Ριχάρδος, δούκας της Βουργουνδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ριχάρδος, δούκας της Βουργουνδίας
Fuite des Normands devant l'armée de Richard, duc de Bourgogne.png
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 858
Θάνατος 1  Σεπτεμβρίου 921
Οζέρ
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα πολιτικός
Οικογένεια
Σύζυγος Adélaïde de Bourgogne
Τέκνα Ροδόλφος της Γαλλίας
Ούγος ο Μελανός
Boso I, Count of Provence
Ermengarde de Bourgogne
Γονείς Μπιβίν του Γκόρζ
Αδέλφια Μπόσο της Προβηγκίας
Ρισίλντ της Αρντέν[1]
Οικογένεια Bivinids και Οίκος των Μποσονιδών
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ριχάρδος, δούκας της Βουργουνδίας ή Ριχάρδος του Οτάν ή Ριχάρδος ο Δίκαιος (858 - 921) κόμης του Οτάν (880 - 921) και ο πρώτος μάργραβος και δούκας της Βουργουνδίας από τον Οίκος των Μποζονιδών. Πέτυχε σταδιακά την κυριαρχία του σε όλες τις κομητείες της Βουργουνδίας εκτός από το Μακόν, πήρε σταδιακά τους τίτλους του δούκα (890), του μαργράβου (900) και τον τίτλο του δούκα του ενοποιημένου δουκάτου της Βουργουνδίας κυριαρχώντας σε όλες τις κομητείες της περιοχής (918). Ο Ριχάρδος ήταν μέλος του Οίκου των Μποζονιδών γιος του Μπιβίν του Γκορζ και της Ριχίλδης, μικρότερος αδελφός του Μπόζο της Προβηγκίας γενάρχη της οικογένειας και μεγαλύτερος αδελφός της Ριχίλδης, δεύτερης συζύγου του Καρόλου του Φαλακρού. Με τον θάνατο του Λουδοβίκου Β΄ της Ιταλίας (875) ο Μπόζο και ο Ριχάρδος συνόδευσαν τον Κάρολο τον Φαλακρό στην Ιταλία για την αυτοκρατορική του στέψη, τον Φεβρουάριο του 876 ενώ ήταν έτοιμοι να επιστρέψουν ο Κάρολος έχρισε τον Μπόζο στην Παβία "δούκα και αντιβασιλιά της Ιταλίας και δούκα της Προβηγκίας". Με τον θάνατο του Καρόλου του Φαλακρού την επόμενη χρονιά (877) ο Μπόζο επέστρεψε στην Γαλλία, εμπιστεύθηκε το βασίλειο της Ιταλίας και το δουκάτο της Προβηγκίας στον Ριχάρδο με τον Ούγο του Αμπότ σαν συγκυβερνήτη.

Ανατροπή του αδελφού του Μπόζο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τον θάνατο τού Λουδοβίκου του Τραυλού (879) ο Μπόζο ανακήρυξε τον εαυτό του "βασιλιά της Προβηγκίας". Ο Ριχάρδος αντέδρασε καταλαμβάνοντας το Οτάν, που ο Καρλομάν Β΄ της Γαλλίας το επικύρωσε στον ίδιο (880). Ο Καρλομάν Β΄ και ο αδελφός του Λουδοβίκος Γ΄ της Γαλλίας μοίρασαν το βασίλειο του πατέρα τους, ωστόσο ο Μπόζο αρνήθηκε να τους αναγνωρίσει και αυτοανακηρύχθηκε βασιλιάς της Προβηγκίας· τότε ο Καρλομάν και ο Λουδοβίκος αποφάσισαν να κηρύξουν τον πόλεμο στον Μπόζο. Ο Ριχάρδος, που ήταν στο πλευρό των δυο αδελφών βασιλέων, κυρίευσε το Μακόν στο όνομά τους, τοποθετώντας κόμη τον Βερνάρδο Πλανταπιλόζα, που ανήκε στην οικογένεια των κομήτων του Μακόν. Κατέλαβε την Λυών και πολιόρκησε την πρωτεύουσα τού αδελφού του στη Βιεν μαζί τους βασιλείς, αλλά απέτυχαν (881). Ο Ριχάρδος κατέλαβε την Βιεν και έδιωξε οριστικά τον Μπόζο (882). Όταν συνέλαβε αιχμάλωτους στο Οτάν την γυναίκα του Ερμενγκάρδη και τα παιδιά του Ενγκελμπέργκα και Λουδοβίκο τον Τυφλό, ο Μπόζο κρύφτηκε στην Προβηγκία.

Με τον θάνατο του Καρόλου Γ΄ του Παχύ (888) ο Ριχάρδος υποστήριξε τα δικαιώματα του δούκα Ροδόλφου ως βασιλιά της Άνω Βουργουνδίας και νυμφεύτηκε την αδελφή του Αδελαΐδα, κόρη του Κορράδου Β΄ του Οσέρ. Μετά τον θάνατο του αδελφού του Μπόζο (887) υποστήριξε και τη στέψη του ανιψιού του Λουδοβίκου του Τυφλού σαν βασιλιά της Προβηγκίας (890). Ο Ριχάρδος απεβίωσε και τάφηκε στο Σενς. Λέγεται ότι, όταν στην επιθανάτιο κλίνη του ένας επίσκοπος του ζήτησε να μετανοήσει για τα εγκλήματα του, ο Ριχάρδος απάντησε:

"Σκοτώνοντας έναν ληστή, σώζεις τις ζωές άλλων τίμιων ανθρώπων, επειδή τους προστατεύεις από αυτόν και τους συνεργάτες του".

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την σύζυγο του Αδελαΐδα του Οσέρ απέκτησε : [2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Κριστιάν Σετιπανί: «La Préhistoire des Capétiens» (Γαλλικά) Βιλνέβ-ντ'Ασκ. 1993. ISBN-13 978-2-9501509-3-6. ISBN-10 2-9501509-3-4.
  2. The Bosonids or Rising to Power in the Late Carolingian Age, Constance B. Bouchard, French Historical Studies, Vol. 15, No. 3 (Spring, 1988), 415.
  3. Constance Brittain Bouchard, Sword, Miter, and Cloister: Nobility and the Church in Burgundy, 980–1198, (Cornell University, 1987), 320.
  4. Constance Brittain Bouchard, Sword, Miter, and Cloister: Nobility and the Church in Burgundy, 980–1198, 320.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Bouchard, Constance B. "The Bosonids or Rising to Power in the Late Carolingian Age." French Historical Studies, Vol. 15, No. 3. (Spring, 1988)
Προκάτοχος:
Νέος τίτλος
Δούκας της Βουργουνδίας
Old Arms of the Dukes of Burgundy.svg
890-921
Διάδοχος:
Ροδόλφος της Γαλλίας