Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ρογήρος του Μαιν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ρογήρος του Μάιν
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Roger du Maine (Γαλλικά)
Γέννηση9ος αιώνας
Θάνατος31  Οκτωβρίου 900
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΡοθίλδη[1]
ΤέκναΟύγος Α΄ του Μάιν
Rohaut of Maine
Ροθίλδη, ηγουμένη του Μπουξιέρ
ΟικογένειαΟίκος των Ουγονιδών
Θυρεός

Ο Ρογήρος, γαλλ.: Roger comte du Maine (απεβ. π. 900) από τον Οίκο των Ουγονιδών, ήταν κόμης του Μαιν από το 886 έως το 893, και ξανά από το 895 έως το 900. Είναι ο ιδρυτής του δεύτερου οίκου του Μαιν, που μερικές φορές ονομάζεται "των Ουγκονιδών".

Η οικογένειά του δεν αναφέρεται σε σύγχρονα έγγραφα. Πρόσφατη έρευνα έχει προτείνει αρκετές υποθέσεις. Από ονοματολογικής άποψης, θα μπορούσε να είναι απόγονος του Ρογήρου κόμη του Λε Μαν στις αρχές του 8ου αι., και ως εκ τούτου πιθανώς από τον Οίκο των Ροβερτιδών. Αν ίσχυε αυτό, θα προερχόταν από την ίδια καταγωγή με τους Ροργονίδες αντιπάλους του, με τους οποίους διεκδίκησε την κομητεία του Μαιν. Ο Κριστιάν Σετιπάνι τον ταυτίζει με έναν κόμη Ρογήρο, που παρενέβη το 892 προς βοήθεια του "θείου" του Ούγκου κόμη του Μπουρζ, και υποστηρίζει ότι αυτός ο Ούγος ήταν ο εκ μητρός θείος του. Αυτή η παρουσία των ονομάτων Ούγος και Ρογήρος θυμίζει τους κόμητες του Λαόν, και θα μπορούσε να είναι ο αδελφός του Ούγου κόμη του Μπασινύ και θείος του Ρογήρου Α΄ κόμη του Λαόν.

Ο Ρογήρος ήταν νυμφευμένος με τη Ροτίλδη, κόρη του Γάλλου βασιλιά Καρόλου Β΄ του Φαλακρού, [2] και έτσι ήταν κοντά στη βασιλική οικογένεια. Το 885 ο Ραγενόλδ μάργραβος της Νευστρίας και κόμης του Μαιν, σκοτώθηκε από τους Νορμανδούς. Οι επιζώντες Ροργονίδες ήταν έφηβοι, και ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄ ο Παχύς προτίμησε να εμπιστευτεί την μαρκιωνία της Νευστρίας σε έναν από τους οπαδούς του, τον Ερρίκο της Φραγκονίας, και την κομητεία του Μαιν στον Ρογήρο. Ως αποτέλεσμα, οι Ροργονίδες συμμάχησαν με τους Ροβερτίδες, και αφού ο Εύδης Α΄ έγινε βασιλιάς της Γαλλίας, ο Ρογήρος εκδιώχθηκε από το Λε Μαν το 893 και αντικαταστάθηκε από τον Γκωζλέν Β΄ των Ροργονιδών. Ο Ρογήρος αποκαταστάθηκε ως κόμης το 895, αλλά ήταν ιδιαίτερα βίαιος απέναντι στους υπηκόους του και την Εκκλησία, προκαλώντας παράπονα από τον επίσκοπο του Λε Μαν. Απεβίωσε λίγο αργότερα.

Ο Ρογήρος νυμφεύτηκε τη Ροθίλδη των Καρολιδών, [3] κόρη του Καρόλου Β΄ του Φαλακρού και της Ριχίλδης της Προβηγκίας. Είχαν:

  • Ούγος Α΄, κόμης του Μαιν [2].
  • μία κόρη, παντρεύτηκε π. το 917 με τον Ούγο τον Μέγα, [α] δούκα των Φράγκων.
  • ίσως μία κόρη ονόματι Ροθίλδη, η οποία ήταν ηγουμένη στο αβαείο του Μπουξιέρ-ω-Νταμ από το 937 έως το 965.
  1. Barton states an unnamed daughter of Roger of Maine married Hugh the Great before 917.[4]
  • Barton, Richard Ewing (2004). Lordship in the County of Maine, C. 890-1160. The Boydell Press. 
  • Flodoard of Reims (2004). Bachrach, επιμ. The Annals of Flodoard of Reims, 919-966. University of Toronto Press. 
  • Riché, Pierre (1993). The Carolingians: A Family Who Forged Europe. University of Pennsylvania Press. 
  • Christian Settipani, La Préhistoire des Capétiens (Nouvelle histoire généalogique de l'auguste maison de France, vol. 1), Villeneuve d'Ascq, ed. Patrick van Kerrebrouck, 1993, 545 p. ( (ISBN 978-2-95015-093-6))