Ρας Χαφούν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Χερσόνησος Χαφούν σε δορυφορική απεικόνιση του 1995. Το Ρας Χαφούν είναι το ανατολικότερο (δεξιότερο) σημείο της.

Το Ρας Χαφούν ή Ακρωτήριο Χαφούν (σομ. Ras Xaafuun, αραβ. رأس حـافـون, ιταλ. Capo Hafun) είναι υψηλό βραχώδες ακρωτήριο στο βορειοανατολικό «κρατίδιο» (γκομπόλ) Μπάρι της Σομαλίας. Ως το άκρο μικρής χερσονήσου που εισχωρεί στον Ινδικό Ωκεανό, το Ρας Χαφούν είναι το ανατολικότερο σημείο όλης της ηπειρωτικής Αφρικής, με γεωγραφικές συντεταγμένες 10°26′37″ Βόρειο πλάτος και 51°24′54″ Ανατολικό μήκος. Το ακρωτήριο απέχει 154 χιλιόμετρα (83 ναυτικά μίλια) από το Ακρωτήριο Γκουαρνταφούι, τη «μύτη» του γνωστού «Κέρατος της Αφρικής», για την οποία πολλοί νομίζουν λανθασμένα ότι είναι το ανατολικότερο σημείο της ηπείρου (πρβλ. την αντίστοιχη σύγχυση μεταξύ του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδος και του Ακρωτηρίου Αγκούλιας ως νοτιότερου σημείου της Αφρικής).

Η μικρή χερσόνησος του ακρωτηρίου ενώνεται με την υπόλοιπη ήπειρο στον οικισμό Φόαρ, με μια γλώσσα άμμου μήκους άνω των 20 χιλιομέτρων και πλάτους 1 έως 3 χιλιομέτρων, η οποία κατά τόπους υψώνεται μόλις τρία μέτρα πάνω από τη μέση στάθμη της θάλασσας, οπότε με μια μικρή άνοδο της στάθμης της θάλασσας η χερσόνησος θα μετατραπεί σε νησί και το Ακρωτήριο Γκουαρνταφούι μπορεί να καταστεί έτσι πράγματι το ανατολικότερο σημείο της ηπειρωτικής Αφρικής. Η ομώνυμη κωμόπολη Χαφούν, η Οπώνη των αρχαίων Ελλήνων, βρίσκεται στο νότιο μέρος της χερσονήσου, δυτικά της γλώσσας άμμου.

Το Ακρωτήριο Χαφούν και ο παράλληλός του διαχωρίζουν τον λεγόμενο Διέκπλου του Γκουαρνταφούι στα βόρειά του από τη Θάλασσα της Σομαλίας στα νότια.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]