Ραντεβού με τον Ράμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Rendezvous with Rama

Ραντεβού με τον Ράμα

Πρωτότυπη έκδοση
Συγγραφέας Άρθουρ Κλαρκ
Είδος Επιστημονική φαντασία
Εκδότης Harcourt Brace Jovanovich
Γλώσσα αγγλικά
Πρώτη έκδοση 1972
ISBN ISBN 0-553-28789-9
Ελληνική έκδοση
Μεταφραστής Βαγγέλης Κατσάνης, Ρένα Καρακατσάνη, Έλσα Νικολάου
Εκδότης Εκδόσεις Κάκτος
Πρώτη έκδοση 1984-1994

Ραντεβού με τον Ράμα ονομάζεται ένα μυθιστόρημα του Άρθουρ Κλαρκ που εκδόθηκε το 1972. Τοποθετημένη χρονικά στον 22ο αιώνα, η ιστορία εκτυλίσσεται γύρω από ένα κυλινδρικό εξωγήινο διαστημόπλοιο μήκους τριάντα μιλίων το οποίο εισέρχεται απροειδοποίητα στο Ηλιακό Σύστημα. Οι αστρονόμοι το ονομάζουν Ράμα, νομίζοντας αρχικά πως πρόκειται για αστεροειδή, καθώς τον 22ο αιώνα έχουν εξαντληθεί τα ονόματα από την ελληνορωμαϊκή μυθολογία με τα οποία βαφτίζονται σήμερα τα ουράνια σώματα. Η ιστορία δίνεται στον αναγνώστη από την οπτική γωνία μιας ομάδας εξερευνητών που στέλνονται να το εξετάσουν και να ανακαλύψουν τα μυστικά του. Το σκάφος αποδεικνύεται πως, όταν θερμανθεί κατάλληλα από την ηλιακή ακτινοβολία, μετασχηματίζεται σε ένα πλήρες, κλειστό εξωγήινο οικοσύστημα.

Το βιβλίο κέρδισε τα βραβεία Hugo και Nebula, και είναι ευρέως αναγνωρισμένο ως ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της βιβλιογραφίας του Κλαρκ, αλλά και ως ένα από τα σημαντικότερα μυθιστορήματα σκληρής επιστημονικής φαντασίας.

Τη δεκαετία του '80 ο Κλαρκ συμφώνησε να συνεργαστεί με τον Τζέντρι Λι για τη συγγραφή μυθιστορηματικών συνεχειών τοποθετημένων στο σύμπαν του Ραντεβού με τον Ράμα. Στα τρία βιβλία που κυκλοφόρησαν τελικά ο Κλαρκ είχε απλώς την επίβλεψη, ενώ ο Λι έγραψε το περισσότερο κείμενο με αποτέλεσμα το ύφος τους να είναι εμφανώς διαφορετικό. Έδιναν περισσότερη έμφαση στην ανάπτυξη χαρακτήρων, με πιο στερεότυπους καλούς και κακούς πρωταγωνιστές αντί για τους αφοσιωμένους επαγγελματίες του Κλαρκ.

Βιβλία της σειράς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ραντεβού με τον Ράμα (1984) / Rendezvous with Rama (1972)
  • Ραντεβού με τον Ράμα 2 (1990) / Rama II (1989)
  • Ραντεβού με τον Ράμα 3: Ο Κήπος του Ράμα / The Garden of Rama (1991)
  • Ραντεβού με τον Ράμα 4: Η Αποκάλυψη του Ράμα / Rama Revealed (1993)