Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ριζόσφαιρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η ριζόσφαιρα είναι η στενή περιοχή του εδάφους ή του υποστρώματος που επηρεάζεται άμεσα από τις εκκρίσεις των ριζών και τους σχετικούς μικροοργανισμούς του εδάφους, γνωστούς ως μικροβίωμα της ρίζας.[1] Η ριζόσφαιρα που περιλαμβάνει τους πόρους του εδάφους περιέχει πολλά βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς που τρέφονται με αποκομμένα φυτικά κύτταρα, διαδικασία που ονομάζεται ριζοαπόθεση,[2] και τις πρωτεΐνες και τα σάκχαρα που απελευθερώνονται από τις ρίζες, που ονομάζονται εκκρίματα ρίζας.[3] Αυτή η συμβίωση οδηγεί σε πιο σύνθετες αλληλεπιδράσεις, επηρεάζοντας την ανάπτυξη των φυτών και τον ανταγωνισμό για πόρους. Μεγάλο μέρος του κύκλου των θρεπτικών συστατικών και της καταστολής των ασθενειών από τα αντιβιοτικά που απαιτούνται από τα φυτά, συμβαίνει αμέσως δίπλα στις ρίζες λόγω των εκκρίσεων ριζών και των μεταβολικών προϊόντων συμβιωτικών και παθογόνων κοινοτήτων μικροοργανισμών.[4] Η ριζόσφαιρα παρέχει επίσης χώρο για την παραγωγή αλληλοχημικών ουσιών για τον έλεγχο των γειτόνων και των συγγενών.[5]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "Microbial Health of the Rhizosphere"
  2. Hütsch, Birgit W.; Augustin, Jürgen; Merbach, Wolfgang (2002). "Plant rhizodeposition – an important source for carbon turnover in soils". Journal of Plant Nutrition and Soil Science.
  3. Walker, T. S.; Bais, H. P.; Grotewold, E.; Vivanco, J. M. (2003). "Root exudation and rhizosphere biology". Plant Physiology.
  4. Elaine R. Ingham. "The Soil Food Web". Αρχειοθετήθηκε 2019-11-05 στο Wayback Machine. USDA-NRCS.
  5. Grayston, Susan J.; Wang, Shenquiang; Campbell, Colin D.; Edwards, Anthony C. (March 1998). "Selective influence of plant species on microbial diversity in the rhizosphere". Soil Biology and Biochemistry.