Ρίσαρντ Μπράκενμπουργκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ρίσαρντ Μπράκενμπουργκ
Γέννηση1650[1][2][3]
Χάαρλεμ
Θάνατος28  Δεκεμβρίου 1702[4][1][5]
Χάαρλεμ
Χώρα πολιτογράφησηςΟλλανδία[6]
Ιδιότηταζωγράφος
Σημαντικά έργαThe Feast of St. Nicholas, Country Inn και d:Q17524222
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ρίσαρντ Μπράκενμπουργκ (Richard Brakenburgh ή Brakenburg, 22 Μαΐου 1650, Χάαρλεμ – 28 Δεκεμβρίου 1702, Χάαρλεμ), ήταν Ολλανδός ζωγράφος της Χρυσής Εποχής .

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τον Άρνολντ Χαουμπράκεν ήταν ένας "ανοιχτόκαρδος ποιητής" από το Χάαρλεμ. Ήταν μαθητής του Χέντρικ Μόμμερς (Hendrik Mommers) και συνέχισε να ζωγραφίζει έξυπνες ρωπογραφίες με την τεχνοτροπία του Άντριεν φαν Οστάντε.[7] Αν και ορισμένοι ισχυρίστηκαν ότι ήταν μαθητής του Μπέρναρντ Σχέντελ (Bernard Schendel), με τον οποίο είχαν ίδια ηλικία και ζωγράφιζαν σε παρόμοιο ύφος. [7] Ήταν αρκετά επιτυχημένος στην τέχνη του, τόσον ώστε η από το Φρίσλαντ χήρα του μπόρεσε να έχει ετήσια σύνταξη μετά τον θάνατό του, στο Φρίσλαντ. [7]

Σύμφωνα με το RKD καταγράφηκε στο Λεουάρντεν κατά τα έτη 1670–1687. [8] Είναι γνωστός τόσο για τα ιταλικά τοπία όσο και για τα πορτρέτα του. [8] Ζωγράφισε παρόμοια θέματα με εκείνα του Σχέντελ, αναπαριστώντας γλέντια και συντροφιές μεθυσμένων. Οι πίνακές του έχουν έξυπνη σύνθεση και ωραία χρώματα, όπως ήταν η τεχνοτροπία του φαν Οστάντε, αν και είναι κατώτεροι. Είναι ζωγραφισμένοι με ευχέρεια, αν και έχουν την τάση να είναι πολύ φινιρισμένοι, ενώ είχε αντιληφθεί τέλεια τη διαχείριση του chiaroscuro. Το μεγαλύτερο ελάττωμά του είναι η λανθασμένη σχεδίαση μορφών, την οποία φαίνεται να μην έχει μελετήσει εκ του φυσικού. Η πινακοθήκη της Βιέννης διαθέτει δύο «Αγροτικές σκηνές» του, που λέγεται ότι ζωγραφίστηκαν το 1690, το Μουσείο του Βερολίνου έναν και η Πινακοθήκη του Άμστερνταμ έναν. Στην Πινακοθήκη των Βρυξελλών υπάρχει η «Παιδική Γιορτή», με υπογραφή και ημερομηνία 1698. και το Μουσείο Μπόιμανς του Ρότερνταμ έχει την «Επίσκεψη γιατρού», υπογεγραμμένη και χρονολογημένη το 1696. Στο κάστρο του Ουίνδσορ υπάρχουν δύο καλά ζωγραφισμένοι «Καλλιτέχνεςσε εργαστήριο» του ίδιου. Άσκησε, επίσης, μερικές φορές την τέχνη της χαρακτικής .

Ήταν Δάσκαλος των Βίχερους Φίτρινγκα (Wigerus Vitringa), Άμπραχαμ Παρντάνους (Abraham Pardanus) και Χίλλις ντε Βίντερ (Gillis de Winter) . Ήταν οπαδός του Γιαν Στέιν. [8] Πέθανε στο Χάαρλεμ τον Δεκέμβριο του 1702 και κηδεύτηκε τον Ιανουάριο του 1703 [8]

Φωτοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Απόδοση:

  •  This article incorporates text from a publication now in the public domain: Bryan, Michael (1886). "Brakenburg, Richard". In Graves, Robert Edmund (ed.). Bryan's Dictionary of Painters and Engravers (A–K). Vol. I (3rd ed.).