Ραφή πέους

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η ραφή από το όσχεο διατρέχει το πέος καταλήγοντας στην ακροποσθία.

Η ραφή του πέους είναι μια διακριτή γραμμή δέρματος που εκτείνεται κατά μήκος του ανθρώπινου πέους. Βρίσκεται στην κάτω πλευρά του κορμού και μπορεί να είναι ελαφρώς σκουρότερη από το υπόλοιπο δέρμα (πόσθη). Η γραμμή που καταλήγει στην κορυφή ονομάζεται ραφή της ακροποσθίας και απολήγει στο χαλινό του πέους. Η ραφή στο πέος είναι τμήμα μιας εκτενέστερης γραμμής που διατρέχει τα γεννητικά όργανα του άνδρα, η οποία ξεκινά από τη βάση του πρωκτού και περνά, επίσης, απ' το περίνεο και το όσχεο.

Η γραμμή που εκτείνεται χαμηλότερα απ' το πέος, επάνω στο δέρμα που καλύπτει τους όρχεις (όσχεο), ονομάζεται ραφή του οσχέου. Ο ιστός, από τον οποίο αποτελείται, είναι αρκετά λεπτός και χαρακτηρίζεται από μεγάλη ευαισθησία. Όταν το όσχεο συστέλλεται, η ραφή μπορεί να γίνει σκουρότερη και ψηλαφητή. Η γραμμή που εκτείνεται πίσω απ' τους όρχεις έως τον πρωκτό ονομάζεται ραφή του περινέου. Η ραφή εμφανίζεται στο έμβρυο κατά την κύηση, όταν τα άκρα του οσχέου και της πόσθης συνενώνονται για να εσωκλείσουν τα εξωτερικά γεννητικά όργανα του άνδρα[1].

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Graaff, Kent (1989). Concepts of human anatomy and physiologyΑπαιτείται δωρεάν εγγραφή. Dubuque, Iowa: Wm. C. Brown Publishers. ISBN 0-697-05675-9.