Ρέμος (δορυφόρος)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ρέμος
Ρέμος και Ρωμύλος
Ρέμος και Ρωμύλος
Ανακάλυψη
Ανακαλύφθηκε από Franck Marchis, Pascal Descamps, Daniel Hestroffer, Jérôme Berthier
Ημερομηνία Ανακάλυψης 9 Αυγούστου 2004
Προσδιορισμοί
Εναλλακτική ονομασία (87) Σύλβια II Ρέμος
Προσωρινή ονομασία S/2004 (87) 1
Χαρακτηριστικά τροχιάς
Ημιάξονας τροχιάς 706 ± 5 Km
Εκκεντρότητα 0,016 ± 0,011
Περίοδος περιφοράς 1,3788 ± 0,0007 ημέρες
Μέση ταχύτητα περιφοράς 37,2 m/s
Κλίση 2,0 ± 1,0° (προς τον Ισημερινό της Σύλβιας)
Είναι δορυφόρος της 87 Σύλβια
Φυσικά χαρακτηριστικά
Διαστάσεις 7 ± 2 Km
Ταχύτητα διαφυγής ~ 4 m/s
Μάζα ~ 2 × 1014 kg
Περίοδος περιστροφής άγνωστη, θεωρείται Σύγχρονη
Κλίση άξονα άγνωστη, πιθανώς μηδενική
Φαινόμενο μέγεθος 11,1

Ο Ρέμος (αγγλικά:Remus), είναι ο εσωτερικός και μικρότερος δορυφόρος του αστεροειδή της Κύριας ζώνης 87 Σύλβια. Ακολουθεί μία σχεδόν κυκλική, κοντά στο ισημερινό τροχιά γύρω από τον αστεροειδή. Από αυτή την άποψη, είναι παρόμοιος με τον άλλο δορυφόρο (του αστεροειδή) Ρωμύλο.

Ο Ρέμος ανακαλύφθηκε αρκετά έτη αργότερα από τον Ρωμύλο, στις εικόνες που η λήψη τους ξεκίνησε από τις 9 Αυγούστου 2004, και ανακοινώθηκε στις 10 Αυγούστου 2005. Ανακαλύφθηκε από τούς Franck Marchis του πανεπιστημίου του Μπέρκλεϋ, και τους Pascal Descamps, Daniel Hestroffer, και Jérôme Berthier του Αστεροσκοπείου Παρισίων, στη Γαλλία, χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Yepun του νότιου ευρωπαϊκού παρατηρητήριου (European Southern Observatory - ESO) στη Χιλή. Ο Marchis, ο υπεύθυνος προγράμματος, περίμενε την ολοκλήρωση του προγράμματος για την απόκτηση εικόνων πριν αρχίζει να υποβάλλονται σε επεξεργασία τα στοιχεία. Ήταν έτοιμος να ξεκινήσει τις διακοπές του, τον Μάρτιο του 2005, όταν ο Descamps του έστειλε μια συνοπτική σημείωση που είχε τον τίτλο "87 Sylvia est triple ?" , επισημαίνοντας ότι μπορούσε να δει δύο δορυφόρους σε διάφορες εικόνες της Σύλβιας. Ολόκληρη η ομάδα στράφηκε γρήγορα στην ανάλυση των στοιχείων, ετοίμασε μία αναφορά, υπέβαλε μια περίληψη έως τη συνεδρίαση του Αυγούστου στο Ρίο ντε Τζανέιρο και υπέβαλε μια πρόταση ονομασίας στη IAU.

Ο πλήρης προσδιορισμός του είναι (87) Σύλβια II Ρέμος, ενώ το προσωρινό του όνομα ήταν S/2004 (87) 1. Πήρε το όνομά του από τον Ρέμο, έναν από τους δύο δίδυμους ιδρυτές της Ρώμης, γιο της Ρέας Σύλβιας που ανατράφηκε από μία λύκαινα.

Η 87 Σύλβια, έχει μια χαμηλή πυκνότητα, η οποία δείχνει ότι πιθανώς να έχει σχηματιστεί από συντρίμμια, από μια σύγκρουση μεταξύ ενός σώματος-γονέα της και ενός άλλου αστεροειδή. Είναι πιθανό, έτσι, ότι και ο Ρέμος με τον Ρωμύλο είναι μικρότεροι σωροί υλικού σε τροχιά γύρω από το κύριο σώμα, δημιουργημένοι από τα συντρίμμια της ίδιας σύγκρουσης. Σε αυτήν την περίπτωση το αλμπέντο και η πυκνότητά τους αναμένονται να είναι παρόμοια με της Σύλβια.

Η τροχιά του πιστεύται πως είναι αρκετά σταθερή − βρίσκεται αρκετά εσωτερικά στη σφαίρα Hill της Σύλβια (περίπου 1/100 της ακτίνας Hill της Σύλβια), αλλά και αρκετά έξω από τη σύγχρονη τροχιά.

Από την επιφάνεια του Ρέμου, η Σύλβια εμφανίζεται τεράστια, έχοντας μια γωνία παρατήρησης, κατά προσέγγιση, 30°×18°, ενώ το μέγεθος με το οποίο εμφανίζεται ο Ρωμύλος ποικίλλει, μεταξύ 1,6° και 0,5°.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]