Ρέους

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ρέους

Σημαία

Έμβλημα
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
41°09′18″N 1°06′31″E / 41.15487°N 1.10871°E / 41.15487; 1.10871
ΧώραΙσπανία
Αυτόνομη κοινότητα Καταλονία
Επαρχία Ταραγόνα
ΚομάρκαΚάτω Πεδιάδα της Ταραγόνα
ΔήμαρχοςSandra Guaita Esteruelas
Yψόμετρο117
Πληθυσμός108.479[1]
Τηλ. κωδικός977
Ταχ. κώδικας43200–43206
Πιν. κυκλοφορίαςT
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα σχετικά με την πόλη

Το Ρέους (Reus στα καταλανικά και τα ισπανικά) είναι μια πόλη της Καταλονίας πρωτεύουσα της κομητείας της Κάτω Πεδιάδας της Ταραγόνα, στην επαρχία της Ταραγόνα. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη και σημαντικότερη πόλη της επαρχίας, μετά την πρωτεύουσα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομα της πόλης μάλλον προέρχεται από την κελτική ρίζα red, που υποδηλώνει έναν τόπο που βρίσκεται πάνω στους οδικούς άξονες. Στη σημερινή τοποθεσία του Ρέους εγκαταστάθηκαν χριστιανικοί πληθυσμοί από τον Νορμανδό ιππότη και προσωρινό κύριο της Ταραγόνα, Ροβερ δ' Αγιλό γύρω στο 1150. Ο μεσαίωνας υπήρξε για την πόλη (που ονομαζόταν Reddis) η εποχή των εσωτερικών ερίδων και μαχών μεταξύ των κατοίκων της και της εξουσίας του ισχυρότατου αρχιεπισκόπου της Ταραγόνα. Το παπικό κλειδί και το κόκκινο τριαντάφυλλο στο σύμβολο της πόλης προέρχονται από τον πάπα Γρηγόριο ΙΑ', φεουδαρχικό κύριο της πόλης για ένα διάστημα.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου των Σεγαδός, η πόλη ανακηρύχθηκε εχθρός της πατρίδας από το καταλανικό κοινοβούλιο και κατελήφθη από τα γαλλικά στρατεύματα λόγω της μη ενεργούς συμμετοχής της στον πόλεμο εναντίον της Καστίλης. Τον 18ο αιώνα η πόλη αναδείχθηκε στο δεύτερο σημαντικότερο αστικό κέντρο της Καταλονίας, βασισμένη στην παραγωγή οινοπνευματωδών και το εμπόριο υφασμάτων. Διατηρούσε εμπορικούς απεσταλμένους σε όλα τα μεγάλα εμπορικά κέντρα της Ευρώπης.

Κατά τον πόλεμο εναντίον του Ναπολέοντα, τα γαλλικά στρατεύματα εισήλθαν στο Ρέους τον Οκτώβριο του 1809. Το 1843 εκεί έλαβε χώρα το φιλελεύθερο κίνημα των στρατηγών Πριμ και Μιλάνς δελ Μποσκ ενώ εκατό χρόνια μετά, έπεσε στα χέρια του στρατηγού Φράνκο κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]