Ρον Χίκμαν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ρον Χίκμαν
Γέννηση21  Οκτωβρίου 1932
Greytown
Θάνατος17  Φεβρουαρίου 2011[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΝότια Αφρική
Ιδιότηταμηχανικός
ΒραβεύσειςΑξιωματικός του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας

Ο Ρόναλντ Χίκμαν (Ronald Hickman, 21 Οκτωβρίου 1932 –17 Φεβρουαρίου 2011) ήταν σχεδιαστής αυτοκινήτων και εφευρέτης, νοτιοαφρικανικής καταγωγής. Κατοικούσε στο Τζέρσεϊ. Σχεδίασε το σπορ αυτοκίνητο Lotus Elan και ήταν ο εφευρέτης του Black & Decker.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννημένος στην Γκρέιταουν της Κουαζούλου Νατάλ (Νότια Αφρική), εργάστηκε ως υπάλληλος σε δικαστήριο μετά το πέρας των γυμνασιακών του σπουδών. Εν συνεχεία εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο την δεκαετία του 1950 και εργάστηκε σε έναν μουσικό εκδότη. Στο Ντάγκεναμ δούλεψε για την εταιρεία Φορντ και αμέσως μετά έγινε διευθυντής της Lotus Engineering την δεκαετία του ' 60 Σχεδίασε το πρώτο στην Ευρώπη Lotus Europa ως μέρος του σχεδίου Lotus' GT40. Παρουσίασε το πτυσσόμενο κάθισμα από ξύλο και χάλυβα όταν κατέστρεψε μια καρέκλα που την χρησιμοποίησε για να σταθεροποιήσει ένα κομμάτι ξύλου που πριόνιζε, κατά την κατασκευή μιας ντουλάπας. Ο Χίκμαν επινόησε έναν ξύλινο πάγκο με ένα κενό στη μέση ώστε να συγκρατεί εκεί ένα κομμάτι ξύλου και μία πλατφόρμα ποδιού ώστε να το κρατά σταθερό. Η άδεια για το προϊόν απορρίφθηκε από την εταιρεία Stanley Tools με το αιτιολογικό ότι δεν έβλεπαν προοπτικές μεγάλης αγοράς, ωστόσο σήμερα έχουν πουληθεί περισσότερα από 30 εκατ. τέτοια καθίσματα.[2][3]

Το 1977 εγκαταστάθηκε στο Σαιντ Μπρελάντ (Saint Brélade) του Τζέρσεϊ, όπου εργάστηκε σε εργοστάσιο σχεδιασμού. Πέθανε σε νοσοκομείο του νησιού σε ηλικία 78 ετών έπειτα από μακροχρόνια ασθένεια συνεπεία μιας πτώσης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.bbc.co.uk/news/world-europe-jersey-12496609.
  2. The Independent.co.uk, 19-2-2011.
  3. Νεκρολογία στους Τάιμς, σελ. 92, 19-2-2011.