Ροβέρτος Α΄ της Πάρμας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ροβέρτος Α' της Πάρμας)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ροβέρτος Α΄ της Πάρμας
1848 Robert-05.jpg
Γέννηση
Φλωρεντία
Θάνατος
Λούκκα
Υπηκοότητα / Χώρα πολιτογράφησης Βασίλειο της Ιταλίας
Σύζυγος Princess Maria Pia of Bourbon-Two Sicilies και Ινφάντα Μαρία Αντωνία της Πορτογαλίας
Τέκνα Ζίτα των Βουρβόνων της Πάρμας, Princess Marie Louise of Bourbon-Parma, Henry, Duke of Parma, Joseph, Duke of Parma, Elias, Duke of Parma, Prince Sixtus of Bourbon-Parma, Xavier of Bourbon-Parma, Φέλιξ των Βουρβώνων-Πάρμας, Prince René of Bourbon-Parma, Prince Gaetano of Bourbon-Parma, Maria Antonia van Bourbon-Parma, Beatrice di Borbone-Parma, Louis de Bourbon-Parme, Maria Adelheid van Bourbon-Parma και Francisca van Bourbon-Parma
Γονείς Κάρολος Γ΄ της Πάρμας και Λουίζα Μαρία Τερέζα της Γαλλίας
Αδέλφια Prince Henry, Count of Bardi, Princess Margherita of Bourbon-Parma και Πριγκίπισσα Αλίκη της Πάρμα
Βραβεύσεις Ιππότης του Τάγματος του Χρυσόμαλλου Δέρατος
Commons page Πολυμέσα

Ο Ροβέρτος Α΄ (Roberto I di Parma, 9 Ιουλίου 1848 - 16 Νοεμβρίου 1907) ήταν ο τελευταίος κληρονομικός δούκας της Πάρμας και της Πλακεντίας (1854 - 1859), οπότε και το δουκάτο ενσωματώθηκε στην ενωμένη Ιταλία.

Γιος και διάδοχος του δούκα της Πάρμας Καρόλου Γ΄ και της Λουίζας Μαρίας Θηρεσίας της Γαλλίας, διαδέχθηκε σε ηλικία μόλις επτά ετών τον δολοφονηθέντα πατέρα του υπό την επίβλεψη της μητέρας του. Εγκατέλειψε τον θρόνο πέντε χρόνια μετά, όταν κατελήφθη από τα στρατεύματα της Σαρδηνίας, που πραγματοποιούσαν την ένωση όλης της Ιταλίας υπό τον βασιλιά Βίκτορα Εμμανουήλ Β΄. Παρά την έκπτωση, η οικογένεια διατήρησε όλα τα πλούτη της, πραγματοποιώντας ταξίδια σε όλη την Ευρώπη.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Robert I, Duke of Parma της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).