Ρένα Κρουαζιέ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ρένα Κρουαζιέ
Ιδιότηταζωγράφος

Η προσωπογράφος Ρένα Κρουαζιέ γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Δεκατριών χρονών συμμετείχε με προσωπογραφίες της στο πνευματικό φυτώριο της Κέρκυρας "Ιόνιος Πνοή" και τρία χρόνια αργότερα παίρνει μέρος σε έκθεση στο τότε Φρουραρχείο της πόλης, πάντα με πορτρέτα.

Πετυχαίνει με υποτροφία στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και σπουδάζει γλυπτική 5 χρόνια με δάσκαλο τον Θανάση Άπαρτη. Παράλληλα σπουδάζει ζωγραφική και σκηνογραφία ένα χρόνο κοντά στον Γιάννη Τσαρούχη και δύο χρόνια κεραμική με δάσκαλο τον Γ. Γεωργίου.

Αποφοιτά το 1971 και την επόμενη χρονιά έως το τέλος της εκπαιδευτικής της καριέρας προσλαμβάνεται ως καθηγήτρια στη Σχολή Μωραΐτη.

Είκοσι πέντε χρόνων "στήνει" το πρώτο της γλυπτό στην πάνω πλατεία της Κέρκυρας "Το Μνημείο της Ενώσεως", λίγο αργότερα την προτομή του Γεράσιμου Ζωχιού, ιδρυτή του Ν.Α.Τ., στο χωριό Άγιοι Δέκα και το 2010 την προτομή του Σπύρου Πλασκοβίτη στον "Κήπο του Λαού" στην Κέρκυρα. Το 1998 εκδίδεται το λεύκωμα "Πορτρέτα - Ρένας Κρουαζιέ" από τις εκδόσεις Απόστροφος στην Κέρκυρα. Το 2000 ο Κώστας Γεωργουσόπουλος παρουσιάζει στη Στοά του Βιβλίου στην Αθήνα το λεύκωμα ημερολόγιο "Το γέλιο της ζωής μας" από τις εκδόσεις Άγκυρα με τα πορτρέτα των μεγάλων μας κωμικών.

Έχει λάβει μέρος σε πανελλήνιες και σε πολλές ομαδικές και ατομικές εκθέσεις, στην Κέρκυρα και στην Αθήνα.

Πορτρέτα της υπάρχουν:

Έχουν γράψει για την Ρένα Κρουαζιέ οι:

Έχει φιλοτεχνήσει μεταξύ άλλων πορτρέτα των: Οδυσσέα Ελύτη, Κατίνας Παξινού, Αλέξη Μινωτή, Μαρίας Κάλλας, Άγγελου Σικελιανού, Δημήτρη Μητρόπουλου, Κωνσταντίνου Καβάφη, Κάρολου Κουν, Διονυσίου Σολωμού, Γιάννη Τσαρούχη, Νίκου Καζαντζάκη, Γιάννη Ρίτσου, Κωστή Παλαμά, Γιώργου Σεφέρη, Κώστα Βάρναλη, Μάνου Χατζιδάκι, Κώστα Καρυωτάκη, Ντίνου Θεοτόκη, Αντώνη Σαμαράκη, Γιώργου Κάρτερ.