Ραϋμόνδος Βερεγγάριος Α΄ της Βαρκελώνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ραϋμόνδος Βερεγγάριος Α΄ της Βαρκελώνης
RamonBerenguel1prijimatribut.jpg
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ramon Berenguer I el Vell (Καταλανικά)
Γέννηση 1023
Θάνατος 26  Μαΐου 1076
Βαρκελώνη
Τόπος ταφής Καθεδρικός της Βαρκελώνης
Παρατσούκλι el Vell
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα πολιτικός
Οικογένεια
Σύζυγος Αλμοδία της Μαρς
Λευκή της Ναρμπόν (1051–1052)
Τέκνα Βερεγγάριος Ραϋμόνδος Β΄ της Βαρκελώνης
Ραϋμόνδος Βερεγγάριος Β΄ της Βαρκελώνης
Σάντσα της Βαρκελώνης
Πέτρος Ραϋμόνδος της Βαρκελώνης[1]
Γονείς Βερεγγάριος Ραϋμόνδος Α΄ της Βαρκελώνης
Αδέλφια Σάντσο Βερεγγάριος
Σιβύλλα της Βαρκελώνης
Οικογένεια Οίκος της Βαρκελώνης

O Ραϋμόνδος Βερεγγάριος Α΄ της Βαρκελώνης ή Ραϋμόνδος Βερεγγάριος ο Παλαιός (ισπανικά: Ramon Berenguer I el viejo, καταλανικά: Ramon Berenguer I el Vell, γαλλικά: Raimond-Berenger Ier le Vieux, 1023 - 26 Μαΐου 1076) μέλος του Οίκου της Βαρκελώνης ήταν Κόμης της Βαρκελώνης (1035 - 1076). Ο Ραϋμόνδος Βερεγγάριος Α΄ ήταν μεγαλύτερος γιος και διάδοχος του Βερεγγάριου Ραϋμόνδου Α΄ της Βαρκελώνης και της πρώτης του συζύγου Σάντσας Σάντσεθ.[2] Την εποχή που ήταν ανήλικος την κηδεμονία του ασκούσε η γιαγιά του, Ερμεσίνδη της Καρκασσόν (1035 - 1043).

Στρατιωτικές επιτυχίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναπαράσταση του Ραϋμόνδου Βερεγγάριου Α΄ της Βαρκελώνης, Μονή Πομπλέτ (1400)

Στην εποχή του η Κομητεία της Βαρκελώνης έγινε η κυρίαρχη σε όλες τις υπόλοιπες Καταλανικές κομητείες, δημοσίευσε τις παλιότερες εκδόσεις της γραπτής Καταλανικής νομοθεσίας, τις "Συνήθειες της Βαρκελώνης". Ο Ραϋμόνδος Βερεγγάριος Α΄ προχώρησε σε εκστρατεία εναντίον των Μαυριτανών και έφτασε στα δυτικά μέχρι το Μπαρμπάστρο επιβάλοντας ψηλούς φόρους στις Μουσουλμανικές πόλεις.[3] Οι ιστορικοί ισχυρίζονται ότι τα χρήματα που συγκέντρωσε από τους φόρους έφεραν μεγάλη οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την Καταλονία, στην εποχή του το Καταλανικό ναυτικό άρχισε να κυριαρχεί στην δυτική Μεσόγειο. Ο Ραϋμόνδος Βερεγγάριος ο Παλαιός ήταν ο πρώτος κόμης της Καταλονίας που διεκδίκησε εδάφη βόρεια από τα Πυρηναία.[4]

Νομοθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μεγαλύτερο επίτευγμα της κυβέρνησης του ήταν η γραπτή κωδικοποίηση των Καταλανικών νόμων στις "Συνήθειες της Βαρκελώνης", ήταν η πρώτη γραπτή κωδικοποίηση φεουδαρχικών νόμων στην δυτική Ευρώπη. Ο στόχος ήταν να αντιμετωπίσει την εξουσία τον φεουδαρχών που είχε γίνει ανεξέλεγκτη την εποχή που ήταν κόμης ο αδύναμος πατέρας του. Άλλο ένα μεγάλο επίτευγμα του Ραϋμόνδου Βερεγγάριου του Παλαιού ήταν οι σχέσεις του με την εκκλησία με την οργάνωση "Ειρήνη και Ανακωχή του Θεού" που είχε στόχο να περιορίσει την βιαιότητα των ευγενών και να προστατέψει την εκκλησιαστική περιουσία. Η παλιότερη καταγραφή για την ύπαρξη της οργάνωσης "Ειρήνη και Ανακωχή του Θεού" χρονολογείται στην Καταλονία την εποχή του πατέρα του (1027).

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σαρκοφάγος του Ραϋμόνδου Βερεγγάριου Α΄ στον Γοτθικό Καθεδρικό ναό της Βαρκελώνης.

Με την πρώτη σύζυγο του Ισαβέλλα των Τρανκαβέλ κόρη τού κόμη Σάντσο της Γασκώνης απέκτησε :[5]

Παντρεύτηκε σε δεύτερη γάμο την Λευκή τού Ναρμπόν, κόρη τού Γουόλφ Άτο Θουβερόα με την οποία δεν απέκτησε παιδιά. Την εποχή που ήταν παντρεμένος με την Λευκή μπλέχτηκε σε ερωτικές σχέσεις με την Αλμοντίς ντε Λα Μαρς κόμισσα του Λιμόζ και σύζυγο του κόμητος της Τουλούζης.[6] Ο Ραϋμόνδος Βερεγγάριος Α΄ και η Αλμοντίς ντε Λα Μαρς παντρεύτηκαν γρήγορα αλλά αφορίστηκαν από τον πάπα Βίκτωρ Β΄.[7][8] Ο Ραϋμόνδος Βερεγγάριος Α΄ και η τρίτη του σύζυγος ίδρυσαν τον Ρομανικό Καθεδρικό Ναό της Βαρκελώνης, αντικατέστησε τον παλιό Καθεδρικό Ναό που είχε καταστραφεί από τον Αλμανζόρ. Τα ξύλινα φέρετρα του Ραϋμόνδου Βερεγγάριου Α΄ και της Αλμοντίς με επένδυση από ορείχαλκο και βελούδο εμφανίζονται ακόμα και σήμερα στον Γοτθικό καθεδρικό ναό της Βαρκελώνης που αντικατέστησε τον δικό τους Ρομανικό Καθεδρικό Ναό.

Με την τρίτη του σύζυγο Αλμοντίς ντε Λα Μαρς απέκτησε :

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Ανακτήθηκε στις 3  Οκτωβρίου 2016.
 2. Bernard F. Reilly, σσ. 48-49.
 3. Bernard F. Reilly, σσ. 48-49.
 4. Bernard F. Reilly, σσ. 48-49.
 5. Bernard F. Reilly, σ. 71.
 6. Patricia Humphrey, σ. 34.
 7. Patricia Humphrey, σ. 34.
 8. Bernard F. Reilly, σ. 67.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Charles Julian Bishko (1968–9), "Fernando I and the Origins of the Leonese-Castilian Alliance with Cluny," Studies in Medieval Spanish Frontier History.
 • Bernard F. Reilly, The Contest of Christian and Muslim Spain, 1031-1157, Blackwell Publishing, 1995.
 • Ermessenda of Barcelona. The status of her authority, Patricia Humphrey, Queens, Regents and Potentates, ed. Theresa M. Vann, Academia Press, 1993.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Ramon Berenguer I, Count of Barcelona της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).
Ραϋμόνδος Βερεγγάριος Α΄ της Βαρκελώνης
Νεότερος κλάδος του Οίκου των Μπελλονιδών
Γέννηση: 1023 Θάνατος: 26 Μαΐου 1076
Προκάτοχος
Βερεγγάριος Ραϋμόνδος o Κυφός
Κόμης της Βαρκελώνης
Royal arms of Aragon.svg
1035-1076
Διάδοχος
Ραϋμόνδος Βερεγγάριος ο Ξανθομάλλης και Βερεγγάριος Ραϋμόνδος ο Αδελφοκτόνος