Ρομπέρ Ντελωναί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ρομπέρ Ντελωναί: Γυμνή γυναίκα που διαβάζει

Ο Ρομπέρ Ντελωναί (Robert Delaunay) (1885 - 1941) ήταν Γάλλος ζωγράφος πρωτοπόρος καλλιτεχνικού κινήματος που δημιούργησε με την Ρωσίδα σύζυγό του Σόνια, σε μια λυρική απόδοση του κυβισμού με έντονα χρώματα που χαρακτηρίστηκε "Ορφισμός" στη τέχνη.

Ο Ρομπέρ Ντελωναί γεννήθηκε στο Παρίσι στις 12 Απριλίου του 1885. Από νεαρή ηλικία ακολούθησε καλλιτεχνική καριέρα στη ζωγραφική σπουδάζοντας σχετικά και συμπληρώνοντας τις γνώσεις του κάνοντας διάφορα επισκέψεις σε διάφορες σχολές εκτός Παρισιού. Σε ηλικία 25 ετών βρίσκεται στο ζενίθ της καριέρας του εκθέτοντας σειρές πινάκων του κερδίζοντας μεγάλη φήμη. Στη δεκαετία του 1910 ξεκινά να ζωγραφίζει πλέον με έντονα χρώματα σε γεωμετρικά σχήματα με κάποιο έκδηλο λυρισμό που βασιζόταν στον κυβισμό. Υποστήριζε την άποψη ότι: "επειδή η συνέχεια των σχημάτων διακόπτεται συνεχώς από τις επιδράσεις του φωτός, ο ζωγραφικός πίνακας πρέπει ν΄ αποτελεί ρυθμικό σύνολο βασιζόμενο στη κατάλληλη επιλογή των εγχρώμων επιπέδων".

Με το ξέσπασμα του Α' Π.Π. ο Ρομπέρ και η γυναίκα του κατέφυγαν στην Ισπανία και από εκεί στη Πορτογαλία. Επέστρεψαν στη Γαλλία το 1920 όπου ο Ντελωναί συνέχισε με αφηρημένη ζωγραφική. Όταν ξέσπασε ο Β' Π.Π. ήταν ήδη βαριά άρρωστος. Είδε την πτώση της πατρίδος του και την κατάληψή της από τους Γερμανούς. Πέθανε στις 25 Οκτωβρίου του 1941 στο Μονπελιέ (Γαλλία).

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια τομ.Γ΄ (συμπλήρωμα), σελ.855.

Εξωτερικές συνδέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα