Ρένα Μόρφη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ρένα Μόρφη
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ρένα Μόρφη (Ελληνικά)
ΨευδώνυμοΣούλη Ανατολή
Γέννηση15 Μαρτίου 1988 (1988-03-15) (36 ετών)
Βόλος
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
ΣπουδέςΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
ΙδιότηταΤραγουδίστρια
ΣύζυγοςΟρέστης Φαληρέας[1]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Ρένα Μόρφη (15 Μαρτίου 1988, Βόλος) είναι Ελληνίδα τραγουδίστρια, η οποία έχει γίνει γνωστή, επίσης, και με το ψευδώνυμο Σούλη Ανατολή. Είναι μέλος του συγκροτήματος Imam Baildi από το 2010.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Βόλο. Είναι απόφοιτη του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τα σχολικά της χρόνια βρέθηκε δίπλα σε καλλιτέχνες όπως η Βάσω Ζαγόρη, Claudia Delmer, Φώφη Ρούσου, Έλλη Πασπαλά και Νατάσα Φλουρή.

Πρωτοεμφανίστηκε τραγουδώντας στο πλάι του Φοίβου Δεληβοριά. Από τον Δεκέμβριο του 2010, είναι η τραγουδίστρια του συγκροτήματος Imam Baildi. Μαζί τους, συμμετείχε σε Διεθνή Φεστιβάλ όπως το Lowlands – Ολλανδία (2012), το South by Southwest Festival – Αμερική (2013), το International Jazz Festival – Μοντρεάλ (2014) και το Sziget – Ουγγαρία (2012, 2015). Έχουν πραγματοποιήσει 6 περιοδείες σε Κύπρο, Ελβετία, Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Γαλλία, Σκωτία, Νορβηγία, Δανία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν, Η.Π.Α., Καναδά, Ισπανία, Ιταλία, Τσεχία, Κίνα, Βόρεια Μακεδονία, Τουρκία και πολλές συναυλίες στην Ελλάδα.

Το 2016 κυκλοφόρησε τον πρώτο προσωπικό δίσκο με τίτλο Σούλη Ανατολή. Η Σούλη Ανατολή είναι μια φανταχτερή, πανεποχική λαϊκή ντίβα, αλλά και το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσε η γιαγιά της όταν ήταν τραγουδίστρια στο Βόλο τη δεκαετία του 1950. Το τραγούδι που ξεχώρισε από το δίσκο είναι το «Όταν σου χορεύω».

Κάνει μεταγλωττίσεις τραγουδιών σε ταινίες της Disney και της Μattel. Έχει ερμηνεύσει, μεταξύ άλλων, τα τραγούδια ελληνικής μεταγλώττισης της ταινίας κινουμένων σχεδίων Μαλλιά Κουβάρια (πρωτότυπος τίτλος Tangled) και έχει χαρίσει τη φωνή της στην κούκλα Barbie Rock Star.

Το 2018 συμμετείχε στην τηλεοπτική σειρά «Το σόι σου», υποδυόμενη τη Σούλη Ανατολή.

Toν Μάϊο του 2019, κυκλοφόρησε το πρώτο single από το δεύτερο άλμπουμ της, με τίτλο «Θα ανέβω να σε βρω», που είναι μια πολύχρωμη cumbia και, επίσης, ντουέτο με τον Μάρκο Κούμαρη των Locomondo. Το video clip σκηνοθέτησε ο Χρήστος Δήμας. Το δεύτερο άλμπουμ με τίτλο Σάμπα Τσικίτα κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2020.

Τον Ιούνιο του 2019, ολοκλήρωσε τα γυρίσματα του πρωταγωνιστικού της ρόλου στην ταινία Φαντασία του Αλέξη Καρδαρά που προβλήθηκε το Δεκέμβριο του 2019. Για την ερμηνεία της, βραβεύτηκε από την Hellenic Film Society USA (HFS) στη Νέα Υόρκη με το βραβείο «2020 Αlexis Mouyiaris Memorial Award for Βest Performance in an Expo Feature Film».[2]

Από το Νοέμβριο του 2020 συμπαρουσιάζει τη μουσική εκπομπή της ΕΡΤ1 Μουσικό Κουτί με τον Νίκο Πορτοκάλογλου. Στην εκπομπή συναντιούνται σε ένα στούντιο-σπίτι τραγουδιστές, μουσικοί και συνθέτες από διαφορετικούς μουσικούς χώρους και αποκαλύπτουν στιγμές της ζωής και της επαγγελματικής τους πορείας, ερμηνεύοντας αγαπημένα τραγούδια.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.real.gr/media/arthro/rena_morfi_o_gamos_tis_ta_mousika_tis_protypa_kai_ta_taksidia_me_tous_imam_baildi-617402/.
  2. Herald, The National. «HFS' Greek Film Expo on Demand Draws Thousands of At-Home Streams». The National Herald (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Σεπτεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2020. 
  3. ert.gr, Συντακτική ομάδα (28 Οκτωβρίου 2020). «Το πιο μελωδικό «Μουσικό κουτί» κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη 4/11 στην ΕΡΤ1». ert.gr. Ανακτήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2020.