Ραστισλάβος της Μοραβίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ραστισλάβος της Μοραβίας
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Rastiz (Λατινικά), Rastislav (Σλοβακικά), Ῥασισθλάϐος (Αρχαία Ελληνικά) και РОСТИСЛАВЪ (Εκκλησιαστικά Σλαβικά)[1]
Γέννηση820 (περίπου)
Μεγάλη Μοραβία
Χώρα πολιτογράφησηςΜεγάλη Μοραβία
ΘρησκείαΧριστιανισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΣλαβικές γλώσσες
Εκκλησιαστική σλαβονική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΟικογένειαHouse of Mojmír
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαDuke of Moravia
Τσάρος (από 846)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ραστισλάβος (846 - 870), γνωστός και ως Άγιος Ραστισλάβος, ήταν ο δεύτερος γνωστός κυβερνήτης της Μοραβίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε τη βασιλεία του ως υποτελής του Λουδοβίκου του Γερμανού, βασιλιά της Ανατολικής Γαλλίας, εδραίωσε την κυριαρχία του σε βαθμό που μετά το 855 ήταν σε θέση να αποκρούσει μια σειρά από επιθέσεις των Φράγκων. Μετά από δική του πρωτοβουλία δύο αδέλφια, ο Κύριλλος και Μεθόδιος αποστέλλονται από το βυζαντινό αυτοκράτορα Μιχαήλ Γ΄ το 863 για να μεταφράσουν τα πιο σημαντικά χριστιανικά λειτουργικά βιβλία στα σλαβικά στο βασίλειό του. Το μεταφραστικό έργο του Κυρίλλου και Μεθοδίου ήταν η πρώτη Παλαιά εκκλησιαστική σλαβονική γλώσσα που έπαιξε μεταγενέστερα σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση και ανάπτυξη της λογοτεχνίας. Εκθρονίστηκε από τον ανηψιό του Σφενδοπλόκο[2] (Svatopluk I) ο οποίος τον παρέδωσε στους Φράγκους.[3]

Αποστολή Κυρίλλου και Μεθοδίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προκειμένου να αυξηθεί η ευελιξία του προσπάθησε να περιορίσει τις δραστηριότητες των Φράγκων ιεραποστόλων στο βασίλειό του. Για το σκοπό αυτό, το 862 στράφηκαν πρώτα στη Ρώμη χωρίς να πάρει κάποια απάντηση. Μετά από αυτά ζήτησε «δασκάλους» από την Κωνσταντινούπολη , προκειμένου να εκπαιδεύσει τους τοπικούς Μοραβιανούς ιερείς. Η πρεσβεία του που έφθασε στην Κωνσταντινούπολη υπογράμμισε επίσης την ανάγκη για «δασκάλους» που μπορούν να εργαστούν σε σλαβική γλώσσα. Ο Ραστισλάβος, μέσω νουθεσίας του Θεού, συγκάλεσε συμβούλιο με Μοραβιανούς άρχοντες και απηύθυνε έκκληση στον Αυτοκράτορα Μιχαήλ, λέγοντας:

«Αν και οι άνθρωποι μας έχουν απορρίψει τον παγανισμό και τηρούν χριστιανικό νόμο, δεν έχουμε έναν δάσκαλο που μπορεί να εξηγήσει σε εμάς στη γλώσσα μας την αληθινή χριστιανική πίστη, έτσι ώστε άλλες χώρες που προσβλέπουν σε εμάς να μας μιμηθούν. Ως εκ τούτου στείλτε μας ένα τέτοιο επίσκοπο και δάσκαλο για το καλό μας και για άλλα καλά ζητήματα του δικαίου».

-Η ζωή του Κωνσταντίνου [4]

Το αίτημα του έγινε δεκτό όταν ο Κωνσταντίνος και Μεθόδιος, δύο αδέλφια που γνώριζαν τη σλαβική διάλεκτο και έτσι έφτασαν με λίγους μαθητές στη Μοραβία το 863. Τα δύο αδέλφια ανέλαβαν το έργο που τους έχει ανατεθεί χρησιμοποιώντας τη σλαβική γλώσσα. Οι Φράγκοι κληρικοί σύντομα συνειδητοποίησαν ότι οι δραστηριότητες των δύο βυζαντινών αδελφών αποτελούσε απειλή για την επιρροή τους.[5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 commons.wikimedia.org/wiki/File:Prince_Rastislav.JPG.
  2. De Administrando Imperio, Constantine VII Porphyrogenitus, Dumbarton Oaks Trustees for Harvard University Washington, D.C., 1967, Τόμος 10, σελ. 180.
  3. Univ. Harvard (Kantor), 1983, σ. 66
  4. Spiesz et al. 2006, σ. 21
  5. harvand, Kirschbaum, 2005 σ. 31

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]