Ράνγκντα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Ράνγκντα είναι η δαίμονας βασίλισσα των Λέακς στο Μπαλί, σύμφωνα με την παραδοσιακή μπαλινέζικη μυθολογία. Τρομακτική στην όψη, η Ράνγκντα που τρώει τα παιδιά οδηγεί έναν στρατό κακών μαγισσών ενάντια στον ηγέτη των δυνάμεων του καλού - Μπαρόνγκ. Η μάχη μεταξύ Μπαρόνγκ και Ράνγκντα εμφανίζεται σε έναν χορό Μπαρόνγκ που αντιπροσωπεύει την αιώνια μάχη μεταξύ καλού και κακού.[1] Η λέξη Ράνγκντα είναι ένας όρος στην παλιά ιαβαϊκή γλώσσα που σημαίνει "χήρα".

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Απεικόνιση της Ράνγκντα στο μπαλινέζικο δράμα χορού Μπαρόνγκ

Η Ράνγκντα είναι σημαντική για τον μπαλινέζικο πολιτισμό και οι παραστάσεις που απεικονίζουν τους αγώνες της με τον Μπαρόνγκ ή με τον Έαρλανγκα είναι δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα καθώς και παράδοση. Απεικονίζεται ως μία σχεδόν γυμνή ηλικιωμένη γυναίκα, με μακριά και αχτένιστα μαλλιά, κρεμασμένα στήθη και νύχια. Το πρόσωπό της είναι παραδοσιακά μία τρομακτική μάσκα μεκυνόδοντες, γουρλομένα μάτια και με μία μακριά, προεξέχουσα γλώσσα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μπαλί είναι ένα ινδουιστικό νησί και γι' αυτό υπάρχει η θεωρία ότι η Ράνγκντα μπορεί, επίσης, να συνδέεται στενά με τη Ντάργγκα. Έχει επίσης ταυτιστεί με την ινδουιστική, αλλά φυλετική θεά μητέρα πολεμιστή και την Κάλι, τη μαύρη μητέρα θεά της καταστροφής, του μετασχηματισμού και της προστασίας στο σανσκριτικό φυλετικό Ινδουισμό.

Αν και η Ράνγκντα θεωρείται τρομακτική και από πολλούς ως η προσωποποίηση του κακού, ωστόσο θεωρείται επίσης, ως μία προστατευτική δύναμη σε ορισμένα μέρη του Μπαλί, όπως και η Κάλι θεωρείται ως καλοκάγαθη μητέρα θεά της γονιμότητας και της καταστροφής στη βορειοανατολική Ινδία στο Άσαμ της Τρίπουρα. Τα χρώματα που σχετίζονται με τη Ράνγκντα - λευκό, μαύρο και κόκκινο - είναι πανομοιότυπα με αυτά που σχετίζονται με την Κάλι και η εικονογραφία της είναι παρόμοια με εκείνη της Κάλι και της Τσαμούντα, οι οποίες είναι στενά συνδεδεμένες.

Η Ράνγκντα συνδέθηκε με τον θρύλο της Καλόν Άρανγκ, αλλά και τον μύθο της διαζευγμένης και εξόριστης βασίλισσας της Ιάβας Μαχεδραντάτα. Το όνομα Ράνγκντα στην παλιά γλώσσα της Ιάβας και του Μπαλί σημαίνει " χήρα".

Καλόν Άρανγκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ράνγκντα είναι γνωστή ως βασίλισσα Λέακ, η ενσάρκωση της Καλόν Άρανγκ, της θρυλικής μάγισσας που προκάλεσε καταστροφή στην αρχαία Ιάβα κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Εαρλάνγκα στα τέλη του 10ου αιώνα. Λέγεται ότι η Κάλον Άρανγκ ήταν μία χήρα, η οποία έχει κατακτήσει την τέχνη της μαύρης μαγείας, η οποία συχνά έβλαπτε τις καλλιέργειες των αγροτών και προκαλούσε ασθένειες. Είχε μια κόρη, την Ράτνα Μανγκάλι, η οποία, αν και όμορφη, δεν μπορούσε να βρει σύζυγο επειδή οι άνθρωποι φοβόντουσταν τη μητέρα της. Λόγω των δυσκολιών που αντιμετώπιζε η κόρη της, η Κάλον Αράνγκ ήταν θυμωμένη και σκόπευε να εκδικηθεί με την απαγωγή ενός νεαρού κοριτσιού. Έφερε το κορίτσι σε έναν ναό του Θανάτου για να θυσιαστεί στη θεά Ντούργκα. Την επόμενη μέρα, μία μεγάλη πλημμύρα κατέκλυσε το χωριό και πολλοί άνθρωποι πέθαναν. Εμφανίστηκε επίσης μία ασθένεια.

Ο βασιλιάς Εαρλάνγκα, ο οποίος είχε ακούσει για αυτό το ζήτημα, ζήτησε από τον σύμβουλό του, Έμπου Μπαράντα, να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα. Ο Έμπου Μπαράντα έστειλε στη συνέχεια τον μαθητή του, τον Έμπου Μπαχούλα, να παντρευτεί τη Ράτνα. Παντρεύτηκαν με μία τεράστια γιορτή που διήρκεσε επτά ημέρες και επτά νύχτες και η κατάσταση επέστρεψε στο φυσιολογικό. Η Κάλον Αράνγκ είχε ένα βιβλίο που περιείχε μαγικά ξόρκια. Μία μέρα ο Έμπου Μπαχούλα βρήκε αυτό το βιβλίο και το παρέδωσε στον Έμπου Μπαράντα. Μόλις η Κάλον Αράνγκ ανακάλυψε ότι το βιβλίο είχε κλαπεί, θύμωσε και αποφάσισε να πολεμήσει τον Έμπου Μπαράντα. Χωρίς τη βοήθεια της Ντούργκα, η Κάλον Αράνγκ ηττήθηκε και από τότε το χωριό ήταν ασφαλές από την απειλή της μαύρης μαγείας της Κάλον Αράνγκ.

Άλλες ερμηνείες υποστηρίζονυ ότι η Ράνγκντα προήλθε στην πραγματικότητα από την ιστορική βασίλισσα του 11ου αιώνα Μαχεντραντάτα ή Γκουναπρίγιανταρμαπάτνι, μία πριγκίπισσα της Ιάβας, αδελφή του Νταρμαβάνγκσα της Ανατολικής Ιάβας Δυναστείας Ισιάνα της ύστερης περιόδου του Βασιλείου Μεντάνγκ. Ήταν η βασίλισσα σύζυγος του μπαλινέζου βασιλιά Ουνταγιάνα και μητέρα του Εαρλάνγκα. Η Μαχεντραντάτα είναι γνωστή για την αφοσίωσή της στη λατρεία της Ντούργκα στο Μπαλί.

Η ιστορία λέει ότι η Μαχεντραντάτα, η μητέρα του Εαρλάνγκα, καταδικάστηκε και εξορίστηκε από τον βασιλιά, Ουνταγιάνα, με την κατηγορία της άσκησης μαγείας και μαύρης μαγείας. Αφού χήρεψε, πληγωμένη και ταπεινωμένη, επιδίωξε να εκδικηθεί την αυλή του πρώην συζύγου της και ολόκληρο το βασίλειό του. Κάλεσε όλα τα κακά πνεύματα στη ζούγκλα, τους Λέακους και τους δαίμονες που προκάλεσαν πανούκλα και θάνατο στο βασίλειο. Προχώρησε στην εκδίκησή της σκοτώνοντας το μισό βασίλειο, το οποίο τότε ανήκε σε αυτήν και τον γιο του Νταρμονταγιάνα Εαρλάνγκα, με πανούκλα προτού να ηττηθεί από έναν ιερό άνδρα. [1]

Εκθεσιακός χώρος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 indo.com (2001). «The Barong Dance of Bali». indo.com. Ανακτήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2012. 

Περαιτέρω ανάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Coldiron, Margaret (Fall 2005). «Lions, Witches, and Happy Old Men: Some Parallels between Balinese and Japanese Ritual Masks». Asian Theatre Journal 22 (2): 227–248. doi:10.1353/atj.2005.0021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]