Ρενέ Ντυμόν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ρενέ Ντυμόν
Γέννηση
Καμπραί
Θάνατος
Φοντεναί-σου-Μπουά
Υπηκοότητα Γαλλία
Σπουδές Λύκειο Ερρίκος Δ'
Ιδιότητα κοινωνιολόγος και αγρονόμος
Εργοδότης Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού

Ο Ρενέ Ντυμόν ήταν Γάλλος γεωπόνος, θεωρητικός της πολιτικής οικολογίας και πολιτικός (1904-2001). Γεννήθηκε στην πόλη Cambrai της βόρειας Γαλλίας. Σπούδασε στο Εθνικό Ίδρυμα Γεωπονίας του Παρισιού (INA P-G). Ταξίδεψε και δούλεψε πολλά χρόνια στην Ασία, Αφρική και Λατινική Αμερική. Ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για τα προβλήματα των χωρών του λεγόμενου τρίτου κόσμου.

Ήταν ένας από τους πρώτους που έθιξε ζητήματα όπως η παγκοσμιοποίηση, η μόλυνση, η δημογραφική έκρηξη, ο προντουκτιβισμός, οι σχέσεις μεταξύ βορρά και νότου. Ήταν επίσης ένας από τους πρώτους που χρησιμοποίησε τον όρο αειφόρος ανάπτυξη.

Υποψήφιος των Οικολόγων στην πρώτη τους εκλογική κάθοδο στη Γαλλία στις προεδρικές εκλογές του 1974 συγκέντρωσε 1.32 % των ψήφων. Θεωρείται ο πνευματικός πατέρας των Γάλλων Πράσινων και συνέβαλε αποφασιστικά ώστε η πολιτική οικολογία στη Γαλλία να επικεντρώνεται περισότερο σε θέματα όπως η ανάπτυξη του φτωχού νότου, η αλληλεγγύη, η αντίθεση στον καπιταλισμό και στον πόλεμο παρά στην βαθειά οικολογία.

Βιβλία που έγραψε:

  • Ουτοπία ή Θάνατος, 1973
  • Ο γεωπόνος της πείνας, 1974
  • Η στραγγαλισμένη Αφρική, 1980
  • Για την Αφρική, Κατηγορώ, 1986
  • Ο αβάσταχτος κόσμος: Κριτική στον φιλελευθερισμό, 1988.