσώνας, εγκρίθηκε ψήφισμα που απαγορεύει τη διοργάνωση ενός τέτοιου δημοψηφίσματος και το κηρύσσει άκυρο[17].

Στις 13 Μαρτίου, διαμαρτυρίες κατά της κατοχής πραγματοποιήθηκαν ξανά στη Χερσώνα. Ως απάντηση, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας χρησιμοποίησαν χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, σφαίρες από καουτσούκ και πυροβόλα όπλα εναντίον των διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετοί άνθρωποι[18][19].

Στις 6 Μαΐου, ο συνταγματάρχης Βίκτορ Μπέντρικ εξέδωσε διαταγή σύμφωνα με την οποία οι κατοικίες των Ουκρανών που έφυγαν παραχωρήθηκαν στους Ρώσους στρατιωτικούς. Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, ο Ρωσικός στρατός κυκλοφορεί με όπλα σε διαμερίσματα και συλλαμβάνει άνδρες.

Στις 14 Μαΐου, μαχητές της Εθνικής Φρουράς κατέλαβαν το γραφείο της τοπικής εταιρείας "Στάτους", αποσύνδεσαν τον εξοπλισμό επικοινωνίας εκεί και προσπάθησαν να αναγκάσουν τους υπαλλήλους να συνδεθούν στο δίκτυο της Κριμαίας[20].

Συγκρότηση στρατιωτικο-πολιτικής διοίκησης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 16 Μαρτίου, η φιλορωσική συνάντηση σχημάτισε τη λεγόμενη «Επιτροπή σωτηρίας για την ειρήνη και την τάξη»[21], και στις 18 Μαρτίου, όπως ανέφεραν ορισμένα μέσα ενημέρωσης, ο Ίγκορ Καστιουκέβιτς διορίστηκε προσωρινός δήμαρχος της Χερσώνας[22][23], με τον ίδιο να διαψεύδει αυτές τις δηλώσεις.

Στις αρχές Απριλίου, στο έδαφος του Όμπλαστ της Χερσώνας, τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν να αντικαθιστούν τις ουκρανικές σημαίες με ρωσικές[24][25].

Στις 26 Απριλίου, το ουκρανικό Δημοτικό Συμβούλιο, με επικεφαλής τον Ίγκορ Κολιχάεφ, συνελήφθη από τα ρωσικά στρατεύματα[26]. Ο επικεφαλής της στρατιωτικής περιφερειακής διοίκησης της Χερσώνας, Γκενάντι Λαγκούτα, είπε ότι αφού το δημοτικό συμβούλιο αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις εγκαταστάσεις του, ο ρωσικός στρατός πραγματοποίησε μια συνάντηση στην οποία ο Βλαντίμιρ Σαλντό διορίστηκε επικεφαλής της «Περιφερειακής διοίκησης της Χερσώνας» και ο Αλεξάντρ Κόμπετς επικεφαλής της «Διοίκησης της πόλης της Χερσώνας»[2][27][28]. Διορισμοί από ρωσικά στρατεύματα αξιωματούχων στα κατεχόμενα είχαν γίνει και νωρίτερα[29].

Οι δραστηριότητες της στρατιωτικο-πολιτικής διοίκησης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 28 Απριλίου, η μετάβαση στο ρωσικό ρούβλι ξεκίνησε στο κατεχόμενο τμήμα της Χερσώνας και, σύμφωνα με την ΣΠΔΧ, η μετάβαση στις πληρωμές σε ρούβλια θα πραγματοποιηθεί ήδη από τον Μάιο[30][31].

Στις 7 Μαΐου, ο «αναπληρωτής πρόεδρος» της ΣΠΔΧ, Κιρίλλ Στρεμοούσοφ, δήλωσε ότι «η περιοχή θα προσπαθήσει να γίνει μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας» και ότι «θα μοιάζει με κάτι παρόμοιο με την Κριμαία όσον αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης της» και ανακοίνωσε επίσης ότι το εθνόσημο της περιοχής θα αντικατασταθεί με νέο, με βάση το πρώτο οικόσημο της Χερσώνας που εγκρίθηκε το 1803[32][33].

Στις 11 Μαΐου 2022, ο Κιρίλλ Στρεμοούσοφ ανακοίνωσε την ετοιμότητά του να απευθυνθεί στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν με αίτημα να συμπεριληφθεί η περιοχή στη Ρωσική Ομοσπονδία, σημειώνοντας ότι δεν θα υπάρξει δημιουργία «Λαϊκής Δημοκρατίας της Χερσώνας» ή δημοψηφίσματα για αυτό[34]. Ο σύμβουλος του Προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντολιάκ, απάντησε λέγοντας ότι «οι κατακτητές μπορούν ακόμη και να ζητήσουν να ενωθούν με τον Άρη ή τον Δία», αλλά «ο ουκρανικός στρατός θα απελευθερώσει τη Χερσώνα, ανεξάρτητα από τα λεκτικά παιχνίδια που θα κάνουν οι κατακτητές», και το μόνο αίτημα που θα πρέπει να προετοιμάσουν οι φιλορώσοι αξιωματούχοι στην περιοχή της Χερσώνας, είναι «σχετικά με τη χάρη μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου». Ο Γραμματέας Τύπου του Προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι η μοίρα της Χερσώνας πρέπει να κριθεί από τους κατοίκους της περιοχής και «αυτές οι μοιραίες αποφάσεις πρέπει να έχουν ένα απολύτως σαφές νομικό υπόβαθρο, νομική αιτιολόγηση, να είναι απολύτως νόμιμες, όπως συνέβη με την Κριμαία»[35].

Στις 23 Μαΐου, ο Βλαντίμιρ Σαλντό ανακοίνωσε ότι από εκείνη την ημέρα, μια ζώνη διπλού νομίσματος εισήχθη επίσημα στην περιοχή[36]. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ισοτιμία θα καθοριστεί στο επίπεδο των δύο ρουβλιών για μία γρίβνα. Δήλωσε επίσης ότι στο κοντινό μέλλον θα ανοίξει το πρώτο υποκατάστημα μιας από τις ρωσικές τράπεζες στη Χερσώνα, η οποία θα δέχεται αιτήσεις για άνοιγμα λογαριασμών. Την ίδια μέρα, ο Κιρίλλ Στρεμοούσοφ, αναπληρωτής επικεφαλής της «στρατιωτικο-πολιτικής διοίκησης», ανακοίνωσε ότι θα απευθυνόταν στη Μόσχα με αίτημα να αναπτύξει μια ρωσική στρατιωτική βάση στην περιοχή[37].

Στις 28 Μαΐου, ο Κιρίλλ Στρεμοούσοφ, σε συνέντευξή του στο Reuters, είπε ότι το θέμα της ένωσης της Χερσώνας με τη Ρωσία αναβλήθηκε για τον χειμώνα λόγω των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών. Σύμφωνα με τον ίδιο, πριν από αυτό, το διοικητικό σύστημα θα ανοικοδομηθεί στην περιοχή[38].

Στις 29 Ιουνίου, το Reuters, επικαλούμενο Ρώσους αξιωματούχους, ανέφερε τη σύλληψη του δημάρχου της Χερσώνας, Κολιχάεφ, μια ημέρα νωρίτερα. Ο Στρεμοούσοφ είπε νωρίτερα ότι ο Κολιχάεφ προκάλεσε «μεγάλη ζημιά» στη ρωσική «διαδικασία αποναζικοποίησης» στην Ουκρανία[39].

Στις 29 Ιουνίου, ο Στρεμοούσοφ ανακοίνωσε την έναρξη των προετοιμασιών για δημοψήφισμα για την ένταξη της Χερσώνας στη Ρωσική Ομοσπονδία[40].

Στις 4 Ιουλίου, ο πρώην πρώτος αναπληρωτής πρόεδρος της κυβέρνησης του Όμπλαστ του Καλίνινγκραντ Σεργκέι Ελισέεφ διορίστηκε επικεφαλής της κυβέρνησης της ΣΠΔΧ.

Με τη συμμετοχή της ΣΠΔΧ διεξάγεται προπαγανδιστική εκστρατεία για την ένωση της περιοχής με τη Ρωσία. Στις 30 Ιουλίου, στο κτίριο του κρατικού πανεπιστημίου της Χερσώνας, πραγματοποιήθηκε το φόρουμ «Είμαστε με τη Ρωσία» με τη συμμετοχή μελών της Ανώτατης Κρατικής Διοίκησης, στο οποίο συζητήθηκε επίσης ένα πιθανό μελλοντικό δημοψήφισμα. Νωρίτερα αναφέρθηκε για τη δημιουργία στο κατεχόμενο Όμπλαστ της Ζαπορίζια της οργάνωσης «Είμαστε με τη Ρωσία», η οποία τοποθετείται ως «κίνημα για ενσωμάτωση με τη Ρωσία»[41][42]. Το φόρουμ ανακήρυξε τη δήλωση «Ρωσική Χερσώνα», η οποία δημοσιεύτηκε στον επίσημο ιστότοπο της διοίκησης στις 5 Αυγούστου. Η δήλωση λέει ότι «το Όμπλαστ της Χερσώνας είναι ο διάδοχος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας στο έδαφος τμημάτων των επαρχιών Χερσώνα και Ταυρίδης»[43].

Δολοφονίες μελών της διοίκησης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 20 Μαρτίου, ο Ουκρανός σύμβουλος του Βλαντίμιρ Σαλντό, Πάβελ Σλομπόντσικοφ[44], που πέρασε στην πλευρά της Ρωσίας σκοτώθηκε στην πόλη, ενώ στις 20 Απριλίου σκοτώθηκε ένας φιλορώσος μπλόγκερ, ο Βαλέρι Κουλεσόφ[45].

Στις 24 Ιουνίου 2022, ο Ντμίτρι Σαβλουτσένκο, Διευθυντής του Τμήματος Νεολαίας και Αθλητισμού, πέθανε σε έκρηξη αυτοκινήτου. Ήταν γνωστός για τις φιλορωσικές δραστηριότητές του πριν από την έναρξη του πολέμου. Ο σύμβουλος του επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης της Χερσώνας, Σεργκέι Χλαν, είπε ότι ο Σαβλουτσένκο σκοτώθηκε από Ουκρανούς παρτιζάνους[46].

Στις 6 Αυγούστου, ο Βιτάλι Γκούρα, αναπληρωτής επικεφαλής της «νέας διοίκησης» της Νόβα Κάχοβκα, σκοτώθηκε. Αναφέρθηκε ότι πυροβολήθηκε πολλές φορές στο σπίτι του και ότι πέθανε κατά τη μεταφορά του στην Κριμαία[47].

Διοικητικά σύμβολα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο έδαφος της ΣΠΔΧ χρησιμοποιείται η σημαία της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καθώς και ένα οικόσημο που βασίζεται στο οικόσημο της Χερσώνας από το 1803[33].

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Reuters (2022-05-11). «Pro-Moscow leaders of Ukraine's occupied Kherson seek to join Russia, Tass says». Reuters. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2022-05-11. https://web.archive.org/web/20220511112949/https://www.reuters.com/world/europe/pro-moscow-leaders-ukraines-occupied-kherson-seek-join-russia-tass-2022-05-11/. Ανακτήθηκε στις 2022-05-11. 
  2. 2,0 2,1 The Moscow Times (28 Απριλίου 2022). «Russian-Occupied Kherson Names New Leadership Amid Pro-Ukraine Protests, Rocket Attacks». The Moscow Times (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Μαΐου 2022. Ανακτήθηκε στις 9 Μαΐου 2022. 
  3. «Return of Kherson region under Ukraine's control ruled out». The Economic Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2022-05-09. https://web.archive.org/web/20220509123228/https://economictimes.indiatimes.com/news/defence/return-of-kherson-region-under-ukraines-control-ruled-out/articleshow/91143612.cms. Ανακτήθηκε στις 2022-05-09. 
  4. Schwirtz, Michael (2022-03-02). «First Ukraine City Falls as Russia Strikes More Civilian Targets». The New York Times. 0362-4331. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2022-03-03. https://web.archive.org/web/20220303000108/https://www.nytimes.com/2022/03/02/world/europe/kherson-ukraine-russia.html. Ανακτήθηκε στις 2022-05-09. 
  5. Schwirtz, Michael (2022-02-25). «Russia Batters Ukraine With Artillery Strikes as West Condemns Invasion». The New York Times. 0362-4331. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2022-02-25. https://web.archive.org/web/20220225062949/https://www.nytimes.com/2022/02/24/world/russia-ukraine-invasion-putin-biden.html. Ανακτήθηκε στις 2022-05-09. 
  6. «RUSSIA-UKRAINE WARNING UPDATE: RUSSIAN OFFENSIVE CAMPAIGN ASSESSMENT, FEBRUARY 25, 2022». Institute for the Study of War (στα Αγγλικά). 25 Φεβρουαρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2022. 
  7. «RUSSIA-UKRAINE WARNING UPDATE: RUSSIAN OFFENSIVE CAMPAIGN ASSESSMENT, FEBRUARY 26». Institute for the Study of War (στα Αγγλικά). 26 Φεβρουαρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2022. 
  8. «RUSSIA-UKRAINE WARNING UPDATE: RUSSIAN OFFENSIVE CAMPAIGN ASSESSMENT, FEBRUARY 27». Institute for the Study of War (στα Αγγλικά). 26 Φεβρουαρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2022. 
  9. «RUSSIAN OFFENSIVE CAMPAIGN ASSESSMENT, MARCH 1». Institute for the Study of War (στα Αγγλικά). 1 Μαρτίου 2022. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2022. 
  10. Десятки жителей Херсона погибли, пытаясь остановить бронетехнику «коктейлями Молотова»
  11. «ICC begins collecting evidence of war crimes; more talks to begin – as it happened». the Guardian (στα Αγγλικά). 3 Μαρτίου 2022. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Μαρτίου 2022. Ανακτήθηκε στις 9 Μαΐου 2022. 
  12. 12,0 12,1 «Russia takes Kherson as UN estimates 750+ civilians dead». The Jerusalem Post | JPost.com (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Μαΐου 2022. Ανακτήθηκε στις 9 Μαΐου 2022. 
  13. 13,0 13,1 «Russia claims it has seized Kherson as city's mayor agrees to curfew». The Independent (στα Αγγλικά). 3 Μαρτίου 2022. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Μαρτίου 2022. Ανακτήθηκε στις 9 Μαΐου 2022. 
  14. «War in Ukraine: Thousands march in Kherson against occupiers». BBC News. 2022-03-05. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2022-03-06. https://web.archive.org/web/20220306021808/https://www.bbc.com/news/world-europe-60632587. Ανακτήθηκε στις 2022-05-09. 
  15. Agencies (2022-03-09). «Shelling continues to hamper civilian flight as Kremlin decries U.S. oil sanctions». Ynetnews. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2022-03-10. https://web.archive.org/web/20220310014903/https://www.ynetnews.com/article/rjj5omlbc. Ανακτήθηκε στις 2022-05-09. 
  16. «Russia plotting sham referendum to create 'Kherson People's Republic', says Ukrainian official». inews.co.uk (στα Αγγλικά). 12 Μαρτίου 2022. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Μαρτίου 2022. Ανακτήθηκε στις 9 Μαΐου 2022. 
  17. Stefan Wolff, Tatyana Malyarenko. «Ukraine: how Putin could try to split the country into regional puppet governments». The Conversation (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Μαΐου 2022. Ανακτήθηκε στις 10 Μαΐου 2022. 
  18. «Russian soldiers fire on Kherson protesters». BBC News. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2022-05-09. https://web.archive.org/web/20220509123228/https://www.bbc.co.uk/news/av/world-europe-60827106. Ανακτήθηκε στις 2022-05-09. 
  19. «Ukraine says Russian forces violently disperse Kherson protest». www.aljazeera.com (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Μαρτίου 2022. Ανακτήθηκε στις 9 Μαΐου 2022. 
  20. «Госспецсвязь Украины: росгвардейцы захватили здание херсонского провайдера и хотят заставить сотрудников подключиться к крымской сети». Новая газета. Европа. 13 Μαΐου 2022. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Μαΐου 2022. Ανακτήθηκε στις 14 Μαΐου 2022. 
  21. «Коллаборанты Херсонщины. Кто помогает оккупационным властям?». Крым.Реалии (στα Ρωσικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Μαΐου 2022. Ανακτήθηκε στις 9 Μαΐου 2022. 
  22. admin (26 Απριλίου 2022). «Russia say 'peaceful life being established' as they claim control in Kherson». Sleek Gist (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Μαΐου 2022. Ανακτήθηκε στις 10 Μαΐου 2022. 
  23. Euromaidan Press. «Russia has already appointed Igor Kastsyukevich, a Russian MP from Putin's United Russia party, as a "mayor of Kherson."». Twitter: Euromaidan Press (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Απριλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 10 Μαΐου 2022. 
  24. Republic World. «Russian forces takes down Ukrainian flags, raises own tricolor in embattled Kherson». Republic World (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Απριλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 9 Μαΐου 2022. 
  25. «Херсонщина: в Олешках на будівлі адміністрації окупанти вивісили російський прапор». www.radiosvoboda.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Απριλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 9 Μαΐου 2022. 
  26. «Кто помогает Кремлю закрепиться на оккупированных территориях? Захваченные районы возглавили ковид-диссиденты, участники «антимайдана» и обвиняемые в госизмене». Meduza (στα Ρωσικά). Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2022. 
  27. Prentice, Alessandra (2022-04-27). «Russian forces disperse pro-Ukraine rally, tighten control in occupied Kherson». Reuters. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2022-05-08. https://web.archive.org/web/20220508170749/https://www.reuters.com/world/europe/russian-forces-disperse-pro-ukraine-rally-tighten-control-occupied-kherson-2022-04-27/. Ανακτήθηκε στις 2022-05-09. 
  28. «Минобороны РФ объявило об утрате Киевом контроля над всей Херсонской областью». Новая газета. Европа. 26 Απριλίου 2022. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Απριλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 9 Μαΐου 2022. 
  29. ««Безработный со скандальной репутацией». Что известно о новых коллаборантах на Херсонщине?». Крым.Реалии (στα Ρωσικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Απριλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 9 Μαΐου 2022. 
  30. Vasilyeva, Nataliya (2022-04-28). «Occupied Kherson will switch to Russian currency, puppet government says». The Telegraph. 0307-1235. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2022-05-07. https://web.archive.org/web/20220507095413/https://www.telegraph.co.uk/world-news/2022/04/28/occupied-kherson-will-switch-russian-currency-next-month-puppet/. Ανακτήθηκε στις 2022-05-09. 
  31. Brian Evans. «The Kremlin orders a Russian-occupied city in Ukraine to start using rubles, state media says». Markets Insider (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Μαΐου 2022. Ανακτήθηκε στις 9 Μαΐου 2022. 
  32. «UKRAINE CONFLICT UPDATES». Institute for the Study of War (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Μαΐου 2022. Ανακτήθηκε στις 13 Μαΐου 2022. 
  33. 33,0 33,1 «"Новая администрация" оккупированной Херсонской области заявила, что регион "будет стремиться" стать субъектом России». Настоящее Время (στα Ρωσικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Μαΐου 2022. Ανακτήθηκε στις 10 Μαΐου 2022. 
  34. «Оккупационные власти Херсона заявили о плане включить регион в состав России». Радио Свобода (στα Ρωσικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Μαΐου 2022. Ανακτήθηκε στις 11 Μαΐου 2022. 
  35. «Ukraine's Occupied Kherson Seeks to Join Russia, Moscow-Installed Leader Says». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Μαΐου 2022. Ανακτήθηκε στις 11 Μαΐου 2022. 
  36. «Война Восемьдесят девятый день». Meduza (στα Ρωσικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Μαΐου 2022. Ανακτήθηκε στις 23 Μαΐου 2022. 
  37. «Война в Украине. Россия усилила натиск на Донбасс, Киев получит американские ракеты "Гарпун" - Новости на русском языке». BBC News Русская служба (στα Ρωσικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Μαΐου 2022. Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2022. 
  38. Light, Felix (2022-05-28). «Pro-Moscow Kherson official sees decision 'towards next year' on joining Russia». Reuters. https://www.reuters.com/world/europe/pro-moscow-kherson-official-sees-decision-towards-next-year-joining-russia-2022-05-28/. Ανακτήθηκε στις 2022-05-30. 
  39. Reuters (2022-06-28). «Russia security forces detain mayor of Ukrainian city of Kherson -officials». Reuters. https://www.reuters.com/world/europe/russia-security-forces-detain-mayor-ukrainian-city-kherson-officials-2022-06-28/. Ανακτήθηκε στις 2022-06-29. 
  40. https://meduza.io/news/2022/06/29/predstavitel-novyh-vlastey-hersonskoy-oblasti-zayavil-o-nachale-podgotovki-referenduma-o-prisoedinenii-k-rf
  41. https://meduza.io/feature/2022/08/05/podderzhki-konechno-malo
  42. Russian Offensive Campaign Assessment, July 30 | Critical Threats
  43. Херсонская ВГА. «Декларация «Русский Херсон»». Официальный сайт Администрации Херсонской области (στα Ρωσικά). 
  44. «В Херсоне произошло покушение на российского главу местных тюрем». Радио Свобода (στα Ρωσικά). Ανακτήθηκε στις 24 Ιουνίου 2022. 
  45. «В Херсоне убит блогер Валерий Кулешов». Столица С (στα Ρωσικά). Ανακτήθηκε στις 24 Ιουνίου 2022. 
  46. Deutsche Welle (www.dw.com). «В Херсоне убит представитель оккупационной администрации | DW | 24.06.2022». DW.COM (στα Ρωσικά). Ανακτήθηκε στις 24 Ιουνίου 2022. 
  47. https://meduza.io/news/2022/08/06/zamglavy-novoy-administratsii-novoy-kahovki-pogib-v-rezultate-pokusheniya