Ρουπέν Α΄ της Αρμενίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ρουπέν Α΄)
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ρουπέν Α΄ της Αρμενίας
Rupoohye.GIF
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1025
Αρμενία
Θάνατος 1095
Οικογένεια
Τέκνα Κωνσταντίνος Α΄ της Αρμενίας
Οικογένεια Οίκος των Ρουπενιδών
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ρουπέν Α΄ ή Ρουμπέν Α΄ (1025 - 1095) ήταν ο πρώτος πρίγκιπας της Μικράς Αρμενίας (Κιλικίας), "κύριος των βουνών" του Ταύρου (1080 - 1095). Κήρυξε την ανεξαρτησία της Κιλικίας από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Μάλλον γόνος της βασιλικής οικογένειας των Βαγρατιδών. Οι απόγονοι του κυβέρνησαν την Κιλικία ως το 1219, αρχικά ως πρίγκιπες και στη συνέχεια οι Σταυροφόροι, μετά τις υπηρεσίες που οι Ρουπενίδες πρόσφεραν, τους αναγνώρισαν ως βασιλείς με πρώτο βασιλιά τον πρίγκηπα Λέοντα Α΄ (1198) δισεγγονό του Ρουπέν. Η οικογένεια των Βαγρατιδών κυβερνούσε την Αρμενία ως το 1045· ο Ρουμπέν ήταν επικεφαλής φυγάδων Αρμενίων, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν μετά την εκδίωξή τους από τον Κωνσταντίνο Θ΄ Μονομάχο (1000 - 1055) Αυτοκράτορα των Ρωμαίων (1042 - 1055) αρχικά στην Καισάρεια (1045) μετά τον φόνο του τελευταίου βασιλιά Γαζίκ Β΄ από ανθρώπους του δολοφονημένου επισκόπου Μάρκου στην πόλη Κοζάν/Σις της Κιλικίας στον νομό Αδάνων 50 χλμ. βόρεια από τα Άδανα. Ο Κωνσταντίνος Θ΄ Μονομάχος προσκάλεσε τον ίδιο τον Γαζίκ Β΄ στην Κωνσταντινούπολη, απαιτώντας του να φύγει από την Αρμενία και ως αντάλλαγμα του παραχώρησε μια περιοχή στην Καισάρεια και ένα κάστρο στον Βόσπορο. Ο πρώην Αρμένιος βασιλιάς πήγε μαζί με τους Αρμένιους οπαδούς του στην Καισάρεια, αλλά αντιμετώπισε πολλά προβλήματα από τους Καππαδόκες, λόγω της αιρετικής Αρμενικής θρησκείας, η οποία είχε ακολουθήσει από τον 6ο αιώνα τον μονοφυσιτισμό. Οι χριστιανοί της Καππαδοκίας τους ζήτησαν να προσχωρήσουν στην Ορθοδοξία, εγκαταλείποντας την Εκκλησία τους, ενώ ο επίσκοπος της Καισάρειας Μάρκος ήταν με σκληρό τρόπο προσβλητικός απέναντι στον ίδιο τον Γκαζίκ Β΄. Τότε ο πρώην Αρμένιος βασιλιάς προκάλεσε την δολοφονία του επισκόπου Μάρκου, αλλά στην συνέχεια ο ίδιος ο Γκαζίκ Β΄ δολοφονήθηκε από τους Ρωμαίους (1079).

Η δημιουργία του πριγκιπάτου της Κιλικιακής Αρμενίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι φυγάδες πολλαπλασιάστηκαν μετά την εισβολή του Σελτζούκου σουλτάνου Αλπ Αρσλάν στην Αρμενία (1064), την εποχή που η χώρα βρισκόταν υπό την κατοχή των Ρωμαίων. Οι Σελτζούκοι ισοπέδωσαν τη χώρα και στη συνέχεια ο Αλπ Αρσλάν νίκησε τον Ρωμανό Δ΄ Διογένη (1030 -1072) Αυτοκράτορα των Ρωμαίων(1068 - 1071) στην Μάχη του Μαντζικέρτ (1071). Οι προσβεβλημένοι Αρμένιοι δεν μπορούσαν να ανεχθούν άλλο την συγκατοίκηση με τους Καππαδόκες και με αρχηγό τον Ρουπέν Α΄ -μέλος της πρώην βασιλικής δυναστείας της Αρμενίας, συγγενή του Γκαζίκ- προχώρησαν νοτιότερα στην πόλη Κοζάν της Κιλικίας. Εκεί κατέλαβαν την περιοχή από τη Ρωμαϊκή επικράτεια· τον προηγούμενο αιώνα ο Αυτοκράτορας Νικηφόρος Β΄ Φωκάς (963-969) είχε ανακαταλάβει την Κιλικία μαζί με την Καππαδοκία από τους Άραβες. Το επόμενο έτος (1080) ο Ρουπέν Α΄ κήρυξε την ανεξαρτησία του από την Κωνσταντινούπολη και σύντομα στην περιοχή του συγκεντρώθηκαν όλοι οι φυγάδες Αρμένιοι, οπαδοί του προηγούμενου βασιλιά Γκαζίκ Β΄. Με πολλές επιχειρήσεις εναντίον των Ρωμαίων κατόρθωσε σύντομα να επεκτείνει την περιοχή του σε ολόκληρη την πεδιάδα της Κιλικίας. Το 1090, ηλικιωμένος και άρρωστος, παραχώρησε την συγκυβέρνηση στον γιο του Κωνσταντίνο Α΄.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δεν γνωρίζουμε το όνομα της συζύγου του· είχε τέκνα:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ghazarian, Jacob G: The Armenian Kingdom in Cilicia during the Crusades: The Integration of Cilician Armenians with the Latins (1080–1393); RoutledgeCurzon (Taylor & Francis Group), 2000, Abingdon;
  • Runciman, Steven: A History of the Crusades – Volume I.: The First Crusade and the Foundation of the Kingdom of Jerusalem; Cambridge University Press, 1988, Cambridge;
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Ruben I, Prince of Armenia της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).