Ράιαν Ο'Σόγκνεσι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ράιαν Ο'Σόνεσσυ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ryan O'Shaughnessy (Αγγλικά)
Γέννηση27  Σεπτεμβρίου 1992
Skerries
Χώρα πολιτογράφησηςΔημοκρατία της Ιρλανδίας
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
ΣπουδέςBritish and Irish Modern Music Institute
Portmarnock Community School
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηθοποιός
τραγουδιστής-τραγουδοποιός
κιθαρίστας[1]
πιανίστας[2]
ηθοποιός τηλεόρασης
Περίοδος ακμής2012
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ράιαν Ο'Σόγκνεσι (Ιρλανδικά: Rían Ó Seachnasaigh, 27 Σεπτεμβρίου 1992-) είναι Ιρλανδός τραγουδιστής-τραγουδοποιός και πρώην ηθοποιός από τις Σκερρίες του Δουβλίνου, ευρέως γνωστός που έφτασε τον τελικό της έκτης σεζόν του Britain's Got Talent τον Μάιο του 2012, τερματίζοντας στην πέμπτη θέση και από την εμφάνιση του στην πρώτη σεζόν του The Voice of Ireland. Εκπροσώπησε την Ιρλανδία στη Eurovision του 2018 με το τραγούδι "Together", καταλαμβάνοντας την 16η θέση στον τελικό, με 136 βαθμούς.

Πρόωρη και προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ράιαν είναι ο μικρότερος από τα τρία παιδιά. Έχει έναν μεγαλύτερο αδελφό που ονομάζεται Graham και η αδελφή του ονόμασε Apryl. Ο Ryan ήταν φοιτητής στο DIT (Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Δουβλίνου) που πραγματοποίησε μουσική σειρά μαθημάτων στο BIMM (Brighton Institute of Modern Music) στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας. [1] Περιγράφει τον εαυτό του ως "ευέλικτο τραγουδιστή". Εντάχθηκε στη σχολή Billie Barry Stage όταν ήταν 4 ετών και πιστεύει ότι εκεί έμαθε το σκάφος του. Παίζει κιθάρα, πιάνο και σαξόφωνο ενώ παράγει και γράφει για διάφορους καλλιτέχνες.

Καριέρα ηθοποιίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Fair City[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο O'Shaughnessy έπαιξε το μέρος του ορφανού Mark Halpin στην ιρλανδική σαπουνόπερα Fair City για 9 χρόνια (2001-2010)

Μουσική σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

The Voice of Ireland[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο O'Shaughnessy εισήλθε στη φωνή της Ιρλανδίας το 2012. Στην ακρόασή του τραγουδούσε "Η δύναμη της αγάπης", στην οποία αθετεί την ομάδα του Brian Kennedy.[3] Για τους αγώνες μάχης ήταν έτοιμος εναντίον του Colin Hand. Πραγματοποίησαν το "One" από το U2. Ο Κένεντι αποφάσισε να στείλει τον Ράιαν στις ζωντανές εμφανίσεις.[4]

Britain's Got Talent[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά από τους γύρους μάχης αλλά πριν από τις ζωντανές εμφανίσεις της φωνής της Ιρλανδίας, ο O'Shaughnessy έλαβε μέρος στο διαγωνισμό για το Got Talent της Βρετανίας. Εκτέλεσε ένα αυτογραφικό τραγούδι που ονομάζεται "No Name". Η έμπνευση πίσω από το τραγούδι ήταν ένα κορίτσι που είχε μια συντριβή. Έλαβε τρία ναι από τους Simon Cowell, Alesha Dixon και David Walliams. Η ακρόαση προβλήθηκε μετά την κατάργησή του από τη φωνή της Ιρλανδίας. Εκείνη την εποχή ο O'Shaughnessy είχε συμβληθεί για την καταγραφή της εταιρείας Universal Records. Μια εβδομάδα πριν από τις ζωντανές εμφανίσεις της φωνής της Ιρλανδίας, πραγματοποιήθηκαν οι τηλεφωνικές κλήσεις της Βρετανίας Got Talent. Οι δικαστές επρόκειτο να στείλουν το O'Shaughnessy στις ζωντανές εμφανίσεις, αλλά εξαιτίας της θέσης του στις ζωντανές εμφανίσεις στο The Voice της Ιρλανδίας και σύμβαση με την Universal, αποβλήθηκε. Αναγγέλθηκε αργότερα ότι ο O'Shaughnessy θα εμφανιζόταν στους ημιτελικούς του Got Talent της Βρετανίας μετά την απελευθέρωσή του από τη σύμβασή του με την Universal.[5]

Έκανε στο τελευταίο ημιτελικό όπου έκανε ένα άλλο πρωτότυπο τραγούδι με τίτλο "First Kiss". Έλαβε τις περισσότερες ψήφους και αποστέλλεται αυτόματα στον τελικό.[6] Για τον τελικό, έκανε δεύτερη φορά "No Name" και κατέλαβε τον 5ο στον διαγωνισμό, με το 4,8% των ψήφων.

Μετά το Britain's Got Talent[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 19 Μαΐου 2012, ανακοινώθηκε ότι ο O'Shaughnessy είχε υπογράψει συμφωνία ρεκόρ με τη Sony Music. Το πρώτο του single "No Name" κυκλοφόρησε στις 5 Αυγούστου και κυκλοφόρησε το ντεμπούτο μίνι-άλμπουμ του Ryan O'Shaughnessy στις 13 Αυγούστου 2012. Το μίνι-άλμπουμ περιέχει έξι τραγούδια που ο ίδιος ο O'Shaughnessy περιλαμβάνει, τραγούδι "Πρώτο φιλί", το οποίο ερμήνευσε στο Got Talent της Βρετανίας.[7] Στις 10 Αυγούστου 2012, έπαιξε στην πατρίδα του, συνάντησε τους οπαδούς και υπέγραψε αντίγραφα του μίνι-άλμπουμ του.[8] Στις 23 Αυγούστου, παρουσίασε No Name, το ντεμπούτο του single, ζωντανά στο This Morning. Στις 30 Αυγούστου, ανακοίνωσε λεπτομέρειες για την πρώτη περιοδεία του στο Ηνωμένο Βασίλειο και έπαιξε 11 ημερομηνίες τον Οκτώβριο του 2012.[9]

Το 2015, ο O'Shaughnessy κυκλοφόρησε 2 singles από τον κρυφό του κατάλογο. Δάχτυλα και αειθαλής

Στις αρχές του 2016, ο O'Shaughnessy κυκλοφόρησε ένα ακόμα single.

The Hit[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιούλιο του 2013, ανακοινώθηκε ότι ο O'Shaughnessy θα είναι ένας από τους καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν στο νέο ιρλανδικό τραγούδι The Hit, εναντίον του πρώην προπονητή του The Voice, Brian Kennedy.[10]

Η εκπομπή, η οποία προβλήθηκε στις 2 Αυγούστου 2013, είδε έξι τραγουδοποιούς να τραγουδούν τα τραγούδια τους και στους δύο καλλιτέχνες. Στο αρχικό στάδιο κάθε καλλιτέχνης έπρεπε να επιλέξει δύο από αυτά τα έξι τραγούδια. O'Shaughnessy επέλεξε ένα τραγούδι που ονομάζεται "Blush" από τον Gavin Doyle και "Ποιος αγαπάς;" από τους Mark Graham & Frances Mitchell. O'Shaughnessy επέλεξε να κυκλοφορήσει "Ποιος αγαπάς;" να εισέλθει στη μάχη με τον Κένεντι. Ο O'Shaughnessy κέρδισε τη μάχη των σταρτ με το single charting στο No.3 στο Irish Singles Chart χτυπώντας το τραγούδι του Kennedy "Try" το οποίο χαρτογραφήθηκε στο No.15.

Στις 30 Αυγούστου 2013, ο O'Shaughnessy, μαζί με τους τέσσερις άλλους νικητές της μάχης, επέστρεψαν για να εκτελέσουν το τραγούδι τους στο The O2 για το Grand Finale με την Ορχήστρα Συναυλιών RTÉ.[11]

Bayview Records[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2015, ο O'Shaughnessy ίδρυσε στο Δουβλίνο δισκογραφική εταιρεία με τίτλο «Bayview Records».

Διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 31 Ιανουαρίου 2018, ο O'Shaughnessy ανακοινώθηκε ως ο Ιρλανδός εκπρόσωπος στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2018 με το τραγούδι "Together".[12] Το τραγούδι ήταν 16ο στον τελικό του διαγωνισμού.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 20  Ιουνίου 2019.
  2. Ανακτήθηκε στις 24  Ιουνίου 2019.
  3. «Ryan O'Shaughnessy, Team Brian». Ανακτήθηκε στις 20 Μαΐου 2012. 
  4. «The Voice of Ireland – Contestants – Ryan O'Shaughnessy». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 20 Μαΐου 2012. 
  5. «BGT Singer Ryan Fired Then Rehired». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 20 Μαΐου 2012. 
  6. «Ryan O'Shaughnessy is viewers' choice». Ανακτήθηκε στις 20 Μαΐου 2012. 
  7. «'BGT' Ryan O'Shaughnessy announces debut single 'No Name'». Digital Spy. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Ιουνίου 2012. Ανακτήθηκε στις 19 Ιουνίου 2012. 
  8. «BGT star Ryan performs today in Dublin». RTÉ Ten (RTÉ). 10 August 2012. http://www.rte.ie/ten/2012/0810/bgt.html. Ανακτήθηκε στις 10 August 2012. 
  9. «'Britain's Got Talent's Ryan O'Shaughnessy announces headline UK tour». Digital Spy. 30 August 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-08-31. https://web.archive.org/web/20120831135138/http://www.digitalspy.co.uk/music/s107/britains-got-talent/news/a402838/britains-got-talents-ryan-oshaughnessy-announces-headline-uk-tour.html. Ανακτήθηκε στις 4 September 2012. 
  10. «Final line-up of artists for The Hit announced». RTÉ Ten. http://www.rte.ie/ten/news/2013/0712/462037-final-line-up-of-artists-for-the-hit-announced. 
  11. «Top 5 Hit for O'Shaughnessy». RTÉ Ten. http://www.rte.ie/ten/news/2013/0809/467223-the-hit/. 
  12. Jordan, Paul (31 Ιανουαρίου 2018). «Ryan O'Shaughnessy to represent Ireland in Lisbon!». Eurovision.tv. Ανακτήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2018. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Ryan O'Shaughnessy στο Wikimedia Commons


Προκάτοχος
Brendan Murray
με το "Dying to Try"
Συμμετοχή της Ιρλανδίας στη Eurovision
2018
Διάδοχος
Σάρα ΜακΤέρναν
με το "22"