Ραντεβού με τον Ράμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ραντεβού με τον Ράμα
Συγγραφέας Άρθουρ Κλαρκ
Μετάφραση Βαγγέλης Κατσάνης, Ρένα Καρακατσάνη, Έλσα Νικολάου
Χώρα Ηνωμένο Βασίλειο
Γλώσσα αγγλικά
Είδος Επιστημονική φαντασία
Εκδότης Harcourt Brace Jovanovich
  Εκδόσεις Κάκτος (GR)
Ημερομηνία έκδοσης 1972
Εκδόθηκε στα ελληνικά 1984-1994
ISBN ISBN 0-553-28789-9

Ραντεβού με τον Ράμα ονομάζεται το μυθιστόρημα του Άρθουρ Κλαρκ που εκδόθηκε το 1972. Τοποθετημένη χρονικά στον 22ο αιώνα, η ιστορία εκτυλίσσεται γύρω από ένα κυλινδρικό εξωγήινο διαστημόπλοιο μήκους τριάντα μιλίων το οποίο εισέρχεται απροειδοποίητα στο Ηλιακό Σύστημα. Οι αστρονόμοι το ονομάζουν Ράμα, νομίζοντας αρχικά πως πρόκειται για αστεροειδή, καθώς τον 22ο αιώνα έχουν εξαντληθεί τα ονόματα από την ελληνορωμαϊκή μυθολογία με τα οποία βαφτίζονται σήμερα τα ουράνια σώματα. Η ιστορία δίνεται στον αναγνώστη από την οπτική γωνία μιας ομάδας εξερευνητών που στέλνονται να το εξετάσουν και να ανακαλύψουν τα μυστικά του. Το σκάφος αποδεικνύεται πως, όταν θερμανθεί κατάλληλα από την ηλιακή ακτινοβολία, μετασχηματίζεται σε ένα πλήρες, κλειστό εξωγήινο οικοσύστημα.

Το βιβλίο κέρδισε τα βραβεία Hugo και Nebula, και είναι ευρέως αναγνωρισμένο ως ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της βιβλιογραφίας του Κλαρκ, αλλά και ως ένα από τα σημαντικότερα μυθιστορήματα σκληρής επιστημονικής φαντασίας.

Τη δεκαετία του '80 ο Κλαρκ συμφώνησε να συνεργαστεί με τον Τζέντρι Λι για τη συγγραφή μυθιστορηματικών συνεχειών τοποθετημένων στο σύμπαν του Ραντεβού με τον Ράμα. Στα τρία βιβλία που κυκλοφόρησαν τελικά ο Κλαρκ είχε απλώς την επίβλεψη, ενώ ο Λι έγραψε το περισσότερο κείμενο με αποτέλεσμα το ύφος τους να είναι εμφανώς διαφορετικό. Έδιναν περισσότερη έμφαση στην ανάπτυξη χαρακτήρων, με πιο στερεότυπους καλούς και κακούς πρωταγωνιστές αντί για τους αφοσιωμένους επαγγελματίες του Κλαρκ.

Βιβλία της σειράς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ραντεβού με τον Ράμα (1984) / Rendezvous with Rama (1972)
  • Ραντεβού με τον Ράμα 2 (1990) / Rama II (1989)
  • Ραντεβού με τον Ράμα 3: Ο Κήπος του Ράμα / The Garden of Rama (1991)
  • Ραντεβού με τον Ράμα 4: Η Αποκάλυψη του Ράμα / Rama Revealed (1993)