Καθολικισμός στην Κύπρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ρωμαιοκαθολικοί στην Κύπρο)
Η Καθολική Εκκλησία Χρυσοπολίτισσας στη Πάφο

Η Καθολική Εκκλησία στην Κύπρο είναι μέρος της παγκόσμιας Καθολικής Εκκλησίας, υπό την πνευματική ηγεσία του Πάπα στη Ρώμη.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Κύπρο ζουν περίπου 10.000 καθολικοί. Ο αριθμός τους μόλις ξεπερνά το 1% του πληθυσμού της Κύπρου (χωρίς την ΤΔΒΚ). Οι περισσότεροι Καθολικοί της Κύπρου είναι Μαρωνίτες υπό την ηγεσία του Ιωσήφ Σουέιφ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Μαρωνιτών Κύπρου, ή Λατίνοι υπό την ηγεσία του Λατίνου Πατριάρχη της Ιερουσαλήμ. Η Κύπρος έχει τέσσερις καθολικές ενορίες:

  • Η Εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στη Λευκωσία. Στην ενορία Λευκωσίας υπάγεται και η καθολική εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης στη Κερύνεια.
  • Η Εκκλησία της Παναγίας στη Λάρνακα.[1]
  • Η Καθολική Εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης στη Λεμεσό.[2]
  • Η Καθολική Εκκλησία του Αγίου Παύλου στην Πάφο.[3]

Οι Αδελφές των Αγίων Μπρούνο και Βηθλεέμ έχουν μια μικρή εκκλησία στο Μέσα Χωριό, η οποία εξυπηρετείται από τον ιερέα της ενορίας της Πάφου.[4] Ένας νεόκτιστος ξενώνας προσφέρει παρηγορητική φροντίδα ανεξαρτήτως εθνότητας ή θρησκείας.[5]

Επίσης υπάρχουν καθολικοί ιερείς και εκκλησίες που εξυπηρετούν το Βρετανικό στρατιωτικό προσωπικό που εργάζεται στις Περιοχές Κυρίαρχων Βάσεων, καθώς και τις οικογένειες τους.

Ιεροί τόποι για τους ρωμαιοκαθολικούς στην Κύπρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρκετά θρησκευτικά μνημεία στην Κύπρο[6] χτίστηκαν πριν το σχίσμα του 1054. Η αρχιτεκτονική και η εικονογραφία τους αποκαλύπτουν μια βαθιά επίδραση στον παραδοσιακό τρόπο κατασκευής εκκλησιών, επιδράσεις οι οποίες έχουν επιβιώσει και στην Κυπριακή Ορθόδοξη Εκκλησία. Κατά το Μεσαίωνα, η Κύπρος είχε κυβερνηθεί από μια Φραγκική δυναστεία, τη δυναστεία των Λουζινιάν, οι οποίοι ίδρυσαν πολλές καθολικές εκκλησίες. Μετά την κατάκτηση της Κύπρου από τους Οθωμανούς, μερικές καθολικές εκκλησίες μετατράπηκαν σε τζαμιά.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «St Mary of Graces Catholic Church, Larnaca, Cyprus». Ανακτήθηκε στις 9 Απριλίου 2018. 
  2. «St Catherine Catholic Church, Limassol». Ανακτήθηκε στις 9 Απριλίου 2018. 
  3. «St. Paul's Catholic Parish Paphos». Ανακτήθηκε στις 9 Απριλίου 2018. 
  4. «The Latin Catholic Parish of Paphos (the Church by St. Paul's Pillar)». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Μαρτίου 2007. Ανακτήθηκε στις 9 Απριλίου 2018. CS1 maint: Unfit url (link)
  5. «Archangel Michael Hospice». Ανακτήθηκε στις 9 Απριλίου 2018. 
  6. «The Latin Catholic Church of Pahpos». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Μαρτίου 2007. Ανακτήθηκε στις 9 Απριλίου 2018. CS1 maint: Unfit url (link)