Ραμίρο Γ΄ του Λεόν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ραμίρο Γ΄ του Λεόν
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ramiro III de León (Ισπανικά)
Γέννηση961
Θάνατος26  Ιουνίου 985
Destriana
Τόπος ταφήςβασιλική του Αγίου Ισιδώρου στο Λεόν και Λεόν
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο της Λεόν
ΘρησκείαΚαθολικισμός
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταβασιλιάς
Οικογένεια
ΣύζυγοςSancha Gómez
ΤέκναΟρδόνιο Ραμίρεθ
ΓονείςΣάντσο Α΄ του Λεόν[1] και Τερέσα Ανσούρεθ
ΟικογένειαΟίκος των Αστουριών-Λεόν
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ραμίρο Γ', ισπαν.: Ramiro III, (π. 961 – 26 Ιουνίου 985), βασιλιάς του Λεόν (966–984), ήταν γιος του Σάντσο Α΄ του Παχύ και διάδοχός του σε ηλικία μόλις πέντε ετών. [2]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη διάρκεια της ανηλικότητάς του, η αντιβασιλεία βρισκόταν στα χέρια δύο μοναχών: της θείας του Eλβίρας Ραμίρεθ, η οποία πήρε τον τίτλο της βασίλισσας κατά τη διάρκεια της ανηλικιότητας, και στη συνέχεια της μητέρας του Tερέσας Aνσούρεθ, η οποία είχε τεθεί σε μοναστήρι μετά το τέλος τού συζύγου της. Ως συνέπεια αυτού, η βασιλεία του είναι γνωστή για την υποστήριξή της στον κλήρο.

Η βασιλεία του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μεταξύ των πράξεων των αντιβασιλέων του κατά τη διάρκεια της ανηλικιότητάς του ήταν η επικύρωση μίας συνθήκης ειρήνης με τον Χαλίφη αλ-Χακάμ Β΄. Αντιμετώπισε επίσης τους Βίκινγκς, που είχαν εισβάλει στη Γαλικία. Με τη σύναψη της συνθήκης ειρήνης, ο βεζίρης Αλμανθόρ εισέβαλε στο βασίλειό του.

Όταν έφτασε στην ενηλικίωσή του και μετά τον γάμο του με τη Σάντσα (π. μετά το 983), ίσως κόρη του Γκόμεθ Ντίαθ, κόμη της Σαλδάνια, ο Ραμίρo προσπάθησε να καθιερώσει μία απολυταρχική μοναρχία, που είχε ως αποτέλεσμα την αποξένωση της ήδη αποσχιστικής Γαλικίας και Καστίλης. Αυτό, μαζί με τις συνεχείς καταστροφές που βίωσαν από τα χέρια των μουσουλμάνων, όπως η μάχη της Ρουέδα, η μάχη του Tορεβισέντε και η χειρότερη, που έλαβε χώρα στο Σαν Εστεβάν δε Γκόρμαθ υπό την αντιβασιλεία της θείας του το 975, οδήγησε τους ευγενείς της Γαλικίας το 982 στο να ανακηρύξουν τον Βερμούδο Β', γιο του Ορδόνιο Γ', βασιλιά της Γαλικίας. Έχασε τον θρόνο του από τον Βερμούδο Β΄ δύο χρόνια αργότερα, το 984.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είχε τουλάχιστον ένα παιδί με τη σύζυγό του Σάντσα Γκόμεθ, τον

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.
  2. Reinhart Dozy, Histoire des Musulmans d'espagne (1932).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]