Ρανούλφ Β΄ της Ακουιτανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ρανούλφ Β΄ της Ακουιτανίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 850 (περίπου)
Θάνατος 5  Αυγούστου 890
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα αριστοκράτης
Οικογένεια
Τέκνα Εμπλ της Ακουιτανίας
Γονείς Ρανούλφ Α΄ της Ακουιτανίας
Αδέλφια Gauzbert of Poitiers
Οικογένεια Οίκος του Πουατιέ
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα βασιλέας

Ο Ρανούλφ Β΄ της Ακουιτανίας (Ramnulf II, 8505 Αυγούστου 890) κόμης του Πουατιέ (866 - 890) και δούκας της Ακουιτανίας (887 - 890) ήταν υιός του Ρανούλφ Α΄ της Ακουιτανίας και της Μπιλισίλντ του Μαιν.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τον θάνατο του βασιλιά της Γαλλίας Καρόλου του Παχύ, το 888, αυτοανακηρύχθηκε βασιλιάς της Ακουιτανίας, τίτλος που χάθηκε μετά τον θάνατό του. Μπορεί βέβαια να εξελέγη προσωρινός βασιλιάς της Ακουιτανίας και από την τοπική αριστοκρατία, αλλά μόνο τα χρονικά του Φούλντα (Annales Fuldenses) τον εμφανίζουν με τον συγκεκριμένο τίτλο. Αναφέρεται ότι είχε υπό την επιτήρηση του τον Κάρολο, νεώτερο γιο του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου του τραυλού ενώ δεν υποστήριζε τον Όντο για βασιλιά. Δημιούργησε πολλές υποκομητείες και έκτισε ισχυρά φρούρια, προκειμένου να υπερασπίσει τα εδάφη του από τις επιδρομές των Βίκινγκ.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την νόμιμη σύζυγό του, Ερμενγάρδη (πέθανε το 935), απέκτησε έναν γιο, τον Ρανούλφ Γ΄, που τον διαδέχθηκε στο Πουατιέ. Είχε και έναν νόθο γιο, τον Εμπλ, που τον διαδέχθηκε στην Ακουιτανία, ενώ μετά τον θάνατο του Ρανούλφ Γ΄ πήρε και το Πουατιέ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Ranulf II of Aquitaine της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).
Προκάτοχος:
Λουδοβίκος ο Τραυλός
Δούκας της Ακουιτανίας
Arms of Aquitaine and Guyenne.svg
887890
Διάδοχος:
Εμπλ της Ακουιτανίας
Προκάτοχος:
Ρανούλφ Α΄
Κόμης του Πουατιέ
866890
Διάδοχος:
Εμπλ της Ακουιτανίας