Ρικ Άνταμς (πρωτοπόρος του διαδικτύου)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ρικ Άνταμς
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Rick Adams (Αγγλικά)
Γέννηση20ος αιώνας
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο Περντιού
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμηχανικός
επιστήμονας υπολογιστών

Ο Ρίτσαρντ Λ. "Ρικ" Άνταμς ο νεώτερος (Richard L. "Rick" Adams, Jr.), είναι Αμερικάνος πρωτοπόρος του Διαδικτύου και ιδρυτής της UUNET, η οποία στα μέσα και τα τέλη της δεκαετίας του 1990 ήταν ο μεγαλύτερος Παγκόσμιος Πάροχος Υπηρεσιών Διαδικτύου (ISP) στον κόσμο.

Ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Άνταμς ήταν υπεύθυνος για την πρώτη εκτεταμένη υλοποίηση του Serial Line IP (SLIP) και την ίδρυση του UUNET, καθιστώντας έτσι ευρέως προσβάσιμο το Διαδίκτυο. Το 1982 διηύθυνε τον πρώτο διεθνή σύνδεσμο ηλεκτρονικής αλληλογραφίας UUCP, γνωστό ως "Seismo", στο Κέντρο Σεισμικών Μελετών στη Βόρειο Βιρτζίνια), ο οποίος εξελίχθηκε στο πρώτο (βασισμένο σε UUCP) UUNET.[1] Διατήρησε την B News (εκείνη την εποχή τo δημοφιλέστερo μέσο μετάδοσης ειδήσεων για το Usenet).

Το 1996 δώρισε ένα εκατομμύριο αμερικάνικα δολάρια στο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα James Randi (JREF) για να χρησιμοποιηθεί ως βάση για την Πρόκληση ενός εκατομμυρίου δολαρίων για Παραφυσικά φαινόμενα.[2] Είναι ο ταμίας του JREF.[3]

Ο Άνταμς είναι συν-συγγραφέας του βιβλίου O'Reilly !%@:: Ένας Κατάλογος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας & Δίκτυα, με τη σύζυγό του Ντόναλυν Φράι (Donnalyn Frey).[4] Είναι συν-συγγραφέας του RFC 1036, του προτύπου για την ανταλλαγή μηνυμάτων USENET.

Έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα στην επιστήμη των υπολογιστών από το Πανεπιστήμιο Purdue . [5]

Από τον Ιούλιο του 2012 μένει στην Βόρεια Βιρτζίνια μαζί με την σύζυγό του Ντόναλυν Φράι και τους δυο γιούς τους.

Δημιουργία του SLIP[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, το UNET Unix σύστημα της 3Com μπορούσε να ανταλλάσσει TCP/IP κίνηση μέσω σειριακών γραμμών. Το 1984 ο Adams εφάρμοσε αυτό το σύστημα στο Berkeley Unix 4.2 και το ονόμασε SLIP. Το πρωτόκολλο SLIP τεκμηριώνεται στο RFC 1055 .

Το πρωτόκολλο SLIP αντικαταστάθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 από το πρωτόκολλο Point-to-Point (PPP), το οποίο εξακολουθεί να χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα.

Ίδρυση UUNET[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Adams ίδρυσε μια μη κερδοσκοπική εταιρεία τηλεπικοινωνιών, την UUNET Communications Service, για να μειώσει το κόστος της αλληλογραφίας και της κίνησης του Usenet που έστελνε το UUCP, ειδικά για τις αγροτικές περιοχές της Αμερικής. (Το UUNET ιδρύθηκε με δάνειο ύψους 50.000 δολαρίων από τον Σύνδεσμο USENIX, το οποίο στη συνέχεια εξοφλήθηκε.) Η UUNET έγινε μια επίσημη πύλη μεταξύ του ταχυδρομείου UUCP και του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς και μεταξύ της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης. Φιλοξένησε πολλές σχετικές υπηρεσίες, όπως η πρόσβαση των χρηστών του UUCP σε Internet FTP και τα αρχεία comp.sources.unix.

Ο Άνταμς ξεκίνησε μια κερδοσκοπική εταιρεία, την UUNET Technologies, η οποία ήταν ο πρώτος Πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου (ISP) στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η κερδοσκοπική εταιρεία αγόρασε τα περιουσιακά στοιχεία του μη κερδοσκοπικού οργανισμού, αποπληρώντας το με ένα μερίδιο των κερδών κατά τη διάρκεια των ετών. Το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα έχει δαπανήσει στην πάροδο των ετών αυτά τα χρήματα για πολλούς φιλανθρωπικούς σκοπούς που συνδέονται με το UNIX , όπως η υποστήριξη της Κοινοπραξίας Λογισμικού Διαδικτύου. Ο κερδοσκοπικός Πάροχος Υπηρεσιών Διαδικτύου (ISP) κατέστη εταιρεία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων και πραγματοποίησε μια αρχική δημόσια προσφορά το 1995. Το 1996 αποκτήθηκε από την MFS (Metropolitan Fiber Systems, εταιρεία οπτικών δικτύων μεγάλης εμβέλειας), η οποία στη συνέχεια αποκτήθηκε από την Worldcom, και η οποία Worldcom ανήλθε σε πρόκληση για τις μεγαλύτερες εταιρείες τηλεπικοινωνιών στην Αμερική.

Ο Άνταμς μετά τη μετάβαση της ηγεσίας της εταιρείας στον John Sidgmore το 1994 έφυγε από την UUNET. Μετά την αποχώρησή του από την UUNET, ο Άνταμς επεδίωξε ευκαιρίες ως εταίρος σε άλλες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων της Cello Recording Studios και του εστιατορίου 2941 στο Falls Church, της Βιρτζίνια [6].

Στούντιο ηχογραφήσεων Cello[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1999, ο Άνταμς αγόρασε το "Western Studio" το μισό στούντιο ηχογραφήσεων της Ocean Wat στο Χόλιγουντ της Καλιφόρνιας από τον Άλαν Σάιντς (Alan Sides) και το μετονόμασε σε Cello Studios.[7] Πολλοί από τους πιο διάσημους καλλιτέχνες της εποχής εργάστηκαν εκεί, όπως οι Weezer, οι Rage Against The Machine, η Macy Gray, οι Blink 182 και οι Red Hot Chili Peppers.[8] Η επιχείρηση συνεχίστηκε υπό την κυριότητά του μέχρι να κλείσει τον Ιανουάριο του 2005. Η επιχείρηση υπέβαλε πτώχευση ταυτόχρονα και το προσωπικό απολύθηκε με ελάχιστη προειδοποίηση.[9] Ο χώρος ήταν αδρανής, απειλούμενος με κατεδάφιση.[10] Τελικά πωλήθηκε στον παραγωγό της EastWest Νταγκ Ρότζερς (Doug Rogers), ο οποίος ξανάνοιξε το στούντιο με το όνομα EastWest Studios.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ντόναλυν Φράι και Ρικ Άνταμς, !%@:: Ένας Κατάλογος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας & Δίκτυα (Sebastopol, CA: O'Reilly & Associates, 1994)

Βιβλιογραφικές Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. An even briefer history of the internet at uio.no; retrieved 18 December 2018
  2. «The Demystifying Adventures of the Amazing Randi». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2009. SF Weekly, August 24, 2009, online version, page 2: "One of his friends, Internet pioneer Rick Adams, put up $1 million in 1996."
  3. James Randi Educational Foundation. «2012 IRS Form 990» (PDF). σελ. 7. Ανακτήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2013. 
  4. Adams, Rick· Donnalyn Frey (1 Ιανουαρίου 2001). !%@:: A Directory of Electronic Mail Addressing & Networks. O'Reilly & Associates. ISBN 0-937175-15-3. 
  5. «Richard L Adams - Internet, Uunet, Technology, and World». Ecommerce.hostip.info. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 28 Αυγούστου 2018. With a master's degree in computer science from Purdue University, Adams launched his career as a programmer for San Diego, California-based Science Application International Corp. CS1 maint: Unfit url (link)
  6. «The Biggest Developer You've Never Heard Of!». www.bisnow.com. Ανακτήθηκε στις 31 Αυγούστου 2017. 
  7. «EastWest Studios : Our History». www.eastweststudio.com. Ανακτήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2016. 
  8. «EastWest Studios : Our History». www.eastweststudio.com. Ανακτήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2016. 
  9. Inc, Nielsen Business Media (19 Φεβρουαρίου 2005). Billboard (στα Αγγλικά). Nielsen Business Media, Inc. 
  10. «EastWest Studios : Our History». www.eastweststudio.com. Ανακτήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2016. 

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]