Ράντμιλα Σεκερίνσκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ράντμιλα Σεκερίνσκα
Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας
Περίοδος
12 Μαΐου 2004 – 2 Ιουνίου 2004
ΠρόεδροςΜπράνκο Τσερβένκοφσκι
ΠροκάτοχοςΜπράνκο Τσερβένκοφσκι
ΔιάδοχοςΧάρη Κόστοβ
Περίοδος
18 Νοεμβρίου 2004 – 17 Δεκεμβρίου 2004
ΠρόεδροςΜπράνκο Τσερβένκοφσκι
ΠροκάτοχοςΧάρη Κόστοβ
ΔιάδοχοςΒλάντ Μπουκόβσκι
Υπουργός Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας
Εν ενεργεία
Ανέλαβε καθήκοντα
1 Ιουνίου 2017
ΠρωθυπουργόςΖόραν Ζάεφ
ΠροκάτοχοςΖόραν Ζολέφσκι
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση10 Ιουνίου 1972 (47 ετών), Σκόπια
ΕθνότηταΒόρεια Μακεδονία
ΥπηκοότηταΒόρεια Μακεδονία
Πολιτικό κόμμαΣοσιαλδημοκρατική Ένωση
ΣπουδέςΣχολή Νομικής και Διπλωματίας Φλέτσερ
Πανεπιστήμιο Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου
Πανεπιστήμιο Ταφτς
ΕπάγγελμαΠολιτικός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Ράντμιλα Σεκερίνσκα Γιανκόφσκα (Радмила Шекеринска Јанковска, γενν. 10 Ιουνίου 1972) είναι πρώην πρόεδρος της Σοσιαλδημοκρατικής Ενώσεως Μακεδονίας και σήμερα Υπουργός Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας.

Σπουδές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ρ. Σεκερίνσκα γεννήθηκε στα Σκόπια και το 1995 απεφοίτησε από την πανεπιστημιακή Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών της πόλεως με πτυχίο στην ενεργειακή μηχανική. Αργότερα πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Σχολή Νόμου και Διπλωματίας Φλέτσερ του Πανεπιστημίου Ταφτς, στις ΗΠΑ (μάστερ το 2007).

Πολιτική σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Σεκερίνσκα αναμίχθηκε στο «Ίδρυμα Ανοιχτής Κοινωνίας» του Τζωρτζ Σόρος και το 1996 εκλέχθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο των Σκοπίων, θέση που κράτησε μέχρι που εκλέχθηκε μέλος του εθνικού κοινοβουλίου το 1998. Στη συνέχεια έγινε αντιπρόεδρος της Σοσιαλδημοκρατικής Ενώσεως Μακεδονίας (SDSM).

Από το 1997 μέχρι το 2002 η Σεκερίνσκα εργαζόταν στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών των Σκοπίων, παράλληλα με τα βουλευτικά της καθήκοντα. Στη βουλή ήταν αναπληρώτρια συντονίστρια της κοινοβουλευτικής ομάδας της SDSM.

Στις βουλευτικές εκλογές του 2002 η Σεκερίνσκα επανεκλέχθηκε βουλευτής και αμέσως μετά διορίσθηκε αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως της τότε Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, υπεύθυνη για την «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

Η Σεκερίνσκα διετέλεσε εκπρόσωπος του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι κατά την επιτυχημένη προεκλογική εκστρατεία του για την προεδρία της χώρας τον Μάρτιο και Απρίλιο του 2004. Στη συνέχεια διετέλεσε υπηρεσιακή πρωθυπουργός επί τρεις εβδομάδες, καθώς ο Τσερβένκοφσκι παραιτήθηκε από το αξίωμα αυτό για να γίνει Πρόεδρος. Η Σεκερίνσκα διορίσθηκε και πάλι υπηρεσιακή πρωθυπουργός στις 18 Νοεμβρίου 2004, διαδεχόμενη αυτή τη φορά τον Χάρι Κοστόφ, και παρέμεινε στο αξίωμα μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου 2004, οπότε τη διαδέχθηκε ο Βλάντο Μπουτσκόφσκι. Είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην χώρα της.

Με την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Ζόραν Ζάεφ, η Σεκερίνσκα διορίσθηκε στη θέση του Υπουργού Άμυνας την 1η Ιουνίου 2017. Στα πλαίσια των καθηκόντων της αυτών, την Πρωτομαγιά του 2018 συναντήθηκε στο Πεντάγωνο (ΗΠΑ) με τον τότε Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις για να συζητήσουν τις αμυντικές σχέσεις των δύο χωρών.[1] Επιπροσθέτως, συζήτησαν το ζήτημα της ονομασίας της τότε ΠΓΔΜ, που εμπόδιζε την είσοδό της στο NATO, όπως και τη δεύσμευση της να δαπανά το 2% του ΑΕΠ της για αμυντικούς σκοπούς.[2]

Η Σεκερίνσκα είναι μέλος της ομάδας προβληματισμού «Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων» (European Council on Foreign Relations, ECFR)[3]

Τιμητικές διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ράντμιλα Σεκερίνσκα έχει τιμηθεί με το βραβείο «Παγκόσμιοι Ηγέτες του Αύριο», που απονέμεται υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «NATO Hold Line Afghanistan Secretary Mattis». www.c-span.org. 1 Μαΐου 2018. 
  2. «Mattis, Macedonian Defense Minister Reaffirm Defense Relationship». U.S. DEPARTMENT OF DEFENSE. 
  3. Members, European Council on Foreign Relations
  4. «Социјалдемократски Сојуз на Македонија». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Σεπτεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουνίου 2017. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]