Ροβέρτος Β΄ του Εσμπαί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ροβέρτος Β΄ του Εσμπάυ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση760 (περίπου)
Θάνατος12  Ιουλίου 807 (περίπου)
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΤέκναΡοβέρτος Γ΄της Βορμς
ΓονείςΘουριγγβέρτος του Εσμπάυ
ΟικογένειαΟίκος των Ροβερτιδών

Ο Ροβέρτος Β΄ (γαλλ.: Robert II de Hesbaye, ... - 12 Ιουλίου 807) από τον Οίκο των Ροβερτιδών ήταν Φράγκος ευγενής, κόμης του Βορμς, του Ράινγκαου και του Εσμπαί περί το έτος 800. Είναι το αρχαιότερα γνωστό μέλος του Οίκου των Καπετιδών, του οποίου κλάδοι είναι οι Βαλουά, οι Βουρβώνοι και άλλοι κλάδοι, που ηγεμόνευσαν στην Πορτογαλία, Βραζιλία, Ισπανία, περιοχές της Γαλλίας, Λουξεμβούργο, Πάρμα, Δύο Σικελίες.

Πιθανή καταγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μάλλον ήταν γιος (ή εγγονός μέσου ενός Ροβέρτου) του Θουριγγβέρτου κόμη του Εσμπαί, γιού του Ροβέρτου Α΄ κόμη του Εσμπαί από τον Οίκο των Μεριβιγγείων. Αυτός ήταν γιος του Λάμμπερτ Β΄ κόμη του Εσμπαί. Η μάλλον κόρη του Λάμμπερτ Β΄, η Ρότρουντ, είχε γιο τον Πιπίνο το Βραχύ και αυτός τον Καρλομάγνο. Η σύζυγος του Λάμπερτ Β΄, η Χρότλινντ, ήταν κόρη του Θευδερίχου Γ΄ της Νευστρίας, επίσης των Μεροβιγγίων.

Ο Λάμπερτ ήταν γιος του Χρόντμπερτ Β΄ παλατινού κόμη στη Νευστρία, γιου του Λάμμπερτ Α΄, γιου του Χρόντμπερτ Α΄ επισκόπου της Τουρ, γιου του Χαριβέρτου κόμη του Εσμπαί, γιου του Χαριβέρτου Α΄ βασιλιά του Παρισιού.

Απόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι ο γενάρχης των Ροβερτιδών, που ταυτοποιείται ιστορικά με σιγουριά. Γιος του ήταν ο

Αυτού εγγονός ήταν ο Ροβέρτος ο Ισχυρός, πατέρας των Εύδη Α΄ και Ροβέρτου Α΄ βασιλέων της Δυτικής Φραγκίας. Του τελευταίου εγγονός ήταν ο Ούγος Καπέτος των Φράγκων, που οι απόγονοί του, γνωστοί ως Καπετίδες, κυβέρνησαν τη Γαλλία ως το 1848 (εκτός των ετών 1792-1814, 1815 της Γαλλικής Επανάστασης και του Ναπολέοντα Α΄). Ένας κλάδος κυβέρνησε την Ισπανία από το 1700 (εκτός των ετών 1808-13, 1871-73) ως τώρα με τον Φίλιππο ΣΤ΄. Άλλοι κλάδοι κυβέρνησαν τη Ναβάρρα, Ιταλικά κράτη, κά.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Settipani, Christian, Les Ancêtres de Charlemagne, 2e édition revue et corrigée, éd. P & G, Prosopographia et Genealogica, 2015
  • Settipani, Christian. Addenda aux "Ancêtres de Charlemagne, 1990
  • Riché, Pierre, The Carolingians: a family who forged Europe


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Robert II, Count of Hesbaye της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).