Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ρωμαϊκός εμφύλιος πόλεμος του 350-353

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ρωμαϊκός εμφύλιος πόλεμος του 350-353
Πληροφορίες ασχολίας
Χρυσός σόλιδος που κόπηκε αμέσως μετά τον εμφύλιο πόλεμο· το κείμενο γράφει «Δόξα της Δημοκρατίας». Επιγρ.: FL. IVL. CONSTANTIVS PERP. AVG. / GLORIA REIPVBLICAE, VOT XXX, MVLT XXXX (Votis Tricennalibus, Multis Quadragennalibus) SM MED[IOLANUM].

Ο Ρωμαϊκός εμφύλιος πόλεμος των ετών 350-353 μ.Χ. ήταν ένας πόλεμος, που διεξήχθη μεταξύ του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Κωνστάντιου Β΄ και του σφετεριστή Μαγνέντιου.

Με το τέλος τού Κωνσταντίνου Α΄ το 337 μ.Χ., η Αυτοκρατορία διαιρέθηκε στους τρεις γιους του από τον γάμο του με τη Φαύστα. Ο Κωνσταντίνος Β΄ έλαβε τη Γαλατία, την Ισπανία και τη Βρετανία. Στον Κωνστάντιο Β΄ δόθηκε η Μικρά Ασία, η Αίγυπτος και η Συρία. Τέλος, ο Κώνστας Α΄ απέκτησε την Ιταλία, τη Βόρεια Αφρική και το Ιλλυρικό. Ο Κωνσταντίνος Β΄ δυσανασχετούσε με τους αδελφούς του, επειδή δεν σεβάστηκαν την ανωτερότητά του ως ο μεγαλύτερος, και επομένως ο πρεσβύτερος Αύγουστος. Δυσαρεστημένος με την κατανομή των επαρχιών, εισέβαλε στην Ιταλία το 340 μ.Χ., μόνο και μόνο για να σκοτωθεί σε ενέδρα από τα στρατεύματα του Κώνστα. Ο Κώνστας ανέλαβε πλέον τον έλεγχο όλων των δυτικών επαρχιών της Αυτοκρατορίας.

Ο Κώνστας έγινε αντιδημοφιλής στον στρατό, γεγονός που οδήγησε σε στρατιωτική συνωμοσία που τον ανέτρεψε, και τον σκότωσε το 350 μ.Χ. Οι στρατιώτες ανέδειξαν έναν βάρβαρο αξιωματικό ονόματι Μαγνέντιο ως τον νέο δυτικό Αυτοκράτορα, φέρνοντάς τον σε σύγκρουση με τον Κωνστάντιο Β΄, τον μοναδικό εναπομείναντα γιο του Κωνσταντίνου Α΄.

Ο Κωνστάντιος Β΄ βάδισε δυτικά, για να εκδικηθεί τη δολοφονία τού αδελφού του. Ο Μαγνέντιος αποφάσισε να εισβάλει στο Ιλλυρικό, και αρχικά ο στρατός του τα πήγε πολύ καλά. Η κατάσταση άλλαξε δραματικά, όταν τα στρατεύματά του αντιμετώπισαν το ιππικό του Κωνστάντιου Β΄ στη μάχη της Μούρσα στις 28 Σεπτεμβρίου 351. Στις μάχες συμμετείχαν 95.000 στρατιώτες και άφησαν 55.000 θύματα, σε μία από τις πιο αιματηρές μάχες της ρωμαϊκής ιστορίας. Ο Μαγνέντιος έχασε, και κατέφυγε στη βόρεια Ιταλία, ενώ ο Κωνστάντιος Β΄ ανέκτησε σταδιακά τον έλεγχο της Αφρικής, της Ισπανίας και της νότιας Ιταλίας. Ο Μαγνέντιος αποφάσισε να υποχωρήσει στη Γαλατία, όπου ο Κωνστάντιος Β΄ τον νίκησε ξανά στο Όρος Σέλευκος στις 3 Ιουλίου 353. Ο Μαγνέντιος κατέφυγε στο Λούγδουνον και αυτοκτόνησε με το σπαθί του στις 11 Αυγούστου 353. Ο Κωνστάντιος Β΄ διέταξε την έρευνα, βασανισμό και δολοφονία των οπαδών και των υποστηρικτών τού Μαγνέντιου.

  • Kohn, George Childs, «Λεξικό Πολέμων, Αναθεωρημένη Έκδοση», σελ. 399.